Sos beszamel do szparagów
Klasyczne sosy do szparagów najczęściej przygotowywane są na bazie zasmażanej mąki z klarowanym masłem i gorącym mlekiem. W taki sposób powstaje tradycyjny sos beszamelowy jak w musace, który można zapiekać z białymi lub zielonymi szparagami. Za wyrazisty smak sosu odpowiada między innymi świeżo starta gałka muszkatołowa. Dzięki niej można wydobyć słodycz zielonych szparagów.
Szparagi z sosem holenderskim
Ugotowane na parze szparagi są jędrne i soczyste. Ich wyjątkowy smak jest skondensowany i nie ucieka do wody jak w przypadku tradycyjnego gotowania. Delikatne szparagi można podawać z klasycznym sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Szparagi z sosem holenderskim doskonale smakują oprószone posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Czytaj także:
Zdrowe śniadanie ze szparagami. Jest nie tylko pyszne, ale łatwe w przygotowaniu
Masz ochotę na szparagi? Proponuję prosty i szybki do zrobienia przepis na pyszne szparagi w boczku z jajkiem. Takie danie z pewnością doda energii i zaspokoi apetyt. Dodatkowo szparagi są smaczne i…
Szparagi z sosem winegret
Szparagi znakomicie smakują podawane z lekkimi sosami. w okresie na szparagi warto zajadać je z sosem winegret. Można przyrządzić go na bazie soku wyciśniętego ze świeżej cytryny lub nie za słodkiej pomarańczy. Sos do szparagów na bazie orzeźwiającego soku z cytryny można doprawiać ziołami. Na przykład sos winegret doskonale smakuje przyprawiony:
- miętą,
- kolendrą,
- bazylią.
Do szparagów z sosem winegret można podawać uprażone płatki migdałowe lub pestki słonecznika. Zachęcamy do wypróbowania każdego rodzaju sosów. Dzięki temu dania ze szparagów nabiorą nowego smaku.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: