Patelnia ceramiczna to tak naprawdę patelnia z powłoką ceramiczną, której korpus wykonano z aluminium, stali lub żeliwa. Ten rodzaj produktu jest chętnie wybierany do przygotowywania potraw smażonych bez tłuszczu lub przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Powłoka ceramiczna to bowiem powłoka nieprzywieralna (non-stick). Co jeszcze warto wiedzieć przed wyborem takiego rodzaju patelni?
Ranking patelni ceramicznych:
1 miejsce

10.0/10 Recenzja
2 miejsce

10.0/10 Recenzja
3 miejsce

9.5/10 Recenzja
4 miejsce

9.5/10 Recenzja
5 miejsce

9.5/10 Recenzja
6 miejsce

9.5/10 Recenzja
7 miejsce

9.0/10 Recenzja
8 miejsce

9.0/10 Recenzja
9 miejsce

8.5/10 Recenzja
1 miejsce
WMF Durado 20 cm
ocena eksperta 10.0/10
WMF Durado to patelnia do smażenia głębokiego, o średnicy 20 cm (dostępne inne rozmiary). Produkt został wykonany ze stali nierdzewnej 18/10 Cromargan i pokryty powłoką ceramiczną. Nadaje się do stosowania na każdym rodzaju kuchenki.
Naczynia można używać w piekarniku w temperaturze do 250 stopni Celsjusza. Patelnia nadaje się też do mycia w zmywarce, ale producent rekomenduje mycie manualne. Dzięki podstawie TransTherm produkt zapewnia optymalną dystrybucję ciepła. Jego atutem jest też uchwyt o obniżonej temperaturze.

- Amazon
- Allegro
- Erli



2 miejsce
FLORINA AmVegan 28 cm
ocena eksperta 10.0/10
FLORINA AmVegan to patelnia polecana przez Mateusza Gesslera, wyróżniająca się designem i zastosowaniem nowoczesnej powłoki oliwkowej ceramicznej OLIVARTE. Naczynie pozwala smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Jest też łatwe w czyszczeniu. Produkt wykonano z aluminium i wyposażono w dno indukcyjne, dzięki czemu patelnia nadaje się na każdą kuchenkę.
Produkt równomiernie i gwałtownie się nagrzewa. Jego średnica wynosi 28 cm. Patelnia posiada uchwyt z tworzywa.

- Allegro
- Erli


3 miejsce
FLORINA Oslo 1P2224 24 cm
ocena eksperta 9.5/10
FLORINA Oslo 1P2224 to patelnia naleśnikowa o średnicy 24 cm. Produkt nadaje się do stosowania na każdym rodzaju kuchenki, łącznie z kuchniami halogenowymi i indukcyjnymi. Posiada ceramiczną powłokę wewnętrzną i aluminiowy korpus, dlatego gwałtownie się nagrzewa.
Naczynie jest wyposażone w nienagrzewający się uchwyt. Wyróżnia się nie tylko solidnością wykonania, ale i efektownym designem. Produkt nie posiada odłączanej rączki.

- Media Expert
- Allegro
- Erli



4 miejsce
FISKARS 1072312 28 cm
ocena eksperta 9.5/10
Patelnia FISKARS 1072312 nadaje się na każdy rodzaj kuchenki, a także do zapiekania potraw w piekarniku. Naczynie ma średnicę 28 cm. Posiada ceramiczną powłokę wewnętrzną Ceratec. Produkt został wykonany ze stali nierdzewnej pochodzącej w 90% z recyklingu. Posiada też 3-warstwową podstawę, która równomiernie nagrzewa naczynie.
Patelnia wytrzymuje temperaturę smażenia do 270 stopni Celsjusza. Można też używać jej w piekarniku, jednak w temperaturze do 150 stopni Celsjusza. Produkt nadaje się do mycia w zmywarce. Nie ma odłączanej rączki.

- Media Expert
- Amazon
- Allegro



5 miejsce
GERLACH Granitex Grey 24 cm
ocena eksperta 9.5/10
GERLACH Granitex Grey to patelnia, która nadaje się na każdy rodzaj kuchenki. Produkt ma średnicę 24 cm. Został wykonany z aluminium i pokryty specjalną powłoką Ilag Xera Dur 2 Ceramic Non Stick, z efektem kamienia. Produkt posiada więc dwie warstwy nieprzywierające: Xerogel z efektem metalicznym i bazę wzmocnioną ceramiką z Xerogelem.
Patelnia korzysta z czterowarstwowego dna wyposażonego w dysk Full Induction. Jednocześnie jest też lekka i wygodna w użytkowaniu. Posiada również nienagrzewającą się rączkę z powłoką typu Soft Touch. Produktu nie należy myć w zmywarce.

