Poznaj wilgotne ciasto ze śliwkami i płatkami owsianymi na dużą blachę. Przygotujesz je w prosty sposób bez użycia miksera w zaledwie kilkanaście minut. Zapraszam po pyszny i sprawdzony przepis.
Wrzesień to u mnie nieodzownie czas pieczenia ciast ze śliwkami. Cała moja rodzinka uwielbia wypieki ze śliwkami. W weekend upiekłam aż 2 różne ciasta śliwkowe i jednym z nich dzielę się dziś na blogu. Poniższy przepis z płatkami owsianymi jest wręcz narkotyczny. Świetnie smakuje, pięknie pachnie i nie wymaga też dużo pracy w kuchni.
Ciasto ze śliwkami i płatkami owsianymi – składniki:
Szklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki są na dużą blachę o wymiarach 25 x 30 cm lub tortownicą o średnicy 26 cm.
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej (lub owsianej)
- pół szklanki pokruszonych płatków migdałów
- 200 g masła extra
- pół szklanki cukru (110 g)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
dodatkowo:
- 600 g śliwek węgierek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania ciasta ze śliwkami i płatkami owsianymi
Do przygotowania owsianego ciasta ze śliwkami potrzebować będziemy przede wszystkim: 2 miski, dużej blaszki o wymiarach 25 x 30 cm.
Dużą blachę wyścielam papierem do pieczenia.
Krok 1. Przygotowuję kruche ciasto owsiane
Do miski wsypuję: płatki owsiane, pokruszone płatki migdałów, mąkę, szczyptę soli oraz cukier. Masło rozpuszczam, a następnie wlewam do suchych składników. Całość mieszam i ucieram palcami, aż powstanie kruszonka – mokre grudki ciasta. Będzie lekko klejąca.
Biorę 3/4 powstałej masy i wylepiam dno blaszki.
Krok 2. Przygotowuję śliwki i piekę spód ciasta
Spód ciasta wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piekę w temperaturze 170 stopni C przez 15 minut.
W tym czasie przygotowuję śliwki. Owoce myję, osuszam, pozbawiam pestek i wrzucam do miski. Zasypuję 3 łyżkami cukru, a także 1 łyżeczką cynamonu. Całość mieszam ze sobą.
Gdy spod się podpiecze, wyjmuję go z piekarnika i ciasno układam na nim śliwki. Owocowy wierzch przykrywam / posypuję resztą kruchego ciasta.
Piekę kruche ciasto ze śliwkami i płatkami owsianymi
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez 35 minut w temperaturze 170 stopni C, aż wierzch się zarumieni. Po całym domu unosi się obłędny zapach.
Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika. Gdy ostygnie, posypuje cukrem pudrem. Świetnie pasuje jako dodatek do kawy lub herbaty. Gdy ostatnio upiekłam to ciasto, znikło ze stołu szybciej, niż je robiłam. Ciasto długo zachowuje świeżość. Gdy schowasz je do szczelnego pojemnika, dobre jest do 3 dni.
PS. Poza sezonem na śliwki, możesz użyć innych owoców. Najlepiej smakuje także z: jabłkami, malinami, nektarynkami, morelami, bananami.
Na wierzch można posypać też płatki migdałów lub posiekane orzechy.
Jeśli nie masz czasu w piecznie ciasta ze śliwkami sprawdź też moje wcześniejsze wypieki:
Proste i szybkie ciasto ze śliwkami
Sprawdź także jak zrobić kompot ze śliwek na zimę oraz pyszny kompot ze śliwek do obiadu.
Życzę smacznego!