Szuflada grzewcza to urządzenie do zabudowy, montowane pod blatem kuchennym lub pod piekarnikiem. Zasadniczo, wyróżnia się dwa rodzaje szuflad elektrycznych:
- do podgrzewania naczyń,
- z funkcją obróbki termicznej potraw.
Szuflada podgrzewająca może służyć do podgrzewania talerzy, misek czy filiżanek na kawę. Wiele osób wykorzystuje ją także do podtrzymywania temperatury przygotowanych dań, na przykład naleśników, placków, makaronów, ziemniaków – tego, co najlepiej smakuje na ciepło. Szuflady są nieocenionym wyposażeniem kuchennym, kiedy przyjmujemy w domu gości i urządzamy przyjęcia dla większej grupy osób. Nowoczesne urządzenia tego typu mogą służyć także do rozmrażania, wyrastania ciasta drożdżowego oraz powolnego dogotowywania potraw.
Ranking szuflad grzewczych:
1 miejsce
9.5/10 Recenzja
2 miejsce
9.5/10 Recenzja
3 miejsce
9.0/10 Recenzja
4 miejsce
9.0/10 Recenzja
5 miejsce
8.5/10 Recenzja
6 miejsce
8.5/10 Recenzja
1 miejsce
ELECTROLUX EBD4X
ocena eksperta 9.5/10
ELECTROLUX EBD4X to szuflada do podgrzewania potraw i talerzy. Urządzenie pozwala także stopniowo rozmrażać produkty spożywcze. Produkt można wykorzystać do wyrastania ciasta drożdżowego w optymalnej temperaturze. W modelu zastosowano system cyrkulacji powietrza, który dba o równomierne rozprowadzanie ciepła.
Wymiary szuflady wynoszą 14 x 59,4 x 53,5 cm. Urządzenie jest sterowane pokrętłem. Pozwala ustawić temperaturę w zakresie od 30 do 80 stopni Celsjusza. Mieści maksymalnie 6 kompletów naczyń.
Pojemność: | 6 kompletów |
Zakres temperatur: | 30 - 80 stopni Celsjusza |
Wymiary: | 14 x 59,4 x 53,5 cm |
Sterowanie: | pokrętło |
2 miejsce
SAMSUNG NL20T8100WK
ocena eksperta 9.5/10
SAMSUNG NL20T8100WK to szuflada na 20 talerzy (do 25 kg załadunku), wyposażona w prowadnice teleskopowe. Urządzenie jest sterowane dzięki pokrętła. Dysponuje regulacją temperatury w zakresie od 30 do 80 stopni Celsjusza. Produkt ma wymiary 14 x 52,2 x 59,5 cm.
Sprzęt sprawdza się do podtrzymywania temperatury potraw, do podgrzewania naczyń, do rozmrażania i wyrastania ciast. Gwarantuje płynność zamykania i otwierania, bez obaw o rozlanie zawartości naczyń.
Pojemność: | 20 talerzy/ 25 kg załadunku |
Zakres temperatur: | 30 - 80 stopni Celsjusza |
Wymiary: | 14 x 59,5 x 52,2 cm |
Sterowanie: | pokrętło |
3 miejsce
AMICA AWDM6W X-TYPE
ocena eksperta 9.0/10
Amica AWDM6W X-TYPE to urządzenie do podgrzewania naczyń i gotowych dań. Produkt oferuje dedykowane programy pracy do podgrzewania, utrzymywania temperatury i gotowania, np. do roztapiania czekolady czy produkcji domowego jogurtu. Korzysta też z wygodnego systemu otwierania PushPull - otwarcie poprzez naciśnięcie.
Sprzęt posiada zimny front, nienagrzewający się powyżej 35 stopni Celsjusza. Pracuje natomiast w zakresie temperatur od 40 do 80 stopni. Jego maksymalne obciążenie to 25 kg. Szuflada jest sterowana sensorowo. Jej wymiary wynoszą 14,1 x 59,5 x 56,1 cm.
Pojemność: | 6 talerzy, 80 filiżanek / 25 kg załadunku |
Zakres temperatur: | 40 - 80 stopni Celsjusza |
Wymiary: | 14,1 x 59,5 x 56,1 cm |
Sterowanie: | sensorowe |
4 miejsce
BOSCH BIC630NS1
ocena eksperta 9.0/10
BOSCH BIC 630NS1 to elektryczna szuflada o pojemności 20 litrów i mocy 810 W. Urządzenie ma wymiary 14 x 59.4 x 54.8 cm. Jest sterowane pokrętłem. Posiada 5 automatycznych funkcji, w tym dojrzewanie ciasta, rozmrażanie czy utrzymywanie ciepła.
Produkt pracuje w zakresie temperatur od 40 do 80 stopni. Mieści do 12 talerzy lub do 64 filiżanek. Jego maksymalne obciążenie wynosi natomiast 25 kg. Sprzęt wykorzystuje system otwierania PushPull. Posiada lampkę kontrolną stanu pracy i 4-stopniową regulację temperatury.
