Patelnia żeliwna jest solidna, wytrzymała i ciężka. Chociaż duża waga może wydawać się minusem, tak naprawdę świadczy o wysokiej jakości produktu. jeżeli więc chcesz zaopatrzyć się w dobrą patelnię z żeliwa wysokiej jakości, musisz zaakceptować fakt, iż jej waga przekroczy 2-3 kg.
Chociaż nie istnieje jedna, uniwersalna patelnia idealna do wszystkiego, patelnie żeliwne doceniane są za:
- trwałość,
- równomierne rozprowadzanie ciepła
- nadawanie potrawom wyjątkowego smaku i aromatu.
Jakie patelnie żeliwne znajdziemy w sklepach? Sprawdź nasz ranking najlepszych modeli!
Patelnia żeliwna ranking:
1 miejsce

10.0/10 Recenzja
2 miejsce

10.0/10 Recenzja
3 miejsce

10.0/10 Recenzja
4 miejsce

9.5/10 Recenzja
5 miejsce

9.5/10 Recenzja
6 miejsce

9.5/10 Recenzja
7 miejsce

9.5/10 Recenzja
8 miejsce

9.5/10 Recenzja
9 miejsce

9.0/10 Recenzja
10 miejsce

8.5/10 Recenzja
1 miejsce
SKEPPSHULT Professional 0002 (20 cm)
ocena eksperta 10.0/10
Patelnia głęboka do smażenia SKEPPSHULT z linii Professional, w przeciwieństwie do modeli z drewnianą rączką, nadaje się do zapiekania potraw w piekarniku. Produkt posiada rączkę ze stali. Jest wykonany z najwyższej jakości żeliwa - bez dodatkowych powłok. Waży około 1,75 kg przy średnicy 20 cm (średnica powierzchni smażenia - 17 cm).
Patelnia ma wysokość 4,2 cm. Nadaje się na wszystkie rodzaje kuchenek. Została objęta 25-letnią gwarancją na żeliwo. Nie wymaga impregnacji przed pierwszym użyciem, ponieważ jest impregnowana już w procesie produkcji. Dzięki temu, iż naczynie ma grubość około 5 mm, równomiernie rozprowadza ciepło i długo utrzymuje temperaturę żywności. Atutem produktu jest też lekko wklęsłe dno, zapobiegające odkształceniom patelni.

- Media Expert
- Allegro
- Erli



2 miejsce
Skeppshult Patelnia głęboka (28 cm)
ocena eksperta 10.0/10
Patelnia głęboka Skeppshult (28 cm) to tylko jeden z godnych polecenia modeli patelni żeliwnych tej szwedzkiej marki. Produkt jest wykonany z grubej warstwy metalu i odpowiednio wyważony, co zapewnia równomierny rozkład ciepła. Jego atut stanowi także lekko wklęsłe dno, zapobiegające deformacjom naczynia.
Patelnia jest wyposażona w elegancki uchwyt z orzecha włoskiego. Jej powierzchnia smażenia to około 25 cm, a wysokość wynosi około 5,5 cm. Produkt waży 3,15 kg. Nie wymaga impregnacji przed użyciem. Jest objęty aż 25-letnią gwarancją.

- Media Expert
- Allegro
- Erli



3 miejsce
Berlinger Haus Black Rose patelnia z pokrywką (30 cm)
ocena eksperta 10.0/10
Berlinger Haus Black Rose patelnia z pokrywką z uchwytem ze stali nierdzewnej. Produkt został wykonany z żeliwa - bez powłoki nieprzywierającej. Nadaje się do stosowania na każdej kuchence oraz w piekarniku, w temperaturze do 280 stopni Celsjusza.
Naczynie ma wymiary 30 x 22 x 12 cm. Jego pojemność wynosi 4,65 litra. Produkt posiada żeliwne uchwyty, które nagrzewają się podczas smażenia i zapiekania.

