Krówka bananowa bez pieczenia

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Krówka bananowa to proste ciasto bez pieczenia. Puszysty krem budyniowy z bananami zalany słodką masą krówkową, udekorowany aksamitną bitą śmietaną i chrupkimi migdałami. Poszczególne warstwy rozdzielają herbatniki, które miękną i fantastycznie smakują. Palce lizać.

Bananowa krówka to unowocześniona wersja popularnego 3 Bit. Efektownie wygląda i nieziemsko smakuje. Sprawdzi się idealnie na wszelkie przyjęcia: chrzciny, komunie, urodziny, imieniny, wesela, święta, Sylwestra czy niedzielne popołudnie. Ciasto przygotujesz dosłownie w chwilę, ponieważ do jego wykonania nie potrzebujesz piekarnika. Więcej jest zabawy z układaniem składników, niż z samym przygotowywaniem warstw. jeżeli ktoś pomaga przy układaniu to zrobisz ciasto w pół godziny. Ja na przykład miksowałam masy, a w tym czasie mąż z dziećmi je układał. Efekt naszej wspólnej pracy na zdjęciach poniżej. Zapraszam do wspólnego przygotowania tego pysznego i efektownego ciasta.

Krówka bananowa bez pieczenia – składniki.

Podane składniki są na dużą blachę, u mnie o wymiarach 25 x 35cm. Szklanka to pojemność 250 ml. Śmietanka kremówka do bitej śmietany powinna być mocno schłodzona. Kaloryczność ciasta: kcal w 100g.

  • 550-600 g herbatników *
  • 400 – 800 g masy krówkowej (od 1 do 2 puszek masy kajmakowej) *
  • 100g płatków migdałów
  • 5-6 średnich bananów
  • pół małej cytryny (do skropienia plastrów bananów, aby nie ściemniały)

Masa budyniowa

  • litr mleka
  • pół szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu bez cukru każdy po 40g na 500ml (śmietankowy lub waniliowy). jeżeli nie masz budyniu to moje 2 opakowania zamień 4 łyżkami mąki ziemniaczanej i dodaj 2 żółtka.
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300g masła
  • szczypta soli

Bita śmietana.

  • 500ml dobrze schłodzonej śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

(*) jeżeli masz mniejszą blaszkę, lub nie lubisz słodkiego ciasta wykorzystaj 1 puszkę kajmaku około 400g. Ja użyłam 2 puszek. Ciasto w smaku wyszło idealne, nie za słodkie, ani za mdłe. Słodkość kajmaku pokrywa się z kwaskowatością bananów skropionych sokiem z cytryny.
Zamiast kajmaku możesz użyć mleka skondensowanego. Wówczas puszkę mleka gotujemy przez 2 godziny i odstawiamy do ostudzenia (otworzona od razu, miałaby duże ciśnienie i wystrzeliła na całą kuchnię).
Zalecam kupić minimum 600g herbatników. Lepiej jak zostanie, niż ma zabraknąć podczas wykładania tylu warstw 🙂

Sposób wykonania bananowej krówki bez pieczenia.

Do wykonania krówki bananowej potrzebować będziemy: miksera, garnka do podgrzania kajmaku, blaszki do ciasta. Nie potrzebujemy za to piekarnika 🙂

Wykonuję na początku krem budyniowy.

Krem budyniowy możesz oczywiście przygotować wcześniej.
Z porcji mleka wlewam do wyższego pojemnika (u mnie plastikowy z miarką) 1 szklankę. Wsypuję pół szklanki cukru oraz 2 opakowania budyni i 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszam łyżką lub rózgą kuchenną do rozpuszczenia składników.
Pozostałe mleko zagotowuję w garnku. Gdy mleko zacznie kipieć, ściągam garnek z ognia i cały czas intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki, wlewam przygotowaną mieszankę budyniową. Garnek ponownie umieszczam na ogniu i cały czas mieszając, zagotowuję przez około 3-4 minuty, aż uzyskam bardzo gęsty budyń. Gesty budyń przekładam do miski i odstawiam do ostudzenia. Przykrywam go woreczkiem foliowym (ale nie szczelnie po całości), aby nie powstał kożuch.

300g masła w temperaturze pokojowej (miękkie) wrzucam do oddzielnej większej miski i oprószam szczyptą soli. dzięki miksera na średnich obrotach ubijam, aż powstanie puszysta, jasna masa.

Do ubitego masła cały czas miksując na średnich obrotach, dodaję partiami dzięki łyżki ostudzony budyń. Nie miksuj za długo, ponieważ masa może się rozwarstwić. Otrzymuję aksamitny i gęsty krem budyniowy.

Przystępuję do składania warstw ciasta.

Warstwa 1. Herbatniki i masa budyniowa.

Dużą blachę u mnie o wymiarach 25 x 35cm wyścielam papierem do pieczenia. Na dno układam równo jeden przy drugim pierwszą warstwę herbatników. Tam gdzie trzeba, przekrawam na pół, aby pokryć całą powierzchnię blachy.

Na warstwę herbatników wykładam łyżką 1/2 masy budyniowej i wyrównuję.

Banany kroję w dość grube około 1cm plastry, tak aby były ładnie widoczne po przekrojeniu ciasta :-). Zaraz po skrojeniu skrapiam je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały!

Pokrojone kawałki bananów układam jeden przy drugim i dociskam w warstwę masy budyniowej, aby się w nią wtopiły. Banany przykrywam pozostałą połową masy budyniowej.

Warstwę bananów pokrywam pozostałym kremem budyniowym i oczywiście wyrównuję.

Warstwa 2. Herbatniki i masa krówkowa.

Na wierzch kładę drugą warstwę herbatników. Układam je jeden przy drugim. Tam gdzie trzeba, przekrawam na pół, aby pokryć całą powierzchnię blachy.

Masę korówkową czyli puszkę kajmaku podgrzewam w gorącej wodzie przez około 10 minut, aby się lepiej smarowała. Na warstwę herbatników wykładam dzięki łyżki podgrzany kajmak. Powierzchnię wyrównuję dzięki np łyżki. jeżeli używasz mleka skondensowanego, postępuj zgodnie z opisem w składnikach.

Warstwa 3. Herbatniki, bita śmietana i migdały.

Na warstwę kajmaku układam kolejną warstwę herbatników.

Do wyższej miski wlewam 500ml dobrze schłodzonej śmietanki 36%. Wsypuję 2 łyżki cukru pudru. Całość na najwyższych obrotach miksera ubijam, aż powstanie puszysta i sztywna bita śmietana.

Wierzch ciasta wykładam bitą śmietaną. Posypuję uprażonymi na rumiano na suchej patelni płatkami migdałów. jeżeli chcesz i zostanie Ci kajmaku, to możesz udekorować nim wierzch cista.

Duża blacha bananowej krówki zaraz po zrobieniu.

Ciasto odstawiam na całą noc do lodówki (minimum kilka godzin), aby herbatniki zmiękły, a ciasto ładnie się kroiło. Bananowa krówka jest prostym i szybkim w wykonaniu ciastem, które z pewnością zachwyci gości. Wygląda i smakuje rewelacyjnie, dlatego idealnie sprawdzi się na wszelkie przyjęcia: chrzciny, komunie, urodziny, imieniny, wesela, święta, Sylwestra czy niedzielne popołudnie.

Zobacz także:

Malinowa chmurka na biszkopcie

Idź do oryginalnego materiału