Kuchnia tajska to niezwykła podróż przez smaki i aromaty, które mimo iż różnią się w zależności od regionu, przyciągają turystów z całego świata. Wyjątkowe połączenie pikantności, słodyczy, kwasowości i intensywnych przypraw jest prawdziwym rajem dla miłośników jedzenia. W poniższym artykule poznasz pikantne curry, aromatyczne zupy, świeże sałatki i unikalne desery. Zebraliśmy wszystkie dania i potrawy, które naszym zdaniem warto spróbować w trakcie podróży do Tajlandii.
Lista ta będzie na bieżąco aktualizowana.
Pad Thai
Czego warto spróbować w Tajlandii? Na początek absolutny klasyk! Pad Thai to tradycyjne danie kuchni tajskiej, składające się z makaronu ryżowego, rozmaitych warzyw, krewetek lub kurczaka oraz ostrych przypraw. Często jest podawane z sosem sojowym, tofu, pastą z tamaryndowca i cukrem, a także posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi i kolendrą. Jest to popularne danie jako street food oraz w restauracjach tajskich na całym świecie. W różnych regionach Tajlandii danie może się nieznacznie różnić. Dokładnie tak wygląda kuchnia tajska dla początkujących.
Na ulicznych stanowiskach pad thai kosztuje za 50-80 THB (około 6,58 – 10,53 złotych). W restauracji może kosztować od 100-150 THB (około 13-19 złotych).
Mango sticky rice
Co zjeść w Tajlandii? Wśród słodyczy bardzo wysoko na naszej liście znajduje się mango sticky rice, czyli tradycyjne danie kuchni tajskiej, składające się z ryżu, mleka kokosowego, cukru oraz mango. Ryż jest gotowany z mlekiem kokosowym i cukrem, aż do uzyskania lepkiej konsystencji. Podawany jest na zimno. To danie jest słodkie i lepkie, a smak mango sprawia, iż jest ono wyjątkowe. Musisz tego spróbować, jeżeli wybierasz się w podróż do Tajlandii.
Na ulicznych stanowiskach mango sticky rice kosztuje za 40-70 THB (około 5,27 – 9,21 złotych). W restauracji może kosztować od 60-100 THB (około 7,90 – 13,16 złotych).
Roti (thai pancake) – tajskie naleśniki z dodatkami
Zostańmy jeszcze na chwilę przy słodkich potrawach. Pewnie na myśl o słodkich naleśnikach cieknie Ci ślinka. Roti to tradycyjny, tajski deser serwowany z najróżniejszymi dodatkami. Truskawki, banan, nutella oraz najrozmaitsze świeże owoce. Pyszności! Jedzenie w Tajlandii to nie tylko ryż i makaron.
Porcja Roti kosztuje około 40-80 THB (około 5,27 – 10,53 złotych) w zależności od wybranych przez Ciebie dodatków. Te pyszne naleśniki znajdziesz na ulicznych stoiskach w większości miast w Tajlandii.
Khao Soi
Khao Soi to tradycyjne, azjatyckie danie pochodzące z północnej Tajlandii oraz Mjanmy. Składa się ono z jajecznego lub ryżowego makaronu, krewetek, kurczaka lub wołowiny, a także z warzyw takich jak cebula, seler i kalafior.
Zupa jest przyprawiona mieszanką przypraw: curry, cynamon, kolendra, kardamon i chili. Podawana jest ona z mlekiem kokosowym, co nadaje jej delikatną i kremową konsystencję. Khao Soi jest popularne w północnej Tajlandii, zwłaszcza w Chiang Mai oraz Pai, gdzie sprzedawane jest przez ulicznych sprzedawców jedzenia.
Na street food’zie Khao Soi kosztuje za 50-60 THB (około 6,58 – 7,90 złotych). W restauracji może kosztować od 60-100 THB (około 7,90 – 13,16 złotych).
Green & Red Curry – zielone oraz czerwone curry
Curry jest ważnym elementem kuchni tajskiej. Jest to potrawa składająca się z warzyw, mięsa lub ryb. Głównym składnikiem jest pasta curry, która przygotowywana jest z mieszanki przypraw, takich jak czerwona lub zielona papryka, imbir, kolendra, kurkuma oraz chili. Tajskie curry jest zwykle bardziej pikantne niż indyjskie i jest serwowane z ryżem lub makaronem. Ale spokojnie, zawsze można poprosić o mniej pikantną wersję.