- Allegro
- Erli
- Amazon



4 miejsce
Staub patelnia do duszenia (28 cm)
ocena eksperta 9.5/10
Staub patelnia do duszenia i smażenia to solidne, duże naczynie, którego można używać w piekarniku i na każdej kuchence. Produkt posiada dopasowaną pokrywę z dużą gałką oraz dwa wygodne uchwyty po obu stronach. Dzięki wewnętrznej powłoce non-stick zapobiega przywieraniu potraw, a za sprawą zewnętrznej kolorowej emalii zwiększa trwałość naczynia i ułatwia utrzymanie go w czystości.
Produkt ma średnicę 28 cm. Jest dostępny w kilku kolorach do wyboru. Waży 6 kg. Został objęty aż 30-letnią gwarancją producenta.

- Allegro
- Erli
- rtv euro agd
- Amazon
- OleOle





5 miejsce
Staub patelnia grillowa okrągła (30 cm)
ocena eksperta 9.5/10
Patelnia grillowa Staub to solidne naczynie z żeliwa, wyposażone w dwa wygodne uchwyty. Produkt nadaje się do stosowania na każdym rodzaju kuchenki, a także w piekarniku. Posiada powłokę nieprzywierającą emaliowaną. Jest objęty 30-letnią gwarancją producenta.
Naczynie ma średnicę 30 cm. Waży 4,2 kg. Posiada nagrzewające się uchwyty, co warto uwzględnić przed zakupem.

- Allegro
- Erli
- rtv euro agd
- Amazon
- OleOle





6 miejsce
Lodge Cast Iron Patelnia do naleśników (26 cm)
ocena eksperta 9.5/10
Patelnia naleśnikowa Lodge Cast Iron (26 cm) to produkt wykonany w całości z żeliwa, bez dodatkowych powłok. Naczynie posiada niskie, nachylone ranty dla łatwiejszego przewracania potrawy i zsuwania jej z powierzchni patelni. Równomiernie nagrzewa się i wolno stygnie. Nadaje się na każdy rodzaj kuchenki.
Produkt posiada nagrzewające się uchwyty - należy pamiętać o tym przy przenoszeniu patelni. Wymiary naczynia wynoszą: 1,7 cm wysokość oraz 26,5 cm średnica. Patelnia waży 2 kg.

- Allegro
- Erli
- Amazon



7 miejsce
Le Creuset płyta grillowa
ocena eksperta 9.5/10
Le Creuset płyta grillowa to naczynie z żeliwa, pokryte powłoką z matowej, czarnej emalii. Produkt równomiernie rozprowadza ciepło. Pozwala smażyć bez dodatku tłuszczu, a także efektywnie odprowadza ten wytopiony z mięs dzięki wysokim żebrom. Nadaje się na każdy rodzaj kuchenki.
Naczynie ma wymiary 38,5 x 21,8 x 3,1 cm (z uchwytami). Waży 2,65 kg. Posiada uchwyty, które mogą nagrzewać się podczas smażenia.

- Allegro
- Amazon


8 miejsce
Starke Pro Hanoi wok (30 cm)
ocena eksperta 9.5/10
Starke Pro Hanoi wok (30 cm) to patelnia z żeliwnym korpusem, pokrytym powłoką ceramiczną (od wewnątrz) i emalią (od zewnątrz). Produkt jest wyposażony w nitowany uchwyt wykończony drewnem bukowym. Posiada żłobione dno, wzmacniające adekwatności powłoki nieprzywierającej. Naczynie nadaje się na każdy rodzaj kuchenki. Waży 1,8 kg.
Wok jest łatwy w pielęgnacji dzięki powłoce non-stick, która jest nietoksyczna i trwała. Wymaga jednak stosowania odpowiednich akcesoriów, zapobiegających jej ścieraniu się. Atutem patelni jest też nienagrzewająca się rączka oraz struktura dna peak valley, pozwalająca na stosowanie mniejszej ilości tłuszczu podczas smażenia.

