Krewetki w tempurze. Przepis na chrupiącą przekąskę z kuchni japońskiej. Poznaj sekret pysznego dania

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/DronG


Krewetki w tempurze to danie pochodzące z Japonii. Krewetki są panierowane i smażone na głębokim oleju. Tempura to wyjątkowo lekka panierka idealna do owoców morza, która nadaje wyrazistej tekstury. Sekretem dania jest woda gazowana i proszek do pieczenia. Zobacz przepis na krewetki w tempurze.

Krewetki w tempurze – przepis na japońską przystawkę

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 ml wody gazowanej,
  • 20 ml wina ryżowego,
  • 1 jajko,
  • 3 g soli,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • 20 krewetek,
  • 300 ml oleju do smażenia np.: kokosowego.

Jak zrobić krewetki w tempurze?

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone krewetki należy zamarynować w winie ryżowym i soli. Przez minimum 15 minut.
  2. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej do 190° Celsjusza.
  3. Gdy olej się rozgrzewa, należy gwałtownie przygotować gęste ciasto. W tym celu trzeba wymieszać wodę, oba rodzaje mąki, jajko i proszek do pieczenia.
  4. Następnie krewetki należy maczać w powstałej tempurze i kłaść do rozgrzanego oleju. Następnie należy smażyć po kolei krewetki z obu stron przez około 3 minuty.
  5. Krewetki w tempurze należy wyławiać przy pomocy łyżki cedzakowej i kłaść na ręcznikach papierowych.
  6. Krewetki w tempurze najlepiej smakują podawane natychmiast po usmażeniu.

Sposób podania krewetek

Gotowe danie można podawać w towarzystwie sosu sojowego i posypane białym sezamem. Znakomicie smakują serwowane z ugotowanym ryżem, sałatką ze świeżych warzyw lub z orientalnymi dipami. Krewetki w tempurze smakują znakomicie z listkami posiekanej kolendry lub natki pietruszki.

Zobacz także: Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź, co oznaczają intrygujące nazwy. Oto zdrowa przekąska prosto z Japonii

Jaki sos do krewetek w tempurze?

Szczególnie do krewetek w tempurze pasuje sos teriyaki i ostry sos chili. Krewetki w tempurze można też urozmaicić dodatkiem soku z limonki, cytryny, marynowanym imbirem lub wasabi. Tak przyrządzone krewetki świetnie smakują z sosem sojowym lub z sosem śliwkowym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału