Kroisz ziemniaki przed gotowaniem? To błąd
To jasne, iż kroimy ziemniaki po to, żeby ugotowały się szybciej i jeżeli zależy ci na błyskawicznym obiedzie, można to zrobić. Ale jeżeli chcesz cieszyć się pełnią adekwatności odżywczych ziemniaków – które są naprawdę niedocenianym warzywem – możesz ugotować je według tych zasad.
Ziemniaki są bogatym źródłem węglowodanów, witaminy C i witamin z grupy B. Zawierają też potas, fosfor i magnez – minerały te wspomagają pracę układu nerwowego, dbają o prawidłowe ciśnienie krwi, zdrowe kości i zęby.
Wiele osób nie wie, iż ostudzone ziemniaki są jeszcze zdrowsze niż te na ciepło – skrobia przeistacza się wtedy w skrobię oporną, która działa jak prebiotyk na jelita, mają niższy indeks glikemiczny (IG) i adekwatności przeciwzapalne.
Jakie więc metody zastosować, by ziemniaki straciły jak najmniej ze swoich witamin, a poza tym były smaczne?
1. Nie krój ziemniaków na małe kawałki
Kiedy ziemniaki są krojone, zwiększa się ich powierzchnia, co powoduje większe wymywanie składników odżywczych, takich jak witamina C czy potas, podczas gotowania w wodzie. Dlatego, aby zachować więcej wartości odżywczych, lepiej gotować ziemniaki w całości. I nie rozgotowywać ich – w przypadku długiego gotowania ziemniaków, wiele cennych składników wypłukuje woda.
2. Nie wrzucaj ziemniaków do zimnej wody
Jeśli ziemniaki są wrzucane do gotującej się wody, ich zewnętrzna warstwa szybciej się ścina, co tworzy naturalną barierę. Dzięki temu witaminy i minerały, takie jak witamina C i potas, nie wypłukują się w dużych ilościach do wody. Straty wartości odżywczych są mniejsze niż w przypadku gotowania w zimnej wodzie.
Kiedy gotować ziemniaki w zimnej wodzie?
Są jednak przypadki, w których gotowanie ziemniaków w zimnej wodzie jest bardziej wskazane, na przykład:
W przypadku gotowania ich ze skórką.
Jeśli chcesz uniknąć nierównomiernego ugotowania dużych ziemniaków.
Wrzucanie ziemniaków do wrzącej wody pomaga zachować składniki odżywcze, smak i teksturę, a jednocześnie pozwala na szybsze i efektywniejsze przygotowanie.