Kruche ciasto z owocami i kruszonką

przepisnikmoniki.pl 19 godzin temu
Kruche z wiśniami to smak mojego dzieciństwa. I jedno z pierwszych ciast, które babcia nauczyła mnie piec. Choć z wiśniami jest najlepsze, można je spokojnie zastąpić innymi owocami - przez cały czas będzie pyszne i rozpływające się w ustach.


Pieczenie - blacha o wymiarach 21cm x 25cm, 45-50 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół.
Spodu NIE podpiekamy wcześniej oddzielnie.
Gotowe ciasto można polać lukrem, jednak jest ono na tyle słodkie, iż bez tej dekoracji spokojnie się "obroni".

Składniki:

ciasto:

  • 125g masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 175g mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405)
  • 25g skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

kruszonka:

  • 50g masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,33 szkl. mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405)
  • ok. 500g owoców (użyłam moreli i czereśni)
  • łyżka cukru pudru

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę - powinno dać się uformować w kulkę i nie przyklejać się do rąk.
  2. Blachę smarujemy masłem.
  3. Przygotowanym ciastem wykładamy dno naczynia - staramy się uzyskać jak najrówniejszą warstwę, zapełniającą całe dno naczynia.
  4. Owoce myjemy, osuszamy - w zależności od użytego rodzaju pozbawiamy pestek i dzielimy na mniejsze kawałki (o boku do 4cm maksymalnie). Dodajemy cukier puder i mieszamy.
    Jeśli chcemy użyć świeżych wiśni - drylujemy je i zasypujemy zwykłym cukrem, by puściły sok, dzień wcześniej. Przed rozpoczęciem zagniatania ciasta odsączamy z soku na sitku.
  5. Składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i zagniatamy. Masło ma wchłonąć składniki sypkie, nie formujemy.
  6. Na ciasto wykładamy owoce.
  7. Na owocach rozrzucamy kawałki kruszonki - różnej wielkości, starając się pokryć jak największą powierzchnię owoców.
  8. Blachę z ciastem wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika, na 45-50 minut. Boki gotowego ciasta powinny delikatnie odchodzić od rantu blaszki - przy użyciu świeżych owoców sprawdzanie patyczkiem może przekłamywać stan wypieczenia ciasta.
  9. Ciasto studzimy w blaszce, bez wyciągania go z niej.
  10. Wystudzone można polukrować, jednak i bez tego jest ono bardzo słodkie.
  11. Ze względu na obecność owoców, ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału