Kruche ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Dziś zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką. Wilgotne, puszyste i nieziemsko pyszne. Klasyczne ciasto ucierane, w którym smak kwaśnego rabarbaru przełamuje słodka i przede wszystkim chrupiąca kruszonka. Idealne ciasto w okresie wiosennym. Nie mogłam się już doczekać pierwszego rabarbaru. Dla mnie o tej porze nie ma lepszego ciasta 🙂 gwałtownie znika z talerza. Polecam.

Składniki:

Szklanka to pojemność 250ml. Jajka (przede wszystkim białka) powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest z rabarbarem, ale równie dobrze możecie je zrobić z innych owoców: malin, truskawek, borówek…

Kruche ciasto.

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza.

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Warstwa rabarbaru.

  • 600g rabarbaru (około 6-7 pałek)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie kisielu bez cukru

Sposób wykonania.

Ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką przygotujesz w 30 minut. Czas pieczenia 55 minut.

Przygotowuję kruche ciasto.

3 szklanki mąki pszennej wysypuję na stolnicę. Dodaję pół szklanki cukru oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki oczywiście mieszam ze sobą dzięki rąk. Żółtka oddzielam od białek. Białka umieszczam w suchej i wysokiej misce, gdyż będą nam potrzebne do ubicia bezy.

200 g masła kroję w kostkę i dodaję do mąki. dzięki dłoni łącze wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka. Wówczas dodaję żółtka i zagniatam gładkie ciasto. jeżeli jest z tym problem, dodaję 2 łyżki śmietany 18%.

Ciasto na zdjęciu jest intensywnie żółte za sprawą wiejskich jajek :-).

Ciasto dzielę na pół jak na zdjęciu poniżej.

Obie połówki wkładam do woreczków i umieszczam w zamrażarce.

Przygotowuję rabarbar oraz bezę.

Rabarbar obieram i kroję oczywiście na małe plasterki (grubość około 1 – 2 cm).

5 białek ubijam na sztywno dzięki miksera oczywiście na dużych obrotach. Cały czas ubijając, dodaję sukcesywnie szklankę cukier, a pod koniec ubijania 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Łączny czas ubijania około 5 minut. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, iż beza nie będzie gumowata.

Na blaszkę (około 26x26cm) wykładam papier do pieczenia. Połowę ciasta wyjmuję i wylepiam nim dno foremki.

Do rabarbaru dodaję jeden kisiel i 1/3 szklanki cukru, mieszam i wykładam na ciasto. Przed umieszczeniem na ciasto, z pewnością warto odsączyć na durszlaku sok z rabarbaru. Sok jest smaczny do natychmiastowego wypicia.

Na warstwę rabarbaru rozsmarowuje ubite białka.

Następnie drugą połowę ciasta tarkuję oczywiście na grubych oczkach do warzyw i wykładam rozcierając w palcach na wierzch ciasta.

Tak przygotowane ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 – 180 stopni i piekę z grzałką góra dół przez 55 minut do suchego patyczka (każdy piekarnik inaczej piecze). Po upieczeniu wyłączam grzanie, lekko uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam ciasto na około 15 minut do ostygnięcia.

Ciasto wygląda i pachnie rewelacyjnie, jednak musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż całkowicie ostygnie. Dlatego odkładam ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin. Ciasto jest bardzo pyszne, przede wszystkim wilgotne i kruche jednocześnie. Do tego wspaniale przełamują się smaki słodko-kwaśne. Pachnie niebiańsko. Cała rodzina za nim przepada. Szczególnie dzieci, które wręcz nie mogą się doczekać, kiedy ostygnie 🙂 Ciasto z owocami kojarzy mi się przede wszystkim z beztroskim latem. Zapraszam do upieczenia. Smacznego !

Polecam także bardzo podobne ciasto, tylko iż z dżemem.

Tradycyjny pleśniak na dużą blachę

Zobacz także:

Wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem

Malinowa chmurka na dużą blachę

Idź do oryginalnego materiału