Wolnowar to garnek elektryczny, który pozwala na energooszczędne gotowanie w niskiej temperaturze. Sprzęt tego typu powinien gotować i podgrzewać potrawę bez doprowadzania jej do wrzenia. Ponieważ cały proces odbywa się pod przykryciem, danie przygotowane w wolnowarze nie traci cennych składników odżywczych i ma wyjątkowo głęboki smak. Jak wybrać taki produkt?
Wolnowar ranking:
1 miejsce
9.5/10 Recenzja
2 miejsce
9.5/10 Recenzja
3 miejsce
9.0/10 Recenzja
4 miejsce
9.0/10 Recenzja
5 miejsce
8.5/10 Recenzja
6 miejsce
8.0/10 Recenzja
1 miejsce
Cosori Slow Cooker CRC-R501-KEU
ocena eksperta 9.5/10
COSORI Slow Cooker CRC-R501-KEU to wolnowar o mocy 970 W. Urządzenie zostało wykonane ze stali nierdzewnej. Oferuje pojemność 5 litrów. Dysponuje automatycznymi programami pracy (18), co znacząco ułatwia jego obsługę. Sprzęt posiada także timer, a dzięki nieprzywierającym powłokom jest łatwy w czyszczeniu.
Urządzenie zostało wyposażone w ekran dotykowy, dzięki którego użytkownik może wybrać tryb gotowania, temperaturę i czas pracy. Wolnowar jest sprzedawany w zestawie z pojemnikiem do gotowania na parze, z miarką i dedykowaną łyżką.
Wśród trybów pracy tego modelu warto wymienić programy do gotowania różnego rodzaju ryżu, kaszy, dżemu, gotowania na parze oraz utrzymywania temperatury.
Moc: | 970 W |
Pojemność: | 5 l |
Liczba programów: | 18 |
Akcesoria: | miarka, łyżka, pojemnik do gotowania na parze |
Ważne cechy: | ekran dotykowy, timer, wewnętrzny pojemnik ze stali |
2 miejsce
CROCKPOT SCCPBPP605-050
ocena eksperta 9.5/10
CROCKPOT SCCPBPP605-050 to wolnowar o pojemności 5,7 litra. Urządzenie zostało wyposażone w cyfrowy panel sterowania z dwoma poziomami mocy i funkcją podgrzewania. Produkt dysponuje także timerem, który automatycznie wyłącza garnek po zadanym czasie pracy (przejście w tryb podtrzymywania temperatury).
Sprzęt został wyposażony w wyjmowane naczynie kamionkowe, które można myć w zmywarce i używać w piekarniku. Urządzenie posiada również szklaną pokrywę i odłączany przewód zasilający. Dysponuje mocą 220 W.
Moc: | 220 W |
Pojemność: | 5,7 l |
Liczba programów: | - |
Akcesoria: | - |
Ważne cechy: | regulacja temperatury, timer, wewnętrzne naczynie kamionkowe, możliwość mycia w zmywarce, szklana pokrywa, funkcja podtrzymywania ciepła |
3 miejsce
CROCKPOT CSC026X
ocena eksperta 9.0/10
CROCKPOT CSC026X to slowcooker z wyjmowaną misą o pojemności 5 litrów, pokrytą powłoką DuraCeramic (ceramiczna). Urządzenie dysponuje mocą 220 W. Posiada antypoślizgowe nóżki, nienagrzewające się uchwyty i zabezpieczenie przed przegrzaniem.
Sprzęt jest wyposażony w wyświetlacz, który ułatwia jego obsługę. Ma też timer i funkcję automatycznego podgrzewania. Misę urządzenia można przechowywać w lodówce, myć w zmywarce, a także używać w piekarniku.
Moc: | 220 W |
Pojemność: | 5 l |
Liczba programów: | - |
Akcesoria: | - |
Ważne cechy: | regulacja temperatury, wyświetlacz, naczynie z powłoką ceramiczną, timer, podtrzymywanie temperatury |
4 miejsce
CROCKPOT CSC060X
ocena eksperta 9.0/10
CROCK-POT CSC060X to urządzenie o pojemności 3.5 l i mocy 210 W. Sprzęt oferuje funkcję utrzymywania temperatury oraz jej regulacji. Posiada też uchwyt do przenoszenia. Jest wykonany z takich materiałów jak stal nierdzewna, szkło i ceramika.
Wolnowar został wyposażony w cyfrowy panel sterowania z dwoma poziomami temperatury do wyboru. Jego atut stanowi też kamionkowe naczynie, które można myć w zmywarce.
Moc: | 210 W |
Pojemność: | 3,5 l |
Liczba programów: | - |
Akcesoria: | - |
Ważne cechy: | regulacja temperatury, uchylna pokrywa, cyfrowy panel sterowania, naczynie kamionkowe, utrzymywanie temperatury |
5 miejsce
ARIETE 2904/03
ocena eksperta 8.5/10
ARIETE 2904/03 to urządzenie o mocy 650 W i pojemności 3 litrów. Produkt oferuje 5 automatycznych programów pracy, w tym między innymi do gotowania na parze, do gotowania ryżu czy do utrzymywania temperatury.
