Wraz z modą na żywność ekologiczną coraz więcej osób zaczęło doceniać korzyści orkiszu. Ta przez długi czas niedoceniane i nieco zapomniana odmiana pszenicy z powodzeniem nadaje się do produkcji różnorodnych wyrobów spożywczych, w tym nie tylko mąki i makaronów, ale i rozmaitych przekąsek. Jest to źródło korzystnych dla zdrowia i samopoczucia składników odżywczych o unikalnych walorach smakowych. Jednak trzeba pamiętać, iż orkisz orkiszowi nierówny. Niestety nie każdy produkt określany mianem „ekologicznego” czy „naturalnego” rzeczywiście powstaje ze zboża w najczystszej postaci. Warto znać odmiany, które gwarantują możliwie jak najwyższe wartości odżywcze. W tym wpisie przedstawiamy odmiany orkiszu, które uznawane są za najbardziej szlachetne.
Co trzeba wiedzieć o orkiszu?
Jedną z osób, która zasłynęła z promowania wyjątkowych adekwatności orkiszu była św. Hildegarda z Bingen. Już w XII w. przekonywała, że:
Jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest najłagodniejszym z ziaren. Kto spożywa orkisz cieszy się mocnym ciałem i zdrową krwią, swobodnym umysłem, euforią i pogodą ducha. …Orkisz jest zawsze dobry i lekkostrawny.
Między innymi te zalety są doceniane po dziś dzień. w tej chwili produkowane są z orkiszu rozmaite wyroby — od mąki orkiszowej, poprzez chleb, ryż, makarony, kaszę, płatki, a choćby kawę. To bogate źródło białka, błonnika, wapnia, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, selenu czy cynku. Orkisz zawiera gluten, jednak jest on znacznie lepiej przyswajalny niż ten z pochodzący z pszenicy.
Trzeba jednak pamiętać, iż nie każdy orkiszowy produkt, choćby ten z etykietą „eko”, rzeczywiście powstał z wykorzystaniem ekologicznego, dobrego orkiszu. Niestety zdarza się, iż prastara odmiana mieszana jest ze standardową pszenicą. Warto więc dokładnie analizować informacje na temat składu i zawartości procentowej orkiszu w wybieranych produktach.
Szlachetna odmiana orkiszu
Wyróżniamy kilka odmian orkiszu, w tym m.in. Roter Tiroler, Schwabenkorn, Altgold – Rotkorn, Neuegg-Weisskorn, Baulaender Spelz, Frankekorn, Ostro. Jednak odmianą, która zyskała sobie miano najbardziej szlachetnej, jest Oberkulmer Rotkorn. Dlaczego właśnie ten orkisz jest wyjątkowy?
Oberkulmer Rotkorn to jedna z najlepszych odmian niemodyfikowanego orkiszu. Ocenę taką wystawili naukowcy, którzy przeprowadzili liczne badania nad różnymi odmianami prastarego zboża. Badano je m.in. pod kątem białek gliadynowych i gluteninu, a także wykonano próbne wypieki, co wydaje się najbardziej cenną informacją dla przeciętnego konsumenta. Uzyskane wyniki z badań pozwoliły na wystawienie ocen, a najwyższą uzyskał właśnie Oberkulmer Rotkorn uznany za najszlachetniejszą odmianę orkiszu.