Jeśli obserwujecie mojego bloga to wiecie dobrze, iż mam słabość do fajnych ciasteczek Może przez to, iż moje dzieci zawsze cieszą się na widok nietuzinkowych wypieków? Uwielbiam bawić się ciastem, formować z niego różne kształty.
Dzisiaj przychodzę do Was z mega fajnym pomysłem na przygotowanie kruchych ciasteczek. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale też pracochłonne. jeżeli nie przeraża Cię ilość kuleczek, które musisz zrobić, to śmiało - zrób ciasto choćby 3 dni wcześniej, a kiedy będziesz miała czas - uformuj i upiecz ciastka. Zachwyt małych i dużych gwarantowany.

Kruche ciasteczka kwiatuszki
Te ciastka pyyysznie chrupią. Bardzo dobrze się przechowują. Sprawdzą się na szkolne kiermasze lub do zapakowania na prezent. Gorąco polecam. I zobacz jakie inne nietuzinkowe ciasteczka mam na blogu.
Więcej przepisów na ciasteczka
- Ciasteczka marmurkowe
- Ciasteczka stempelki
- Ciastka orzechowe z ryżem preparowanym
- Ciastka bezowe muszelki

Kruche ciasteczka kwiatuszki
Urocze i pyszne ciasteczka, które są słodziutkie i wspaniale chrupią.
Kruche ciasteczka kwiatuszki
SKŁADNIKI:
- 250g mąki pszennej,
- 125g cukru pudru,
- 125g masła,
- 1 jajko,
- Szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- DODATKOWO:
- m&m's
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól i cukier puder. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystkie składniki razem dzięki noża aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy jajko i aromat waniliowy. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do schłodzenia na co najmniej 30-60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy kawałek ciasta i formujemy małe kuleczki. Moja jedna kuleczka ważyła 3g. Resztę ciasta, z którym aktualnie nie pracujemy, trzymamy w lodówce.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy ciasno obok siebie 5 kuleczek. W środek wkładamy kolorowego lentilka. Następnie na kuleczkach kładziemy kawałek papieru do pieczenia i zgniatamy nim odrobinę ciastko. Nożykiem nacinamy "płatki" kwiatka. Formujemy tak wszystkie ciastka kwiatuszki.

Kruche ciasteczka kwiatuszki - przygotowanie
*Jeśli nie chcesz używać m&m's to możesz do części ciasta dodać kakao. Wówczas uzyskasz brązowe kuleczki i włóż je w środek. Możesz wówczas zrobić ciastka białe z brązowymi środkami lub brązowe ciastka z jasnymi środkami.
Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy jeszcze w lodówce na 30 minut, ale nie jest to konieczne.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Ciasteczka pieczemy około 10 minut, do ładnego zarumienienia.
Po upieczeniu ciasteczka studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Życzę smacznego!

Kruche ciasteczka kwiatuszki