- Media Expert
- Amazon
- rtv euro agd
- Allegro
- Erli
- OleOle






6 miejsce
ZWIEGER Multima 28 cm
ocena eksperta 9.5/10
ZWIEGER Multima to patelnia z aluminium tłoczonego na zimno. Produkt został pokryty powłoką ceramiczną firmy Excilon, która nie zawiera żadnych szkodliwych związków typu PFAS, PFOA, PFOS, kadm czy ołów. Naczynie nadaje się na każdy rodzaj kuchenki. Jest też wyposażone w wygodną rączkę z tworzywa, z powłoką Soft Touch.
Patelnia została zabezpieczona od zewnątrz dzięki silikonowego lakieru żaroodpornego. Jej średnica wynosi 28 cm.

- Allegro
- Erli


7 miejsce
GERLACH Harmony Classic 26 cm
ocena eksperta 9.0/10
Patelnia GERLACH Harmony Classic o średnicy 26 cm została zaprojektowana w celu wygodnego smażenia naleśników. Produkt nadaje się na każdy rodzaj kuchenki. Można też myć go w zmywarce, ale producent zaleca mycie manualne. Naczynie pokryto powłoką ceramiczną ILAG Non-Stick. Natomiast jego korpus wykonano z aluminium.
Produkt jest odporny na temperaturę do 250 stopni Celsjusza. Posiada rączkę typu Soft Touch, która nie jest odłączana.

- media markt
- Media Expert
- Amazon
- rtv euro agd
- Allegro
- Erli






8 miejsce
TEFAL Renew+ C4240643 28 cm
ocena eksperta 9.0/10
TEFAL Renew+ C4240643 to patelnia z powłoką ceramiczną z technologią Inoceram Glide. Produkt nadaje się na każdy rodzaj kuchenki. Posiada wskaźnik nagrzania Thermo-Signal, który zmienia kolor na mocno czerwony, kiedy patelnia ma odpowiednią temperaturę. Średnica naczynia wynosi 28 cm.
Produkt ma aluminiowy korpus i w 82% nadaje się do recyklingu. Jego rączka nie jest odłączana i może nagrzewać się podczas smażenia.

- Media Expert
- Allegro
- Erli



9 miejsce
AMBITION Verso 26 cm
ocena eksperta 8.5/10
Patelnia naleśnikowa AMBITION Verso o średnicy 26 cm została wykonana z aluminium, pokrytego powłoką ceramiczną Qualum Ceramic. Produkt zapewnia równomierne smażenie. Jest też łatwy w czyszczeniu i nadaje się na każdy rodzaj kuchenki.
Naczynie posiada rączkę z tworzywa sztucznego z powłoką Soft Touch. Nie zawiera substancji szkodliwych, takich jak PFAS, PTFE, PFOA, kadm czy ołów.

