Kruche i delikatne ciasteczka maślane z maszynki do mielenie mięsa udadzą się każdemu. Są bardzo proste i szybkie w zrobieniu. Przepis pochodzi od mojej babci, która piekła te ciasteczka, gdy byłam mała. Smakują obłędnie.
Pamiętacie kruche ciasteczka maszynkowe, które były hitem z czasów PRL? Postanowiłam przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Ostatnio mama robiła porządki w kuchni i oddała mi swoją wysłużoną nakładkę ciastokową do maszynki do mięsa. jeżeli jej nie masz, to wystarczy ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i pokroić nożem lub wyciąć dzięki foremek do pierników. Ciasteczka są tak dobre, iż znikają w mgnieniu oka. Ileż wspomnień z dzieciństwa mam, gdy piekę te ciasteczka :-). Zapraszam po sprawdzony przepis mojej babci.
Ciasteczka maszynkowe – składniki
Szklanka u mnie to pojemność 250 ml. Z podanych składników otrzymasz około 30 ciasteczek, które powinny się zmieścić na 1 blaszce. Warto zrobić od razu z podwójnej porcji, bo ciasteczka są bardzo pyszne i gwałtownie znikają.
- 400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru (trochę ponad pół szklanki)
- pół opakowania cukru waniliowego
- 2 żółtka (białek nie wyrzucaj)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia*
- pół łyżeczki sody oczyszczonej *
Wskazówka *.Jeśli nie masz sody, to użyj 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Warto jednak użyć razem sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Soda gwałtownie działa podczas rośnięcia ciasta, a proszek ułatwia wzrost ciasta i spulchniające działanie sody.
Ciasteczka kakaowe.Do ciasta możesz dodać także około 50 g kakao (odejmij oczywiście tą ilość suchej masy od wagi mąki – czyli 350 g mąki i 50 g kakao). Otrzymasz wówczas czekoladowe ciasteczka :-).
Dodatki. Wierzch ciasteczek przed upieczeniem możesz oprószyć wiórkami kokosowymi lub udekorować posiekanymi orzechami.
Zobacz jak zrobić kruche ciasteczka z maszynki do mięsa
Do zrobienia ciasteczek nie potrzeba skomplikowanych składników i narzędzi. Wystarczy tylko stolnica do wrobienia ciasta oraz maszynka do mielenie mięsa z nakładką do wyciskania ciasteczek oraz blacha i piekarnik. Taka nakładka jest dostępne na najpopularnijeszym portalu sprzedażowym na A 🙂 i kosztuje od kilku do kilkunastu złotych. Kiedyś nakładkę do ciasteczek dodawano gratis przy zakupie maszynki do mięsa.
Są przynajmniej 2 rodzaje wielkości przystawek do maszynki. Więc jeżeli będziecie taką dokupować, to zwróćcie uwagę, jaka będzie pasowała.
Krok 1 – wyrabiam ciasto
Do dużej miski lub na stolnicę przesiewam mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wsypuję także cukier puder oraz cukier waniliowy.
Dodaję także pokrojone drobno zimne masło i dodaję żółtka. Białek nie wyrzucam, gdyż mogą się przydać do ciasta, gdy wyjdzie za mało elastyczne. Z białek możesz też zrobić kokosanki 🙂
Ze składników zagniatam manualnie ciasto. Po kilku minutach zagniatania, wszystkie składniki łączą się ze sobą.
Wskazówki do ciasta. jeżeli ciasto jest zbyt suche i kruche to dodaję trochę białka, które zostało mi z oddzielonych żółtek. Możesz też dać łyżkę gęstej śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego. jeżeli natomiast ciasto wyjdzie zbyt mokre, to dodaję trochę maki i całość ponownie mieszam ze sobą.
Wyrobione ciasto wkładam do lodówki na 60 minut w celu schłodzenia.
Krok 2 – formuję ciasteczka
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C.
Za pomocą maszynki do mięsa i specjalnej nakładki przeciskam ciasteczka w różnych kształtach. W mojej maszynce pozostawiam sito o grubych oczkach z nożykiem i montuję nakładkę do ciastek. Sito i nożyk nie są potrzebne do wyciskania ciastek, ale niezbędne podczas montażu. Być może Twoja maszynka jest inna.
Za pomocą prawej ręki umieszczam porcje ciasta do maszynki i kręcę, aby wycisnąć. Lewą dłonią odbieram uformowane ciasteczka i odkładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Ja używam manualnej maszynki. Przy elektrycznej trzeba wyczuć tempo i odrywanie ciasteczek od nakładki ruchem do góry. Możesz odrywać ciasteczka podczas wyciskania z maszynki lub na końcu długie pasy odciąć nożem. Moje ciasteczka mają około 12 cm długości. Ciasteczka układam w niedużych odstępach na blaszce.
Jeśli jakieś ciasteczko wyjdzie nie kształtne, to z powrotem trafia do wyciśnięcia w maszynce.
Jeśli podczas wyciskania ciasteczek, wytrąca się tłuszcz to ciasto jest za ciepłe i trzeba je ponownie schłodzić w lodówce lub zamrażalce.
Krok 3 – piekę ciasteczka
Blaszkę z ciasteczkami wkładam na półkę niżej od środkowej nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 12 – 15 minut, aż się zarumienią. Gdy piekę z podwójnej porcji, przygotowuję w tym czasie kolejną blaszkę ciasteczek.
Ciasteczka odkładam do ostygnięcia.
Kruche ciasteczka maślane
Ciasteczka przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu długo zachowują świeżość i nie wysychają.
Życzę smacznego 🙂