Tajskie curry jest popularne na całym świecie i jest uważane za jedną z najsmaczniejszych i najpikantniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Według nas jest to jedno z najsmaczniejszych dań w Tajlandii.
Dość spora porcja curry kosztuje 60-100 THB (7,90 zł – 13,16 zł)
Green papaya salad (Som Tam)
Czym charakteryzuje się kuchnia tajska? Większość potraw przygotowywane z wykorzystaniem pikantnych składkówków. Papaya salad składa się z pomidora, marchewki, zielonej fasoli no i oczywiście papai. Całość doprawiona jest chili, sosem rybnym oraz sokiem z limonki. W zależności od regionu Tajlandii w sałatce som tam znajdziesz również orzeszki ziemne, nerkowce lub suszone krewetki. Czy nam smakowało? TAK!
Ile kosztuje papaya salad? Ceny zaczynają się od 40 THB (około 5,27 zł) na street food’zie a kończą na 70 THB w lokalnych restaracjach.
Tom kha kai – tajska zupa kokosowa
Tom Kha Gai jest tradycyjną tajską zupą, która składa się z kurczaka, mleka kokosowego, papryczek chili, trawy cytrynowej, limonki, cebuli i kolendry. Danie często uważane jest za jedno z najważniejszych dań kuchni tajskiej i charakteryzuje się wyjątkowym połączeniem smaków kwaśnych, słonych, ostrych i słodkich. Czy kuchnia tajska jest zdrowa? Tom Kha Kai podawane z ryżem i jest uważane za bardzo zdrową i lekkostrawną potrawę. Przede wszystkim jest przepyszna!
Porcja tom kha kai kosztuje 60-100 THB (7,90 zł – 13,16 zł).
Tom yum – pikatna, tajska zupa
Tom Yum jest popularną tajską zupą, która charakteryzuje się ostrym i kwaśnym smakiem. Składa się ona z bulionu, krewetek lub innego mięsa (np. kurczaka czy wołowiny), oraz papryczek chili, trawy cytrynowej, limonki, cebuli, kolendry, grzybów i innych aromatycznych przypraw. Znajdziesz w niej wszystkie tradycyjne składniki kuchni tajskiej. Kapitalny smak! Zupa jest często podawana z makaronem ryżowym lub ryżem. Co zjeść w Tajlandii? Z pewnością warto zdecydować się na degustację tej pikantnej, tajskiej zupy.
Zupa ta jest popularna nie tylko w Tajlandii, ale także w innych krajach azjatyckich i w wielu restauracjach na całym świecie.
Porcja tom yum kosztuje 60-100 THB (7,90 zł – 13,16 zł).
Spring rolls
Spring rolls to danie, które popularne jest w całej Azji, a także w wielu innych krajach na całym świecie. Jest ono przygotowywane z cienkich ciastek z mąki ryżowej, które nadziewane są warzywami (marchew, cebula, papryka), tofu, mięsem, owocami morza (najczęściej krewetkami) lub rybą, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Mogą się one różnić w zależności od regionu, w którym są przygotowywane.
Spring rolls często podawane są jako przystawka lub przekąska, z różnymi sosami do maczania. Chrupiąca skorupka i soczyste nadzienie sprawia, iż bardzo często po nie sięgamy. Niebo w gębie!
Porcja spring rolls czyli 5 sztuk kosztuje 40-60 (5,27 zł – 7,90 zł).
Satay – szaszłyki z kurczaka
Ta popularna przekąska to kuchnia tajska dla początkujących. Satay, znane również jako szaszłyki mięsne to popularne danie kuchni azjatyckiej, szczególnie w krajach takich jak Indonezja, Malezja, Singapur i Tajlandia. Satay składa się z cienko pokrojonego mięsa (kurczak lub wołowina), które marynowane jest w aromatycznych przyprawach z dodatkiem czosnku, cebuli, kolendry i tamarynda. Mięso jest nabijane jest na patyczki i grillowane na ogniu.
Satay podawane są z różnymi sosami, takimi jak orzechowy czy kokosowy, a także z warzywami (cukinia, papryka i cebula).
Staya to typowe danie, które można znaleźć na stoiskach z ulicznym jedzeniem. Jedna porcja kosztuje 10-30 THB (około 1,32 zł – 3,95 zł).