Sprzęt jest sprzedawany w zestawie z koszem do programu parowego. Jego tryb utrzymywania temperatury można włączyć samodzielnie, ale urządzenie przełącza się w niego również samoczynnie po zakończeniu programu gotowania.
Wolnowar został wykonany ze stali nierdzewnej. Jest sprzedawany w komplecie z miarką, łyżką, pokrywą i misą żaroodporną. Posiada uchwyt do przenoszenia.
Moc: | 650 W |
Pojemność: | 3 l |
Liczba programów: | 5 |
Akcesoria: | miarka, łyżka |
Ważne cechy: | programy automatyczne, podtrzymywanie temperatury, uchwyt do przenoszenia |
6 miejsce
RUSSELL HOBBS 22740-56
ocena eksperta 8.0/10
RUSSELL HOBBS 22740-56 to wolnowar o pojemności 3,5 litra. Urządzenie dysponuje mocą 200 W. Jest wyposażone w funkcję regulacji temperatury i uchwyt do przenoszenia. Produkt wykonano ze szkła, stali nierdzewnej i ceramiki. Sprzęt może utrzymywać temperaturę posiłku.
Wolnowar posiada misę z powłoką DuraCeramic. Nie oferuje jednak programów automatycznych. Nie posiada też wyświetlacza - jest sterowany pokrętłem.
Moc: | 200 W |
Pojemność: | 3,5 l |
Liczba programów: | - |
Akcesoria: | - |
Ważne cechy: | utrzymywanie temperatury, regulacja temperatury, uchwyt do przenoszenia, misa z powłoką ceramiczną |
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking kombiwarów
- ranking szybkowarów
- ranking frytkownic beztłuszczowych
Co to jest wolnowar?
Wolnowar, inaczej slow cooker czy garnek wolno gotujący, to urządzenie elektryczne, które pozwala przygotowywać potrawy w temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Sprzęt tego typu jest przeznaczony do przyrządzania dań gotowanych przez wiele godzin, takich jak zupy, gulasze, bigos czy gołąbki. Co ważne, ponieważ sprzęt utrzymuje temperaturę poniżej 100 Celsjusza, nie wymaga stałego nadzorowania czy mieszania potrawy – mimo to nie pozwoli na jej przypalenie.
W większości przypadków urządzenie AGD z tej kategorii dysponuje dwoma trybami pracy – LOW i HIGH. Po zakończeniu gotowania przechodzi natomiast w tryb podtrzymywania temperatury. Istnieją jednak również takie modele wolnowarów, które oferują użytkownikowi wiele dedykowanych programów pracy, na przykład do gotowania ryżu, kaszy czy warzyw na parze.
Jaki wolnowar kupić?
Wolnowar jest urządzeniem o stosunkowo prostej budowie. Składa się z:
- obudowy grzewczej, która może być wyposażona w pokrętło lub panel sterowania (także z wyświetlaczem dotykowym);
- misy, która jest wyjmowana z obudowy (może być wykonana z metalu lub kamionki);
- pokrywy, która – jeżeli jest ze szkła – pozwala doglądać gotującego się dania.
Wybierając taki sprzęt kuchenny, musimy zwrócić uwagę na jego pojemność, moc, sposób sterowania, sposób regulowania temperatury oraz obecność takich funkcji, jak timer czy podtrzymywanie ciepła. Proste, niedrogie wolnowary oferują maksymalnie trzy tryby pracy:
- wysoka temperatura – około 90 stopni do szybszego gotowania delikatnych składników;
- niska temperatura – około 80 stopni do długotrwałego gotowania;
- podtrzymywanie ciepła (tryb może włączać się automatycznie po zakończeniu pracy urządzenia).
Aby znaleźć idealny wolnowar, należy zastanowić się nad jego pojemnością. Co istotne, ta deklarowana przez producenta dotyczy zwykle całkowitej pojemności urządzenia. Jednak jego misy nie wolno wypełniać w 100% – zaleca się wykorzystywać około 3/4 całej pojemności. Zatem modele do 3,5 litra będą odpowiednie dla pary, zaś te o pojemności około 5-6 litrów dla rodzin.
Duże znaczenie ma także rodzaj misy zastosowanej w urządzeniu. Naczynie może być wykonane ze stali, kamionki lub z metalu pokrytego powłoką nieprzywierającą, na przykład z ceramiki. Kamionkowa misa ma tę zaletę, iż można korzystać z niej w piekarniku – np. aby zarumienić potrawę. Z kolei metalowej misy można używać zwykle na kuchence – np. w celu uprzedniego podsmażenia składników.
Czy wolnowar pobiera dużo prądu?
Gotowanie posiłków w wolnowarze może trwać choćby do 10 godzin. Nic więc dziwnego, iż wiele osób zastanawia się, jaki jest koszt zużycia energii podczas pracy takiego sprzętu. Nie należy obawiać się jednak, iż długi czas gotowania oznacza wyższe zużycie energii.