- Allegro
- Erli


9 miejsce
SKOTTSBERG Cast Iron (28 cm)
ocena eksperta 9.0/10
SKOTTSBERG Cast Iron (28 cm) to głęboka patelnia do smażenia, wykonana z jednego kawałka żeliwa. Produkt nadaje się na każdy rodzaj kuchenki. Nie posiada syntetycznych powłok nieprzywierających, ale naturalną powłokę z patyny, zapobiegającą przywieraniu i rdzewieniu (powstaje podczas wstępnego sezonowania olejem).
Patelnia jest stosunkowo lekka i dosyć gwałtownie się nagrzewa. Posiada pusty w środku uchwyt, co zapobiega jego rozgrzewaniu się podczas smażenia. Produkt nie wymaga stosowania specjalnych akcesoriów (dopuszcza się użycie akcesoriów metalowych). Naczynie może być wykorzystywane do zapiekania w piekarniku.

- Allegro
- Erli


10 miejsce
LAMART LT1065 Iron
ocena eksperta 8.5/10
LAMART LT1065 Iron to budżetowa patelnia żeliwna grillowa ze składaną rączką. Produkt jest odporny na działanie wysokich temperatur - do 280 stopni Celsjusza. Został wykonany z żeliwa i pokryty powłoką zapobiegającą przywieraniu. Naczynie posiada duży uchwyt, który pozwala na bezpieczne przenoszenie gotowej potrawy.
Patelnia nadaje się na każdy rodzaj kuchenki. Jest łatwa w czyszczeniu i praktyczna w codziennym użytkowaniu. Posiada też wyprofilowany "dziubek" do odlewania nadmiaru tłuszczu. Średnica produktu wynosi 24 cm.

