Kuchnia włoska w zasięgu twojej ręki – porady i wskazówki dotyczące przypraw i ziół włoskich

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zioła i przyprawy - Pyszności; źródło: Adobe


Zależy ci na tym, by smak słonecznej Italii gościł na twoim talerzu? Sięgnij po aromatyczne zioła włoskie, które są łatwo dostępne i z powodzeniem możesz je wyhodować na swoim balkonie lub na działce. Podkreślą smak wielu popularnych dań i sprawią, iż kuchnia włoska stanie się twoją ulubioną, o ile już nią nie jest.

Nie ulega żadnej wątpliwości, iż kuchnia włoska jest uznawana za jedną z najpopularniejszych i najlepszych na świecie. Do tych najpopularniejszych dań należy pizza, spaghetti, carbonara, czy lasagne i wiele innych. Ich smak jest najlepszy, dzięki włoskim przyprawom. Są aromatyczne i niezwykle trudno jest sobie wyobrazić kuchnię włoską bez bazylii, oregano, czy rozmarynu. Coraz częściej, co warto podkreślić, stosuje się je do dań kuchni polskiej. A wszystko to, dzięki ich niepowtarzalnym adekwatnościom.

Jakie są najpopularniejsze włoskie przyprawy?

Włoska kuchnia słynie z wykorzystania aromatycznych przypraw, które nadają potrawom charakterystyczny smak i zapach.

Zioła i przyprawy – Pyszności; źródło: Adobe

Oto kilka z najpopularniejszych włoskich przypraw:

  • oregano – ma intensywny, pikantny smak i dodaje się je do sosów pomidorowych, zup, pieczeni, pizzy i dań z mięsa;
  • bazylia – jest to jedna z najważniejszych i najbardziej charakterystycznych przypraw w kuchni włoskiej; świeżą bazylię dodaje się do sosów pomidorowych, sałatek Caprese, makaronów i pizzy;
  • rozmaryn – popularne zioła włoskie w kuchni włoskiej, szczególnie w daniach mięsnych, takich jak pieczeń, wołowina i jagnięcina; dodaje potrawom silny, ziołowy aromat;
  • majeranek – jest popularny w północnych regionach Włoch; dodaje potrawom delikatny smak i używa się go w daniach z kurczakiem, rybami, sosach i zupach;
  • tymianek – używa się go w kuchni włoskiej do przyprawiania mięsa, ryb, sosów pomidorowych i zup; ma delikatny, ale wyrazisty smak;
  • szałwia – jest często stosowana w kuchni włoskiej, szczególnie w Toskanii; ma wyrazisty smak i jest często używana do przyprawiania mięsa, takiego jak wieprzowina, indyk, gęś, a także do sosów i risotto.

Zioła włoskie – jakie mają adekwatności?

Trzeba podkreślić, iż włoskie zioła to nie tylko wyjątkowy smak i aromat dań kuchni włoskiej, ale również wiele wspaniałych adekwatności prozdrowotnych. Słyną ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Pomagają w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, a także regulują poziom cukru we krwi i korzystnie wpływają na serce. Szałwia pomaga w łagodzeniu bólu gardła, wspiera zdrowie jamy ustnej i korzystnie wpływa na pamięć. Warto sięgać po przyprawy włoskie, gdy tylko masz taką okazję.

Zobacz koniecznie: Jak przechowywać zioła w domu? Inspiracje i pomysły na domowe ogródki DIY

Zioła włoskie – jak zrobić?

Najprościej jest kupić gotowe suszone przyprawy w sklepie, a jeszcze lepiej jest kupić świeżą bazylię, oregano i rozmaryn w doniczkach i trzymać je w kuchni lub u siebie na balkonie. Ich uprawa jest naprawdę prosta. Wystarczy o nie dbać i regularnie podlewać. W sklepach ogrodniczych są gotowe sadzonki ziół włoskich, podobnie jak nasiona, z których można wysiać popularne włoskie zioła.

Zioła z marketów- Pyszności/ źródło: Canva

Świeże zioła włoskie mogą być dodawane do potraw w całości lub posiekane. Można je dodać na końcu gotowania, aby zachować ich świeży smak i aromat. jeżeli korzystasz z suszonych włoskich ziół, warto wiedzieć, iż mają one bardziej skoncentrowany smak i można je dodać w dowolnym momencie.

Poznaj: Makaron jak od najlepszego włoskiego szefa kuchni. Kilka minut i gotowy

Idź do oryginalnego materiału