Sos serowy – przepis na dip
Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 100 g sera cheddar,
- 100 g sera gruyère,
- 100 ml mleka 3,2% lub 50 ml mleka 2% i 50 ml śmietanki kremówki,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
- 3 g tymianku,
- 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
opcjonalnie:
- 3 g soli,
- 10 g mąki pszennej.
Zobacz także: Przepis na sos cebulowy
Jak zrobić sos serowy?
Przygotowanie:
- Na tarce o dużych oczkach należy zetrzeć oba rodzaje serów.
- W garnku z grubym dnem należy podgrzać mleko lub mleko ze śmietanką.
- Jeśli decydujecie się na sos śmietanowo-serowy, to warto dodać ekstra porcję świeżo startej gałki muszkatołowej.
- Do mleka należy dodać starte sery i od czasu do czasu mieszać, aż się sery rozpuszczą.
- Aby sos serowy był gęstszy, można dodać powoli przesianą mąkę pszenną.
- Gdy sos będzie gęstnieć i tworzyć jednolitą masę, należy dodać do niego zioła i przyprawy.
- Gotowy sos serowy najlepiej smakuje podawany na ciepło.
Poznaj przepis na sos tysiąca wysp:
Ten smak znasz z fast-foodów. Teraz możesz go zrobić w domu i to w 5 minut
Prosty sos tysiąca wysp większość osób zna z popularnych sieci restauracji serwujących dania typu fast-food. Można go zrobić w kilka minut w domowym zaciszu. Proponujemy wersję mniej kaloryczną, gdyż…
Sos serowy do nachos
W kuchni meksykańskiej świetnie sprawdza się sos serowy podawany do kukurydzianych nachos, czyli kawałków tortilli. Taki dip często doprawiany jest słodką mieloną papryką lub papryczką chilli. Do sosu serowego można też podać świeżą posiekaną kolendrę.
Zobacz także: Kremowe fondue serowe na domówkę. Idealny przepis gruyère dla całej rodziny. To danie rozpływa się w ustach
Pyszny sos serowy do makaronu
W kuchni amerykańskiej daniem, które wielu smakoszy uznaje za prawdziwy comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie, jest mac & cheese. Danie składa się z kremowego sosu serowego połączonego z drobnym makaronem posypanym bułką tartą i zapieczonym w piekarniku. Temu daniu z pewnością trudno się oprzeć.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: