Krewetki w tempurze – przepis na japońską przystawkę
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 ml wody gazowanej,
- 20 ml wina ryżowego,
- 1 jajko,
- 3 g soli,
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g mąki kukurydzianej,
- 3 g proszku do pieczenia,
- 20 krewetek,
- 300 ml oleju do smażenia np.: kokosowego.
Jak zrobić krewetki w tempurze?
Przygotowanie:
- Oczyszczone krewetki należy zamarynować w winie ryżowym i soli. Przez minimum 15 minut.
- W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej do 190° Celsjusza.
- Gdy olej się rozgrzewa, należy gwałtownie przygotować gęste ciasto. W tym celu trzeba wymieszać wodę, oba rodzaje mąki, jajko i proszek do pieczenia.
- Następnie krewetki należy maczać w powstałej tempurze i kłaść do rozgrzanego oleju. Następnie należy smażyć po kolei krewetki z obu stron przez około 3 minuty.
- Krewetki w tempurze należy wyławiać przy pomocy łyżki cedzakowej i kłaść na ręcznikach papierowych.
- Krewetki w tempurze najlepiej smakują podawane natychmiast po usmażeniu.
Sposób podania krewetek
Gotowe danie można podawać w towarzystwie sosu sojowego i posypane białym sezamem. Znakomicie smakują serwowane z ugotowanym ryżem, sałatką ze świeżych warzyw lub z orientalnymi dipami. Krewetki w tempurze smakują znakomicie z listkami posiekanej kolendry lub natki pietruszki.
Zobacz także: Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź, co oznaczają intrygujące nazwy. Oto zdrowa przekąska prosto z Japonii
Jaki sos do krewetek w tempurze?
Szczególnie do krewetek w tempurze pasuje sos teriyaki i ostry sos chili. Krewetki w tempurze można też urozmaicić dodatkiem soku z limonki, cytryny, marynowanym imbirem lub wasabi. Tak przyrządzone krewetki świetnie smakują z sosem sojowym lub z sosem śliwkowym.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: