Kruche i słodziutkie. Lepsze niż z McDonalds'a i to bez wychodzenia z domu! Przepis na ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami
Zdjęcie: Anna Moyseowicz
Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami to słodkie pyszności, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Przypominają nieco słynne wypieki z sieci McDonald's, ale są od nich mniej tłuste i jeszcze smaczniejsze. Decydując się na tę wersję oszczędzisz nie tylko czas oraz zdrowie, ale i pieniądze, bo unikniesz pokusy w postaci burgerów i frytek. Sprawdź przepis na ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami.
Spis treści
- Przepis na ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami
- Jak zrobić ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami?
Masz ochotę na słynne ciastko z McDonalda, ale bez wychodzenia z domu i marnowania czasu w dojazd oraz czekanie w kolejce? Polecam ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami. Smakują jeszcze lepiej, niż te ze słynnej restauracji. Polecam!
Zobacz etapy przygotowywania ciastek z ciasta francuskiego z jabłkami.
Przepis na ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami
Liczba porcji: 6
Czas przygotowywania: 15 minut + 15 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 gramów),
- 2 jabłka,
- jajko,
- 25 gramów słodzonego budyniu waniliowego,
- 60 mililitrów wody,
- łyżka masła,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka brązowego cukru,
- opcjonalnie dodatkowo łyżkę brązowego cukru i łyżeczkę cynamonu na posypkę.
Przepis na ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami
Liczba porcji: 6
Czas przygotowywania: 15 minut + 15 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 gramów),
- 2 jabłka,
- jajko,
- 25 gramów słodzonego budyniu waniliowego,
- 60 mililitrów wody,
- łyżka masła,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka brązowego cukru,
- opcjonalnie dodatkowo łyżkę brązowego cukru i łyżeczkę cynamonu na posypkę.
Sprawdź: Rożki francuskie z jabłkami. Tak dobre, iż zjesz je do ostatniego okruszka. Przepis na prosty i szybki deser z jabłkami. Zobacz wideo
Jak zrobić ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami?
- Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni albo w garnczku roztopić masło, dodać jabłka i smażyć.
- Po kilku minutach smażenia dodać cynamon i brązowy cukier, smażyć jeszcze chwilę.
- Do szklanki wlać do około 1/4 wysokości chłodnej wody i wsypać budyń, rozmieszać.
- Budyń wlać do jabłek i chwilę podgrzewać, aż całość zgęstnieje.
- Ciasto przekroić w poprzek na pół i wzdłuż na kilka mniejszych kawałków. Mi wyszło 12 części, z których powstało później 6 ciastek.
- Na 6 kawałków ciasta nakładać farsz, po około dwie łyżeczki na kawałek. Uważać, aby farsz nie znajdował się zbyt blisko brzegów.
- Przykryć kawałki ciasta z farszem pozostałymi fragmentami i skleić boki dzięki widelca.
- Rozbić jajko i posmarować nim ciastka.
- Piec ciastka w 180 stopniach Celsjusz przez około 15 minut, aż będą rumiane.
- Po przestygnięciu ciastka można posypać posypką z cukru i cynamonu.
+17
Zobacz galerię