- Media Expert
- Allegro
- Erli



Sprawdź podobne rankingi:
- ranking patelni grillowych
- ranking woków
Co warto wiedzieć o patelniach żeliwnych?
Żeliwne patelnie mają wiele zalet, ale nie są też pozbawione wad. Wiele osób uznaje je za „niezniszczalne”, choć nie jest to do końca prawdą. Niemniej jednak, patelnie z żeliwa doskonale przewodzą ciepło, długo utrzymują wysoką temperaturę i są bardzo wytrzymałe – odporne na uszkodzenia mechaniczne. Świetnie sprawdzają się przy duszeniu, smażeniu i długotrwałym gotowaniu.
Podsumowując, patelnie żeliwne:
- są trwałe i wytrzymałe – nie odbarwiają się i nie odkształcają,
- równomiernie rozprowadzają ciepło,
- są wielofunkcyjne – wiele z nich nadaje się do zapiekania w piekarniku,
- są bezpieczne dla zdrowia – żelazo jest naturalnym materiałem,
- są stabilne – ze względu na dużą wagę niełatwo jest przypadkowo strącić je z kuchenki.
Przy odpowiedniej pielęgnacji patelnia żeliwna może posłużyć nam choćby przez całe życie. Patrząc na jej cenę z takiej perspektywy, nie powiemy już zatem, iż patelnia z żeliwa jest droga – stanowi bowiem inwestycję na lata. Jej największą wadą jest natomiast konieczność przestrzegania pewnych reguł związanych z użytkowaniem, czyszczeniem i konserwacją naczynia. Należy pamiętać, iż polana zimną wodą gorąca patelnia z żeliwa może pęknąć. Taki produkt nie nadaje się też do mycia w zmywarce, a po każdym czyszczeniu powinien zostać wysuszony i natłuszczony, co ochroni go przed korozją.
Czy patelnia żeliwna to dobry wybór?
Zakup patelni żeliwnej to dobra decyzja z kilku powodów. Naczynie:
- jest bardzo wytrzymałe, dlatego stanowi inwestycję na lata,
- doskonale przewodzi i utrzymuje ciepło, zatem sprawdza się także do serwowania dań, podtrzymując ich temperaturę,
- jest naturalne – do produkcji dobrej jakości żeliwnych patelni nie stosuje się chemicznych dodatków,
- nadaje się na każdy rodzaj kuchenki – gazową, indukcyjną, ceramiczną,
- jest stabilne.
Patelnię żeliwną warto wybrać przede wszystkim do smażenia, duszenia i opiekania. Używanie takiego naczynia kuchennego jest korzystne dla zdrowia, ponieważ żeliwo nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością. Wyjątkiem są produkty z wysoką zawartością kwasów, np. pomidory, które uszkadzają warstwę sezonującą patelni.
Według niektórych źródeł patelnia z żeliwa – bez dodatkowych powłok – może choćby uwalniać niewielkie ilości żelaza do potraw, uzupełniając niedobory tego pierwiastka w codziennej diecie.
Co natomiast z przywieraniem? Patelnia żeliwna jest naturalnie nieprzywierająca pod warunkiem, iż prawidłowo z niej korzystamy i regularnie sezonujemy. Sezonowanie polega na pokrywaniu patelni warstwą tłuszczu i podgrzewaniu go, co prowadzi do powstawania naturalnej powłoki nieprzywierającej. Producenci radzą również:
- dobrze rozgrzewać patelnię przed dodaniem na nią tłuszczu,
- układać na rozgrzanej patelni produkty w temperaturze pokojowej,
- unikać nadmiaru wilgoci podczas smażenia,
- w przypadku przywierania – zmniejszyć moc palnika i odczekać chwilę przed podjęciem próby przewrócenia smażonych produktów.
Do jakiego stylu gotowania najlepiej nadają się patelnie z żeliwa?
Jak wspominaliśmy, nie da się wybrać jednej patelni idealnej do wszystkiego. Dostępne w sklepach produkty nie bez powodu dzielimy więc na podstawie materiału wykonania, zastosowanej powłoki czy formy/kształtu. Mamy do wyboru między innymi patelnie grillowe do smażenia bez dodatku tłuszczu, patelnie naleśnikowe z niskimi rantami i patelnie głębokie do duszenia potraw. Rozróżniamy też patelnie ze stali, z aluminium oraz właśnie patelnie z żeliwa. Te ostatnie sprawdzają się w szczególności do przygotowania dań, które wymagają utrzymania wysokiej, stabilnej temperatury. Są więc przeznaczone do:
- duszenia,
- smażenia,
- grillowania.
Patelnie żeliwne poleca się do dań jednogarnkowych, długo gotowanych na wolnym ogniu, a także do szybkiego smażenia steków, ryb, warzyw oraz dań typu stir fry. W żeliwnych naczyniach można również gotować zupy, sosy i dania jednogarnkowe (risotto, paella), piec chleb i zapiekanki oraz podawać potrawy, które należy utrzymywać w cieple.
Najlepsze patelnie żeliwne – jak wybrać?
