Na stole wigilijnych oprócz tradycyjnych potraw nie może zabraknąć również słodkości, które uwielbiają szczególnie najmłodsi. Tym razem bierzemy pod lupę kruche ciastka o maślanym posmaku. Niezawodnym przepisem podzieliła się siostra Anastazja.
Składniki na kruche ciastka z przepisu siostry Anastazji
W wielu przepisach na kruche ciasto możemy zauważyć, iż używa się mąki pszennej. Lepszym wyborem jest natomiast mąka krupczatka. Możemy też dodać niewielką ilość mąki ziemniaczanej. Uzyskamy wtedy idealną konsystencję tych słodkości.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia kruchych ciastek z przepisu siostry Anastazji? Oto lista:
- 500 g mąki krupczatki;
- 240 g schłodzonego masła;
- 110 g cukru pudru;
- 4 żółtka;
- 4 łyżki kwaśnej śmietany;
- 3 łyżki cukru waniliowego;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przepis siostry Anastazji na kruche ciastka
Żeby zrobić kruche ciastka z przepisu siostry Anastazji, na początek mieszamy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Następnie wysypujemy je na stolnicę albo na blat kuchenny i formujemy kopczyk, w którym robimy zagłębienie.
Do zagłębienia wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę i dorzucamy pokrojone w kostkę masło. Całość zaczynamy siekać nożem i następnie ugniatamy manualnie ciasto tak, aby powstała jednolita masa. Dzielimy ją na 3 kule i każdą z nich owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie podsypujemy stolnicę albo blat kuchenny mąką, wykładamy pierwszą porcję ciasta i rozwałkowujemy ją na cienki placek o grubości 4-5 mm. Potem wykrawamy ciastka dzięki foremek o różnych kształtach i wykładamy je na blachę, którą uprzednio wyściełamy papierem do pieczenia.
Resztki ciasta łączymy ze sobą, rozwałkowujemy je i ponownie wykrawamy ciastka. Pieczemy je w piekarniku przez 10-15 minut do momentu zarumienienia.
W czasie pieczenia przygotowujemy kolejną porcję ciastek z pozostałych dwóch kul. Powtarzamy wszystkie czynności.
Kruche ciastka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, dopiero później twardnieją. Możemy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku choćby przez kilka tygodni. Przed podaniem warto oprószyć ciasteczka cukrem pudrem albo udekorować lukrem, co sprawi dużo frajdy dzieciom.
Zobacz też:
Ten sernik zrobisz na oleju. Jest prosty w przygotowaniu i obłędnie puszysty
Zamiast śledzi w śmietanie, zrób na święta taką rybę. Goście będą prosić o dokładkę
Tak zaoszczędzisz na świętach. Sprawdzone sposoby, by w grudniu nie wydać fortuny