Krupnik Magdy Gessler nigdy nie jest mdły. Wystarczy odrobina soku

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Krupnik - Pyszności; Foto: Canva.com


Krupnik Magdy Gessler jest wyrazisty i aromatyczny, a to za sprawą jednego prostego składnika. Kiedy wypróbujesz ten przepis, przestaniesz narzekać na mdłą i pozbawioną smaku zupę.

Krupnik Magdy Gessler. Niedoceniany tajemniczy składnik podkręci smak zupy

Znana restauratorka słynie z udzielania ciekawych kuchennych rad – często podpowiada, jak jednym składnikiem zmienić lub wydobyć smak potrawy. Ponadto doskonale znane gospodyniom są jej patenty na sałatkę jarzynową, kopytka czy smażenie mięsa.

Magda Gessler zdradziła także swoją metodę na podkręcenie smaku krupniku. Tak więc, jeżeli borykasz się z problemem mdłej, pozbawionej wyrazu zupy, zastosuj się do jednego prostego zalecenia i dodaj do niej sok z ogórków kiszonych.

To doskonała i sprawdzona metoda na wydobycie smaku krupniku. Czego jeszcze nie może zabraknąć w tej popularnej zupie? Oczywiście przypraw, takich jak majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Decydując się na mięsną wersję krupniku, sięgnijmy po dobrej jakości żeberka cielęce lub wieprzowe.

Krupnik Magdy Gessler zawiera jeden tajemniczy składnik – Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na krupnik Magdy Gessler

  • 2 l wody
  • 500 g żeberek cielęcych
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • marchewka, pietruszka, seler, por
  • 300 g ziemniaków
  • 100 gr kaszy pęczak
  • 30 g suszonych grzybów
  • 100 ml śmietany
  • sól, pieprz, majeranek, pietruszka, liście laurowe, ziele angielskie
  • sok z ogórków kiszonych do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso, suszone grzyby oraz ziele angielskie i liście laurowe umieść w dużym garnku i zalej całość zimną wodą do 3/4 wysokości.
  2. Gotuj całość na wolnym ogniu do momentu, w którym mięso zmięknie.
  3. Następnie dorzuć do wywaru włoszczyznę oraz kaszę i gotuj całość na wolnym ogniu ok. pół godziny.
  4. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.
  5. Dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem i pietruszką oraz sokiem z kiszonych ogórków.
  6. Zdejmij zupę z ognia, wyciągnij mięso i obierz je.
  7. Do zupy dorzuć kawałki mięsa i ugotowane ziemniaki.
  8. Zabiel zupę śmietaną.

Zobacz także przepis na zupę ogórkową na wędzonych żeberkach. Więcej inspiracji najdziesz na naszym kanale na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału