Kruche ciasteczka maślane

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Poznaj najprostsze ciasteczka maślane, które są kruche i delikatne. Z gotowego ciasta możemy wyciąć dowolne kształty. Ja wraz z dziećmi użyłam foremek do pierników oraz tłuczka do mięsa. Część ciasteczek opruszyłam cukrem pudrem, a dzieci dodatkowo udekorowały dla siebie lukrem, jadalnymi mazakami i ozdobną posypką. Zapraszam po prosty i szybki przepis.

Ciasteczka maślane idealnie pasują do kawy lub herbaty. Są tak pyszne i delikatne, iż wręcz rozpływają się w ustach. Gdy się nimi zajadam, to przypominają mi się beztroskie lata dzieciństwa. Moja mama i babcia bardzo często piekła takie właśnie maślane ciasteczka na popołudniowy deser.

Kruche ciasteczka maślane – składniki.

Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 390 kcal w 100g. Z podanych składników otrzymasz ponad 20 ciasteczek. Ilość oczywiście zależy od grubości rozwałkowania ciasta.

  • 300 g mąki pszennej (pełne 2 szklanki)
  • 240 g masła, schłodzonego (1 kostka i 1/5 kostki masła)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego

Kakaowe ciasteczka maślane.
Jeśli chcesz, możesz na bazie tego przepisu zrobić także czekoladowe ciasteczka maślane. Wówczas w składnikach użyj:

  • 270 g mąki pszennej
  • 240 g masła, schłodzonego
  • 30 g kakao
  • 7 łyżek cukru pudru.
  • opakowanie cukru waniliowego

Sposób wykonania ciasteczek maślanych.

Do wykonania kruchych ciasteczek maślanych potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, folii spożywczej, lodówki lub zamrażalnika, stolnicy lub blatu kuchennego, tłuczka do mięsa (ewentualnie widelca) lub wałka i foremek, blachy piekarnika.

Krok 1. Do miski wrzucam wszystkie składniki (schłodzone masło kroję wcześniej na 2 cm kostkę). gwałtownie zagniatam manualnie ciasto i wygniatam. Z ciasta formuję kulę i umieszczam w lodówce na około 45 minut. Aby przyspieszyć proces chłodzenia, możesz umieścić kulę ciasta w zamrażalniku na 15 minut.

Krok 2. Schłodzone ciasto ponownie krótko wyrabiam w misce. Blat kuchenny lub stolnicę oprószam mąką. Z ciasta odrywam kawałek ciasta i formuję kulkę o wielkości mniejszej od orzecha włoskiego. dzięki tłuczka do mięsa uciskam na grubość około 0,5 – 1 cm. Otrzymuję ciasteczka z 2 różnymi wzorkami końcówki tłuczka. Możesz też kuleczki ciasta spłaszczyć dłonią i dzięki widelca odcisnąć ozdobny wzorek.

Możesz także kulę wyrobionego ciasta rozwałkować dzięki wałka kuchennego. Następnie wycinać ciasteczka z foremek np takich jak do pierniczków. Bardzo ważne jest szybkie wycinanie i układanie ciasteczek na blaszce. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło, a ciasteczka wyjdą kruche po upieczeniu. jeżeli nie masz wprawy, to połowę ciasta trzymaj w lodówce i po uformowaniu części ciasteczek, wyjmij i uformuj następne.

Krok 3. Blachę piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Umieszczam na niej sukcesywnie przygotowane ciasteczka. Między ciasteczkami pozostawiam tylko nie duży odstęp około 1 cm, gdyż nie rosną podczas pieczenia.

Piekę ciasteczka maślane.

Krok 4. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni C. Piekę w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut z opcją grzania góra i dół. Pod koniec pieczenia obserwuję ciasteczka. Gdy się zarumienią, wyjmuje z piekarnika.

Krok 5. Po upieczeniu wyjmuję kruche ciasteczka maślane z piekarnika i odstawiam do ostudzenia. Następnie oprószam cukrem pudrem. Dla dzieci dałam do dekoracji: lukier, mazaki jadalne i posypkę. Miały wielką frajdę przy dekorowaniu. Poniżej foto ich pracy w kuchni:

Sprawdź także:

FIT ciasteczka owsiane

Ciasteczka maślane najczęściej zjadamy zaraz po upieczeniu lub następnego dnia. Możesz je także umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać minimum 7 dni. Smakują zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Ja lubię się nimi zajadać do porannej kawy lub herbaty. Polecam także ciasteczka owsiane z żurawiną.

Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału