Kremowy sos czosnkowy bez majonezu

przepisnikmoniki.pl 1 rok temu

Z okazji zbliżającego się (a u niektórych trwającego już w pełni) sezonu grillowego, postanowiłam odświeżyć przepis na nieco inny sos czosnkowy. Ten wyróżnia się tym, iż zamiast posłużyć się w nim swojskim majonezem, wykorzystałam crème fraîche.



Składniki:

  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • ok. 200 g crème fraîche - możemy go kupić lub zrobić samodzielnie
  • 150 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Wykonanie:

  1. Obieramy i rozdrabniamy ząbki czosnku.
  2. Pietruszkę myjemy, otrząsamy z wody, obrywamy listki i drobno siekamy.
  3. Do miski przekładamy czosnek, pietruszkę, dodajemy crème fraîche, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz.
  4. Dokładnie mieszamy, do połączenia składników.
  5. Gotowy sos wstawiamy do lodówki.


By sos zgęstniał i nabrał przyjemnie kremowej konsystencji, warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc.

Sos świetnie pasuje do dań z ryby, sałatek oraz, oczywiście, dań z grilla.


Idź do oryginalnego materiału