Kuchnia tatarska - bakla

wielopokoleniowo.pl 7 miesięcy temu

Zapraszam na baklę - smaczne danie z kuchni tatarskiej.




Bakla to danie z fasolki szparagowej, zwanej przez Tatarów jeszył bakla. Może być podane z mięsem (jak w przepisie poniżej), ale można je pominąć. Ma ono korzenie śródziemnomorskie.

SKŁADNIKI:
- 500 gr zielonej fasolki szparagowej
- 200 gr mielonej wołowiny
- 1 lub 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml wody
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy do smażenia

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć i zdjąć z niego skórkę. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać, wrzucić cebulę i posiekany czosnek, obsmażyć do złocistego koloru. Dodać mięso i na średnim ogniu smażyć ok. 10 minut, mieszając. Dodać mieloną paprykę, wymieszać i po 2 minutach dodać pokrojonego pomidora, sól, cukier i dusić ok. 4 minuty.

Fasolę pokroić na szerokość ok. 2 cm, dodać do mięsa, zalać wodą, popieprzyć, wymieszać. Kiedy zakipi, spróbować i doprawić do sklepu. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 minut, aż fasolka będzie miękka.

Po ugotowaniu zostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut, by potrawa przeszła smakami, i podawać.

SMACZNEGO! :-)

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u

- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)



Przepis pochodzi z książki "Współczesna kuchnia danych kresów" Wydawnictwa AA. Znajdziecie w niej mnóstwo pysznych i ciekawych dań wywodzących się z Kresów. Nie brakuje tu dań mniej lub zupełnie nam nieznanych, czerpiących pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur.





Idź do oryginalnego materiału