
Pieczenie - blacha o wymiarach 21cm x 25cm, 45-50 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół.
Spodu NIE podpiekamy wcześniej oddzielnie.
Gotowe ciasto można polać lukrem, jednak jest ono na tyle słodkie, iż bez tej dekoracji spokojnie się "obroni".
Składniki:
ciasto:
- 125g masła
- 0,5 szkl. cukru
- 1 jajko
- 175g mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405)
- 25g skrobi ziemniaczanej
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
kruszonka:
- 50g masła
- 0,5 szkl. cukru
- 0,33 szkl. mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405)
- ok. 500g owoców (użyłam moreli i czereśni)
- łyżka cukru pudru
Wykonanie:
- Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę - powinno dać się uformować w kulkę i nie przyklejać się do rąk.
- Blachę smarujemy masłem.
- Przygotowanym ciastem wykładamy dno naczynia - staramy się uzyskać jak najrówniejszą warstwę, zapełniającą całe dno naczynia.
- Owoce myjemy, osuszamy - w zależności od użytego rodzaju pozbawiamy pestek i dzielimy na mniejsze kawałki (o boku do 4cm maksymalnie). Dodajemy cukier puder i mieszamy.
Jeśli chcemy użyć świeżych wiśni - drylujemy je i zasypujemy zwykłym cukrem, by puściły sok, dzień wcześniej. Przed rozpoczęciem zagniatania ciasta odsączamy z soku na sitku. - Składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i zagniatamy. Masło ma wchłonąć składniki sypkie, nie formujemy.
- Na ciasto wykładamy owoce.
- Na owocach rozrzucamy kawałki kruszonki - różnej wielkości, starając się pokryć jak największą powierzchnię owoców.
- Blachę z ciastem wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika, na 45-50 minut. Boki gotowego ciasta powinny delikatnie odchodzić od rantu blaszki - przy użyciu świeżych owoców sprawdzanie patyczkiem może przekłamywać stan wypieczenia ciasta.
- Ciasto studzimy w blaszce, bez wyciągania go z niej.
- Wystudzone można polukrować, jednak i bez tego jest ono bardzo słodkie.
- Ze względu na obecność owoców, ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Spodobał Ci się przepis?
