W "Weekendowej Cukierence" prezentuje dziś jeden z klasycznych przepisów na rogaliki. Są to kruche rogalki przygotowane z masła, kwaśnej śmietany i żółtek. Jako nadzienie wykorzystałam twardą marmoladę, a ich wierzch posypałam obficie cukrem pudrem. Kruche rogaliki z marmoladą idealnie pasują do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Smakują krucho, maślanie, są delikatnie słodkie.
W naszej rodzinie największym fanem rogalików jest mój mąż Michał. Zatem rogaliki piekę dość często, aby sprawić mu przyjemność. Na blogu znajdziecie już 25 przepisów na rogaliki: drożdżowe, kruche, maślane, serowe, orzechowe czy wytrawne. Przygotowanie rogalików mam już zatem opanowane do perfekcji.
Kruche rogaliki z marmoladą
Aby przygotować kruche rogalki bardzo ważne jest użycie schłodzonych składników czyli wyjętych prosto z lodówki. Kruche ciasto powstaje poprzez posiekanie nożem suchych składników z masłem, a następnie z żółtkami i śmietaną. Kolejnym krokiem jest zagniecenie ciasta w kulę i schłodzenie go. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, kroimy na równe części, nakładamy nadzienie i zwijamy. Jako nadzienie najlepiej sprawdza się tutaj twarda marmolada. Można ewentualnie użyć nutelli. Ale nie polecam dżemów. Dżemy są zbyt płynne i nadzienie wypłynie z rogalika podczas pieczenia.
Kruche rogaliki z marmoladą
Więcej przepisów na rogaliki
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Trzyskładnikowe rogaliki
- Szybkie rogaliki serowe
- Mini rogaliki orzechowe
Kruche rogaliki z marmoladą
To klasyczny przepis na kruche rogalki. Smakują pysznie!
Kruche rogaliki z marmoladą
Składniki (24 sztuki):
- 250g mąki pszennej,
- 125g zimnego masła,
- 15g cukru pudru (1 czubata łyżka),
- 2 żółtka,
- 50g gęstej śmietany 18%,
- szczypta soli,
- DODATKOWO:
- marmolada
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na rogaliki powinny być schłodzone. Tzn. masło, żółtka i śmietanę wyjmujemy z lodówki tuż przed dodaniem ich do ciasta, nie wcześniej.
Przygotowanie kruchego ciasta na rogaliki
Mąkę pszenną mieszamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Suche składniki wysypujemy na stolnicę i dodajemy masło. Siekamy razem nożem do uzyskania konsystencji drobnej kaszki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Chwilkę siekamy jeszcze nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.
*Ciasto można owinąć w folię spożywczą lub schować do foliowej torebki śniadaniowej.
Przygotowanie kruchego ciasta na rogaliki
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 2 części. Gdy pracujemy z jedną częścią ciasta to drugą trzymamy schowaną w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Jak zwijać rogaliki?
Ciasto rozwałkowujemy na duże koło. Koło dzielimy ostrym nożem na 12 równych części. Otrzymamy w ten sposób 12 "trójkątów". Na podstawie każdego trójkąta układamy porcję marmolady - około pół łyżeczki na jednego rogalika. Następnie zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy. Lekko odchylamy boki zwiniętego rogalika, aby nabrał kształtu. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia. Blachę można schować jeszcze na kilka minut lodówki, aby ciasto jeszcze się schłodziło. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni, góra-dół piekarnika i pieczemy do zarumienienia, około 15-25 minut (w zależności od piekarnika ten czas będzie dłuższy lub krótszy).
Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Rogaliki przed i po upieczeniu
Wystudzone rogaliki posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego!
Kruche rogaliki z marmoladą