Chicken & cashew – kurczak z orzechami nerkowca
Naszym zdaniem to właśnie tak wygląda kuchnia tajska dla początkujących. Zwłaszcza jeżeli nie przepadasz są mega pikantnymi potrawami. Danie przygotowywane jest w woku (stir–fry). Składa się z kurczaka z papryką, cebulą (lub innymi warzywami), suszonymi chilli i orzechami nerkowca. Całość doprawiona jest sosem sojowym i ostrygowym. Podawane razem z ryżem gotowanym na parze, przeważnie trzeba zamówić go osobno (10-20 THB czyli 1,30-2,60 zł). Idealny smak! To dokładnie to co warto zjeść w Tajlandii.
Dość spora porcja chicken & cashew kosztuje 60-100 THB (7,90 zł – 13,16 zł).
Szejki, napoje, koktajle i smoothie ze świeżych owoców
Czego warto napić się w Tajlandii? Owocowy napój a może orzeźwiające smoothie? Podróżując po Azji południowo-wschodniej mieliśmy mnóstwo okazji aby spróbować wyśmienitych napojów na bazie świeżych owoców (i warzyw) . Mango, ananas, jabłko, papaja, kokos, arbuz, smoczy owoc, marakuja, pomarańcze… Wybór jest ogromny.
Nasz faworyt to zdecydowanie koktajl o smaku mango. Pyszności!
Za jedną porcję napoju zapłacisz około 40-60 THB (5,27 zł – 7,90 zł).
Najpopularniejsze piwa w Tajlandii
Tajlandia jest krajem o długiej historii produkcji piwa. Istnieje wiele rodzajów piwa dostępnych w Tajlandii, ale niektóre z najpopularniejszych to:
- Singha to jedno z najstarszych i najbardziej znanych tajskich piw, które zostało założone w 1933 roku. Singha – lager o mocy 5% jest produkowana przez Boon Rawd Brewery.
- Chang to tajskie piwo produkowane przez ThaiBev, które zostało założone w 1995 roku. Chang jest piwem typu lager o mocy 6,4%. Jest to jedno z najpopularniejszych piw w Tajlandii. Jest ono dostępne w wielu barach i restauracjach. Bez problemu dostaniesz je w każdym sklepie 7eleven.
- Tiger Beer to tajskie piwo, które jest produkowane przez firmę Asia Pacific Breweries (APB). Jest to jasne piwo o niskiej zawartości alkoholu, o smaku i aromacie chmielu. Tiger Beer jest jednym z najpopularniejszych piw w Azji Południowo-Wschodniej i jest eksportowane do ponad 60 państw na całym świecie.
- Leo to tajskie piwo również produkowane przez ThaiBev. Jest to kolejne popularne piwo typu lager o mocy 5%. Bardzo popularne w Tajlandii, zwłaszcza wśród młodych ludzi.
- Phuket Beer to piwo produkowane przez Phuket Beer Industry i jest dostępne tylko na wyspie Phuket. Jest to piwo typu lager o mocy 5%.
- Archa to tajskie piwo specjalnego typu, produkowane przez Archa Brewing. Jest to piwo typu pale ale z mocą 5%.
Tajlandia jest również krajem, gdzie powstaje coraz więcej browarów rzemieślniczych, oferujących różnego rodzaju piwa o różnej mocy i smaku. W związku z tym, iż turystyka jest ważnym źródłem dochodów dla kraju, coraz częściej w turystycznych miejscach pojawiają się browary rzemieślnicze, oferujące piwa różnych smaków.
Woda kokosowa prosto z kokosa
Czego warto spróbować w Tajlandii? Wspominaliśmy wcześniej o owocowych koktajlach. Nie zapominajmy o wodzie kokosowej, którą można pić prosto z kokosa. Podchodzisz do stoiska, wybierasz a sprzedawca maczetą ucina górną część, wkłada słomkę. Orzeźwiający napój jest gotowy do spożycia!
Kokosa kupisz za około 40-60 THB (5,27 zł – 7,90 zł). Znajdziesz je na stoiskach z ulicznym jedzeniem.
Kuchnia Tajska to nie tylko dania, o których wspominamy w naszym poradniku. Podróżując po kraju z pewnością trafisz na wyśmienite potrawy i lokalne przysmaki, które warto spróbować.