Warto pamiętać, iż popularność wolnowarów wynika między innymi z ich energooszczędności. Takie urządzenie pobiera mniej prądu niż piekarnik, jest mniejsze, co przekłada się na mniejszą przestrzeń, która wymaga podgrzewania oraz lepiej utrzymuje temperaturę. choćby podczas pracy przez wiele godzin zużywa zatem mniej prądu niż kuchenka elektryczna (także płyta indukcyjna) czy piekarnik.
Jeden z najpopularniejszych producentów takich urządzeń – firma CROCK POT – deklaruje, iż ich wolnowar o mocy 210 W zużywa w ciągu 4 godzin pracy około 0,84 kWh energii. Przy założeniu, iż cena 1 kWh prądu wynosi 67 groszy, taki czas gotowania będzie przekładał się na koszt zaledwie 51 groszy.
Co można robić w wolnowarze?
W wolnowarze przygotujemy wygodnie wszystkie dania, które wymagają długotrwałej obróbki cieplnej w niskiej temperaturze. Wbrew pozorom, jest ich całkiem sporo. Można wymienić tutaj:
- bigos,
- zupy, zwłaszcza rosół,
- leczo,
- gulasze mięsne i warzywne,
- wywary,
- potrawki,
- inne dania jednogarnkowe duszone,
- mięsa, np. szarpana wieprzowina,
- dżemy i powidła,
- ryż, kasza, ziemniaki i wiele innych.
Potrawy te przyrządzane w odpowiedni sposób mają zupełnie inny smak i aromat. Dzięki wolnowarowi można wydobyć z nich to, co najlepsze. Co ważne, chociaż gotowanie w takim urządzeniu nie jest ekspresowe, to poleca się je osobom, które nie mają czasu w przyrządzanie domowego jedzenia. Dlaczego? Wolnowar może pracować, kiedy my zajmujemy się czymś innym, a choćby gdy jesteśmy poza domem. Wystarczy zaprogramować go na odpowiedni czas pracy, a ten ugotuje posiłek, wyłączy się i będzie podtrzymywać temperaturę gotowego dania. Gotowanie w niskiej temperaturze tym różni się od innych metod, iż nie wymaga mieszania i doglądania – nie grozi przypaleniem składników.
Jeśli więc nie masz czasu w przyrządzanie posiłków po pracy, a jednocześnie chcesz jeść niskoprzetworzoną żywność, postaw na wolnowar elektryczny, który zużywa niewielką ilość prądu, zapewnia bezpieczeństwo wielogodzinnego gotowania i wygodę użytkowania. Składniki na swój obiad możesz podszykować dzień wcześniej i umieścić je w lodówce, a rano przełożyć do wolnowaru i uruchomić go przed wyjściem z domu.
Jak gotować w wolnowarze?
Wolnowar jest prosty w obsłudze. Wiele osób umieszcza w nim odmierzone i odpowiednio przygotowane składniki o poranku, aby po południu cieszyć się pysznym obiadem, który „zrobił się sam”. Zanim jednak zaczniesz korzystać z takiego urządzenia, przeczytaj kilka poradników, które pomogą Ci uniknąć podstawowych błędów podczas powolnego gotowania. Najważniejsze z nich dotyczą:
- zakazu częstego podnoszenia pokrywy – powoduje to utratę ciepła, wahania temperatury wewnątrz naczynia oraz ucieczkę pary wodnej,
- dodawania produktów typu mleko, śmietana, jogurt pod koniec gotowania – istnieje ryzyko ich zwarzenia się,
- zalecenia podsmażania mięs, które mają zachować soczystość, przed duszeniem,
- osobnego gotowania makaronu i dodawania go pod koniec przygotowania potrawy,
- unikania częstego dolewania wody do gotowania – warzywa czy mięso będą puszczać soki,
- dodawania większej ilości przypraw i ziół.
Jeśli zaś chodzi o sposób obsługi takiego sprzętu AGD, to wiele zależy od naszego wyboru, czyli od tego, czy produkt oferuje możliwość ustawienia temperatury i czasu pracy, czy posiada zaprogramowane tryby do przygotowania konkretnych posiłków.
Czy gotowanie w wolnowarze jest zdrowe?
W wolnowarze można przygotowywać potrawy z mniejszą ilością tłuszczu lub bez tłuszczu, co sprawia, iż dania wolno gotowane są zdrowsze. Poza tym, taki proces przyrządzania mięs, warzyw czy owoców pozwala im zachować większą ilość substancji odżywczych – witamin i minerałów. Wielogodzinne gotowanie w zamkniętym naczyniu daje możliwość przyrządzenia posiłku, który będzie rozpływał się w ustach, ale jednocześnie nie okaże się rozgotowany. Taki proces gotowania uznaje się zatem za korzystny dla zdrowia, dlatego urządzenie można polecić osobom, które dbają o utrzymanie prawidłowej wagi i dobre samopoczucie.
Wolnowar: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.