Dziś zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką. Wilgotne, puszyste i nieziemsko pyszne. Klasyczne ciasto ucierane, w którym smak kwaśnego rabarbaru przełamuje słodka i przede wszystkim chrupiąca kruszonka. Idealne ciasto w okresie wiosennym. Nie mogłam się już doczekać pierwszego rabarbaru. Dla mnie o tej porze nie ma lepszego ciasta 🙂 gwałtownie znika z talerza. Polecam.
Składniki:
Szklanka to pojemność 250ml. Jajka (przede wszystkim białka) powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest z rabarbarem, ale równie dobrze możecie je zrobić z innych owoców: malin, truskawek, borówek…
Kruche ciasto.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 200g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza.
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Warstwa rabarbaru.
- 600g rabarbaru (około 6-7 pałek)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie kisielu bez cukru
Sposób wykonania.
Ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką przygotujesz w 30 minut. Czas pieczenia 55 minut.
Przygotowuję kruche ciasto.
3 szklanki mąki pszennej wysypuję na stolnicę. Dodaję pół szklanki cukru oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki oczywiście mieszam ze sobą dzięki rąk. Żółtka oddzielam od białek. Białka umieszczam w suchej i wysokiej misce, gdyż będą nam potrzebne do ubicia bezy.
200 g masła kroję w kostkę i dodaję do mąki. dzięki dłoni łącze wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka. Wówczas dodaję żółtka i zagniatam gładkie ciasto. jeżeli jest z tym problem, dodaję 2 łyżki śmietany 18%.
Ciasto dzielę na pół jak na zdjęciu poniżej.
Obie połówki wkładam do woreczków i umieszczam w zamrażarce.
Przygotowuję rabarbar oraz bezę.
Rabarbar obieram i kroję oczywiście na małe plasterki (grubość około 1 – 2 cm).
5 białek ubijam na sztywno dzięki miksera oczywiście na dużych obrotach. Cały czas ubijając, dodaję sukcesywnie szklankę cukier, a pod koniec ubijania 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Łączny czas ubijania około 5 minut. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, iż beza nie będzie gumowata.
Na blaszkę (około 26x26cm) wykładam papier do pieczenia. Połowę ciasta wyjmuję i wylepiam nim dno foremki.
Do rabarbaru dodaję jeden kisiel i 1/3 szklanki cukru, mieszam i wykładam na ciasto. Przed umieszczeniem na ciasto, z pewnością warto odsączyć na durszlaku sok z rabarbaru. Sok jest smaczny do natychmiastowego wypicia.
Na warstwę rabarbaru rozsmarowuje ubite białka.
Następnie drugą połowę ciasta tarkuję oczywiście na grubych oczkach do warzyw i wykładam rozcierając w palcach na wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 – 180 stopni i piekę z grzałką góra dół przez 55 minut do suchego patyczka (każdy piekarnik inaczej piecze). Po upieczeniu wyłączam grzanie, lekko uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam ciasto na około 15 minut do ostygnięcia.
Ciasto wygląda i pachnie rewelacyjnie, jednak musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż całkowicie ostygnie. Dlatego odkładam ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin. Ciasto jest bardzo pyszne, przede wszystkim wilgotne i kruche jednocześnie. Do tego wspaniale przełamują się smaki słodko-kwaśne. Pachnie niebiańsko. Cała rodzina za nim przepada. Szczególnie dzieci, które wręcz nie mogą się doczekać, kiedy ostygnie 🙂 Ciasto z owocami kojarzy mi się przede wszystkim z beztroskim latem. Zapraszam do upieczenia. Smacznego !
Polecam także bardzo podobne ciasto, tylko iż z dżemem.
Tradycyjny pleśniak na dużą blachę
Zobacz także:
Wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem
Malinowa chmurka na dużą blachę