- Allegro
- Erli


Sprawdź podobne rankingi:
- ranking patelni żeliwnych
Dlaczego warto wybrać patelnię ceramiczną?
Patelnia ceramiczna ma wiele zalet. Warto wymienić wśród nich bezpieczeństwo użytkowania, równomierną dystrybucję ciepła (zapobiega przypalaniu) oraz adekwatności nieprzywierające. Na dobrej jakości patelni tego typu można smażyć dania o niskiej zawartości tłuszczu. Powłoka nie wpływa też na smak czy jakość potraw.
Przyjmuje się, iż ceramiczna patelnia jest najbezpieczniejszym naczyniem do smażenia dostępnym na rynku. Wykazuje stosunkowo dużą wytrzymałość mechaniczną, a jeżeli choćby dojdzie do jej zarysowania – nie stanowi to zagrożenia dla zdrowia, ponieważ ceramika nie zawiera substancji szkodliwych ani dla człowieka, ani dla środowiska.
Jakie są różnice między patelniami ceramicznymi a teflonowymi?
Patelnie ceramiczne i teflonowe dobrze sprawdzają się w codziennym użytkowaniu. Obie są nieprzywierające, dlatego pozwalają smażyć potrawy bez dodatku tłuszczu. Patelnia teflonowa jest jednak mniej odporna na zarysowania, a w przypadku uszkodzenia może stanowić zagrożenie dla zdrowia – uwalnia substancję szkodliwą PFOA.
Ceramiczne patelnie w przeciwieństwie do teflonowych są więc:
- bardziej trwałe i odporne na zarysowania,
- odporne na nagrzewanie do wysokich temperatur,
- bezpieczniejsze dla zdrowia,
- droższe (z reguły).
Co ważne, zarówno przy korzystaniu z patelni teflonowych, jak i ceramicznych zaleca się mycie manualne i korzystanie z „miękkich” akcesoriów – drewnianych, silikonowych lub z tworzywa sztucznego w celu uniknięcia zarysowań.
Do czego sprawdzają się patelnie z powłoką ceramiczną?
Jeśli chodzi o naczynia z ceramiczną powłoką, najpopularniejsze są wśród nich patelnie głębokie oraz patelnie do naleśników. Takie naczynia – z uwagi na odporność na wysokie temperatury i nieprzywieralność – sprawdzają się do duszenia i smażenia, zarówno w głębokim tłuszczu, jak i bez dodatku tłuszczu. Polecane są zwłaszcza osobom, które chcą zdrowo się odżywiać, ograniczając tłuszcze w swojej codziennej diecie.
Na patelni z ceramiczną powłoką można smażyć mięso, jajka, warzywa, ryby, placki i naleśniki. Głębszy model sprawdzi się do przygotowania gulaszu czy leczo, czyli do potraw duszonych – w połączeniu z dopasowaną pokrywką.
Jakie patelnie ceramiczne są najlepsze?
Patelnie ceramiczne pozwalają na zdrowe gotowanie. Ich funkcjonalność definiuje przede wszystkim:
- kształt i rozmiar (20 cm, 24 cm, 26 cm, 28 cm lub 30 cm),
- materiał korpusu, najczęściej stal nierdzewna lub aluminium,
- jakość powłoki (określa jej trwałość),
- rączka (najlepiej nienagrzewająca się).
Kupując idealną patelnię, należy upewnić się, czy jest ona kompatybilna z posiadaną kuchenką. Dotyczy to zwłaszcza posiadaczy płyt indukcyjnych (patelnia na płytę indukcyjną oznaczona jest symbolem spirali). Kolejna decyzja dotyczy wyboru typu patelni – z niskimi rantami do smażenia naleśników lub z wysokimi do duszenia, smażenia mięs czy warzyw.
Patelnie aluminiowe są lekkie i gwałtownie się nagrzewają. Mają jednak niższą trwałość. Mogą też ulegać zniekształceniom. Ich atutem bywa natomiast cena – zwykle są najtańsze, choćby jeżeli pochodzą od renomowanego producenta.
Nowoczesne patelnie ze stali nierdzewnej są nieco cięższe niż patelnie aluminiowe i wolniej rozgrzewają się na palniku, ale charakteryzuje je większa trwałość. Stalowa patelnia jest też bardziej odporna na zarysowania. Podsumowując, dla wielu osób patelnia stalowa z powłoką ceramiczną to najlepsza patelnia do codziennego gotowania.
Wybór odpowiedniej patelni do każdej kuchni uzależniony jest od kilku czynników, w tym od przyszłego zastosowania naczynia i naszych osobistych preferencji. jeżeli szukasz patelni lekkiej, taniej, która gwałtownie się nagrzewa – postaw na model aluminiowy. o ile zaś stawiasz nie tylko na wygodę użytkowania, ale również na odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne, wybierz model stalowy z najwyższej jakości powłoką.
Patelnie ceramiczne a granitowe
Patelnię ceramiczną często porównuje się do patelni granitowej. Obie posiadają powłoki nieprzywierające, są wygodne w codziennym użytkowaniu i pozwalają przygotowywać posiłki dla całej rodziny z zastosowaniem minimalnej ilości tłuszczu. Przyjmuje się jednak, iż w porównaniu do modeli ceramicznych patelnie z powłoką granitową są droższe, bardziej wytrzymałe, odporne na ścieranie i mniej podatne na uszkodzenia przy czyszczeniu. Wśród ich zalet wymienia się także bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością i dobre rozprowadzanie ciepła.
Jak dbać o patelnię z powłoką ceramiczną?
Patelnia z ceramiczną powłoką nie jest tak wymagająca, jak żeliwo – z natury podatne na rdzewienie, ale trwałe i bezpieczne w kontakcie z żywnością. Ten rodzaj kuchennego wyposażenia nie wymaga konserwacji ani specjalnego przygotowania przed pierwszym użyciem. Warto pamiętać jednak, iż patelni z powłoką nie możemy polać wodą, kiedy pozostało gorąca – prowadzi to do szoku termicznego, który może skutkować na przykład wybrzuszeniem naczynia. Jak więc traktować taki produkt?
Po smażeniu patelnię najlepiej odstawić na bok do ostygnięcia. Potem można czyścić ją wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń – miękką gąbką lub ściereczką. Na takiej patelni nie stosuje się druciaków, szczotek ani akcesoriów metalowych. Niewskazane jest także mycie naczynia w zmywarce.
Patelnie ceramiczne: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.