Pojemność: | 12 talerzy, 64 filiżanki / 25 kg załadunku |
Zakres temperatur: | 40 - 80 stopni Celsjusza |
Wymiary: | 14 x 59,4 x 54,8 cm |
Sterowanie: | pokrętło |
5 miejsce
Siemens BI510CNR0
ocena eksperta 8.5/10
SIEMENS BI510CNR0 to szuflada o mocy 400 W i pojemności 23 litrów. Urządzenie pracuje w zakresie temperatur od 30 do 80 stopni Celsjusza. Oferuje 4 programy automatyczne, w tym rozmrażanie i wyrastanie ciasta. Produkt ma wymiary 14 x 59.4 x 54 cm.
Sprzęt wytrzymuje obciążenie do 15 kg. Jest sterowany mechanicznie - pokrętłem. Wykorzystuje system otwierania PushPull. Posiada lampkę kontrolną stanu pracy. Jest wyposażony w matę antypoślizgową.
Pojemność: | 14 talerzy, 64 filiżanki / 15 kg załadunku |
Zakres temperatur: | 30 - 80 stopni Celsjusza |
Wymiary: | 14 x 59,4 x 54 cm |
Sterowanie: | pokrętło |
6 miejsce
WHIRLPOOL WD142IXL
ocena eksperta 8.5/10
WHIRLPOOL WD 142/IXL to szuflada o mocy 400 W, pokryta powłoką nanotechnologiczną iXelium, która chroni urządzenie przed śladami palców, zadrapaniami i kurzem. Produkt dysponuje pojemnością 20 litrów. Wykorzystuje mechanizm podwójnego nacisku push-push, co przekłada się na wygodne otwieranie.
Urządzenie pracuje w zakresie temperatur od 40 do 70 stopni Celsjusza. Posiada mechaniczne pokrętło do jej regulacji. Sprzęt ma dwa programy pracy: utrzymywanie w cieple oraz podgrzewanie naczyń. Mieści do 20 filiżanek (załadunek do 25 kg). Wymiary produktu wynoszą 13 x 59, 4 x 56 cm.
Pojemność: | 20 filiżanek / 25 kg załadunku |
Zakres temperatur: | 40 - 70 stopni Celsjusza |
Wymiary: | 14 x 59,4 x 56 cm |
Sterowanie: | pokrętło |
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking mini piekarników
- ranking piekarników parowych
- ranking piekarników retro
- ranking piekarników elektrycznych
- ranking piekarników białych
Po co jest szuflada grzewcza?
Niektóre osoby wybierają szuflady grzewcze zamiast kuchenek mikrofalowych, uznając, iż takie rozwiązanie zapewnia lepsze efekty, jeżeli chodzi o smak i walory zdrowotne potraw. Szuflada z funkcją podgrzewania i utrzymywania temperatury może działać na dwa sposoby:
- za sprawą zamontowanej w środku płyty ze szkła ceramicznego,
- poprzez nawiew gorącego powietrza, jak termoobieg w piekarniku.
Szuflada pracuje najczęściej w zakresie temperatur 30-80°C, z regulacją tej temperatury na 4 poziomach. Ciepło to można wykorzystać między innymi do:
- podgrzewania naczyń, aby serwowane w nich napoje i potrawy na dłużej zachowały swoją docelową temperaturę, przyjemną konsystencję, smak i aromat;
- podtrzymywania ciepła potraw gotowych – przydatne, kiedy czekamy na gości lub spóźnialskich członków rodziny;
- wyrastania ciasta drożdżowego – warto pamiętać przy tym, żeby nie ustawiać temperatury wyższej niż około 35 stopni Celsjusza;
- podgrzewania produktów spożywczych do temperatury pokojowej, np. przed jedzeniem, przed pieczeniem,
- przygotowywania domowych jogurtów – do tego potrzebna jest stała temperatura oscylująca w granicach 40 stopni Celsjusza,
- rozmrażania delikatnych produktów spożywczych bez utraty ich walorów organoleptycznych, np. do rozmrażania pieczywa, mięs, ryb,
- powolnego gotowania w niskiej temperaturze,
- przechowywania naczyń i akcesoriów (w wyłączonej szufladzie).
Po co podgrzewać naczynia?
Głównym celem korzystania z szuflady do podgrzewania naczyń jest sprawienie, iż serwowana w nich żywność dłużej zachowa swoją temperaturę. dzięki takiego urządzenia ogrzewamy zwykle talerze, miski oraz kubki czy filiżanki na kawę. Dzięki podaniu jedzenia w ciepłym naczyniu unikamy dużej różnicy temperatur między daniem a materiałem wykonania talerza czy szklanki. W efekcie żywność stygnie wolniej i zachowuje swój „świeży” smak oraz pozostałe walory, jak chociażby soczystość mięsa czy puszystość wypieku.
