Kukuryku na patyku, czyli faszerowany kurczak

radiokielce.pl 4 dni temu
Zdjęcie: Kukuryku na patyku, czyli faszerowany kurczak


Drób od lat gości na polskich stołach. I choć przez niektórych uważany jest za zbyt powszechny, wciąż cieszy się dużą popularnością w naszej kuchni, tym bardziej, iż do tego rodzaju mięs zalicza się nie tylko kurczaka. Jak przygotować kurczaka, iż palce lizać zdradza Stowarzyszenie Kreatywni Bilczanie.

Składniki: 2 kg kurczaka, 1 kg mięsa mielonego, 2 jajka, namoczona bułka, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy, pieprz i sól.

Sposób przygotowania: Z kurczaka wyciąć korpus razem z piersiami, oprócz nóżek i skrzydełek. Oddzielić piersi od korpusu, pokroić w drobna kostkę i dodać do farszu z mielonego mięsa. Farsz wymieszać z przyprawami i łyżką oliwy. Nafaszerować kurczaka i zaszyć. Skrzydełka z nóżkami związać sznurkiem, całość posmarować olejem i posypać złocistą przyprawą do kurczaka. Włożyć w rękaw do pieczenia i piec przez około 2 godziny w temperaturze 180 °C.

Przepis podało: Stowarzyszenie Kreatywni Bilczanie.



Idź do oryginalnego materiału