Zakup patelni żeliwnej to duży wydatek, dlatego inwestując w takie naczynie, warto zaufać sprawdzonym markom, takim jak Skeppshult, Lodge czy Staub. Przy wyborze odpowiedniego naczynia należy wziąć pod uwagę:
- wielkość i kształt patelni,
- wagę,
- powłokę (jeśli ją zastosowano),
- uchwyt, rączki (odpinane i te wykonane z metalu pozwolą używać patelni w piekarniku).
Po czym rozpoznać natomiast dobrej jakości patelnię żeliwną? Głównym wyznacznikiem powinna być jej waga. Prawdziwa patelnia z wysokiej jakości żeliwa waży choćby 6 kg – model o średnicy około 30 cm z pokrywką. jeżeli patelnia waży mniej niż 1 kg, prawdopodobnie wykonana jest z półżeliwa, czyli z mieszanki stopów, z bąbelkami powietrza. Takie oszukane żeliwo jest nie tylko lżejsze, ale też słabsze – może pęknąć, kiedy po rozgrzaniu zetknie się z zimną wodą. Poza tym, zanieczyszczony metal zanieczyści także smażoną potrawę.
Co natomiast z patelniami żeliwnymi, których powierzchnia została zabezpieczona powłoką nieprzywierającą? jeżeli mamy do czynienia z wysokiej jakości powłoką non-stick, takie rozwiązanie może okazać się praktyczne. Ułatwi bowiem czyszczenie i konserwację, a także zapobiegnie przywieraniu potraw. Jednocześnie każda powłoka będzie bardziej wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne. Oznacza to, iż użytkownik zostanie zmuszony do korzystania z określonych akcesoriów – plastikowych, silikonowych, drewnianych (nie metalowych). W przypadku naczyń żeliwnych popularne są zwłaszcza powłoki emaliowane, przypominające szkło. Dzięki nim żeliwo jest chronione przed rdzą i nie przywiera choćby bez sezonowania. Jednak powłoka z emalii jest też stosunkowo krucha i może ulec uszkodzeniu, na przykład na skutek uderzenia.
Jak dbać o patelnie żeliwne?
Dbanie o długowieczność patelni żeliwnej dotyczy przede wszystkim produktu wykonanego w całości z żeliwa. Chociaż takie naczynie jest już naturalnie odporne na zarysowania, deformacje i pęknięcia, wymaga odpowiedniej pielęgnacji i ochrony – w przeciwnym razie może rdzewieć. Jakie zasady obowiązują więc wszystkich kucharzy, korzystających z patelni żeliwnej?
- Przed pierwszym użyciem patelnię należy zakonserwować. Wymaga to umycia jej w gorącej wodzie i osuszenia. Patelni nie myjemy w zmywarce. Nie stosujemy też detergentów. Po osuszeniu naczynie smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika na około godzinę (program pieczenia w temperaturze 150 stopni Celsjusza). jeżeli patelnia ma drewnianą rączkę, wypalamy olej na palniku.
- Do czyszczenia patelni nie używamy ostrych akcesoriów ani płynu do mycia naczyń. Nie myjemy też rozgrzanego naczynia – prowadzi to do szoku termicznego.
- W przypadku dużych zabrudzeń (np. gdy patelnia utraci adekwatności nieprzywierające) do czyszczenia używamy soli kuchennej. Produkt należy wysypać na dno naczynia i podgrzać, a następnie usunąć ręcznikiem papierowym i wytrzeć.
- Patelnię zawsze rozgrzewamy stopniowo – żeliwo nie lubi nagłych zmian temperatury.
- Po każdym czyszczeniu smarujemy suchą patelnię olejem.
Żeliwo czy stal – jaka patelnia sprawdzi się lepiej?
Za najzdrowsze patelnie do smażenia uznaje się naczynia żeliwne. Nie oznacza to jednak, iż w kuchni nie warto mieć także patelni aluminiowej lub stalowej. Każdy z tych materiałów ma swoje wady i zalety, dzięki czemu sprawdza się w innych sytuacjach. Poznaliśmy już adekwatności i zalecane zastosowania patelni żeliwnych, dlatego porównajmy je z listą wad i zalet patelni stalowych. Produkty z tej kategorii:
- są odporne na zarysowania (nie dotyczy dodatkowych powłok),
- nadają się na różne rodzaje kuchenek, w tym na indukcję,
- są łatwe do utrzymania w czystości (można myć je w zmywarce, jeżeli nie mają dodatkowych powłok),
- są lżejsze,
- nie wchodzą w reakcje z jedzeniem.
Odpowiednio rozgrzana patelnia ze stali nierdzewnej nie powinna przywierać, jednak na rynku znajdziemy też wiele naczyń ze stali pokrytych dodatkową powłoką nieprzywierającą. Są one idealne do smażenia cieniutkich naleśników, delikatnych mięs i ryb oraz warzyw z minimalnym dodatkiem tłuszczu. Nie wchodzą także w reakcję z potrawami kwaśnymi. Ich największą wadą jest natomiast nierównomierne nagrzewanie, co dotyczy zwłaszcza patelni z cienkiej stali.
Patelnia żeliwna: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.