Kto nie powinien jeść bobu? Są osoby, którym może poważnie zaszkodzić. Te schorzenia i leki wykluczają jego spożycie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: chrisreadingfoto/Pixabay


Bób jest wyjątkowo pożywnym i niskokalorycznym warzywem, ale niestety nie wszyscy mogą cieszyć się jego smakiem i adekwatnościami zdrowotnymi. Szczególnie ostrożne we włączaniu go do swojego jadłospisu powinny być osoby przyjmujące leki na depresję i chorobę Parkinsona. Czujnością muszą wykazać się też chorzy na cukrzycę i dnę moczanową. Zobacz, czy jesteś w grupie, której jedzenie większych ilości bobu może zaszkodzić.

Komu szkodzi jedzenie bobu? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Wczesne lato to sezon, w którym chętnie sięgamy po bób. Jednak nie każdy powinien spożywać go na co dzień. Wielu z nas cierpi po jego zjedzeniu z powodu wzdęć i gazów – winne mogą być zarówno zawarte w nim oligosacharydy, jak i fruktoza oraz błonnik.

Z tego samego powodu, po jego zjedzeniu gorzej mogą poczuć się także osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) oraz zespołem nadmiernego wzrostu bakterii jelita cienkiego (SIBO).

Zobacz w naszej galerii, które schorzenia są przeciwwskazaniami do jedzenia bobu oraz z którymi lekami bób może wchodzić w interakcję?

Idź do oryginalnego materiału