Kubizm na talerzu – kuchnia inspirowana życiem i twórczością Pabla Picassa.

ckziu-myslowice.pl 1 tydzień temu

W miniony weekend odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny Kubizm na talerzu – kuchnia inspirowana życiem i twórczością Pabla Picassa. dla uczniów szkół o profilu gastronomicznym, w którym wzięło udział wiele utalentowanych drużyn. Z euforią informujemy, iż uczennice naszej szkoły z klasy II ŻO 5- Kasia Matej i Wiktoria Utzig, zdobyły zaszczytne II miejsce, prezentując swoje umiejętności kulinarne oraz kreatywność w kuchni.
Podczas konkursu Kasia i Wiktoria przygotowały przystawkę – seviche doprawione redukcją z malagi, danie główne – roladkę drobiową z chorizo, szafranową pastą i pomidorkami duszonymi w maladze, deser – brzoskwinie duszone w maladze i miodzie na cytrusowej kruszonce.
Wino Malaga, które pojawiło się we wszystkich daniach, nawiązywało do miejsca narodzin mistrza Picassa a zatem również do tematu konkursu.
Uczniowie zdobyli nie tylko uznanie, ale również interesujące nagrody oraz drobny sprzęt dla pracowni gastronomicznej, co z pewnością przyczyni się do dalszego rozwoju ich umiejętności i pasji.
Konkurs ten odbył się z okazji charytatywnej imprezy Kulinarny Ogień V. Wydarzenie to zgromadziło wiele znakomitych szefów kuchni z całej Polski, którzy wchodzili również w skład jury konkursu.

Idź do oryginalnego materiału