Podgrzewanie jedzenia w szufladzie elektrycznej szczególnie przydatne okazuje się w sytuacji, kiedy organizujemy w domu przyjęcie. Możemy umieścić tam kolejne porcje kotletów, ugotowane wcześniej ziemniaki czy wyjęte z piekarnika ciasto. W momencie pojawienia się gości wszystko będzie tak ciepłe, świeże i aromatyczne, jakbyśmy dopiero co skończyli to piec czy gotować.
Jaką szufladę do podgrzewania wybrać?
Aby szuflada grzewcza do zabudowy sprawdziła się nie tylko do podtrzymywania w cieple dań, ale również do delikatnego gotowania, rozmrażania potraw czy wyrastania ciasta, musi dysponować regulacją temperatury. Warto pamiętać, iż do wyrastania ciasta drożdżowego potrzebna jest temperatura nieprzekraczająca 40 °C. Z kolei do powolnego gotowania potrzebna będzie już temperatura dwa razy wyższa. Sterowanie szufladą może odbywać się dzięki pokrętła lub przycisków. Poza regulacją temperatury nowoczesny sprzęt nierzadko oferuje także gotowe programy pracy, na przykład:
- do podgrzewania dań,
- do rozmrażania,
- do dogotowywania,
- do wyrastania ciasta.
Wybierając szufladę, zwróć uwagę na jej pojemność. Ta może być wyrażona w litrach – zwykle od 20 do 25 l – lub w kompletach naczyń. Nierzadko pojemność opisuje się także na „sztuki” talerzy lub filiżanek. Większe szuflady mieszczą choćby 6 kompletów naczyń i wytrzymują obciążenie do 25 kg.
Kolejna ważna kwestia to mechanizm otwierania. Bardzo często otwieranie i zamykanie odbywa się poprzez naciśnięcie i pociągnięcie frontu ze szkła hartowanego lub stali nierdzewnej. Dobrze, aby urządzenie posiadało wtedy powłokę, która minimalizuje widoczność odcisków palców. To przekłada się na wygodne czyszczenie, podobnie jak brak wystających elementów. Ustawienie idealnej temperatury może odbywać się z kolei dzięki pokrętła lub przycisków na panelu sterowania.
Co można trzymać w szufladzie pod piekarnikiem?
Przeznaczenie szuflady pod piekarnikiem uzależnione jest od rodzaju urządzenia, z którym mamy do czynienia. jeżeli jest to piekarnik do zabudowy, a pod nim znajduje się szuflada meblowa, to taka przestrzeń nie służy do podgrzewania potraw i talerzy, ale do przechowywania. Najczęściej trzymamy w niej pokrywki, brytfanki i inne przybory kuchenne. Z kolei szuflada w piekarniku wolnostojącym działa zwykle jak szuflada podgrzewająca. Można więc wykorzystać ją tak samo do:
- utrzymywania ciepła potraw do momentu podania,
- do podgrzewania talerzy i filiżanek.
Po co więc kupować osobną szufladę, jeżeli posiadamy już kuchenkę z szufladą? Z prostej przyczyny – takie urządzenie umożliwia utrzymywanie ciepła potraw tylko wtedy, kiedy akurat coś w nim pieczemy lub robiliśmy to stosunkowo niedawno. Uruchamianie piekarnika tylko po to, aby ogrzewać talerze w szufladzie, nie jest ekonomicznym rozwiązaniem. Czy jednak każdy potrzebuje w swoim domu szuflady elektrycznej?
Czy warto kupić szufladę grzewczą?
Produkty z kategorii szuflady grzewcze nie należą do najtańszych. Większość polecanych modeli kosztuje więcej niż 1000 – 1500 zł. Czy jest to więc opłacalny wydatek? Z pewnością nie dla wszystkich. Wiele osób decyduje się na zagospodarowanie wnęki o wysokości 14 cm dzięki szuflady elektrycznej jedynie dlatego, iż takie urządzenie dobrze się prezentuje i dopełnia design piekarnika do zabudowy. Później zaś nie korzysta z funkcjonalności oferowanych przez taki sprzęt. jeżeli więc masz małą rodzinę, rzadko przyjmujesz gości, prawdopodobnie będzie to dla Ciebie zbędny wydatek.
W szufladę zainwestuj, jeśli:
- lubisz przyjmować gości ze świadomością, iż za chwilę podasz im pyszną potrawę w odpowiedniej temperaturze,
- chcesz podgrzewać posiłki i ogrzewać talerze dla spóźnialskich domowników,
- często przygotowujesz drożdżowe wypieki,
- przygotowujesz dania gotowane w niskiej temperaturze – do 80 °C,
- często mrozisz potrawy i produkty spożywcze – szybciej rozmrozić je możesz dzięki odpowiedniej funkcji szuflady.
Szuflada grzewcza: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.