Kremowy makaron, który można łatwo przygotować

fajnainspiracja.pl 16 godzin temu

Nie wiesz, co pysznego i prostego ugotować na obiad lub kolację i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na kremowy makaron, który z łatwością przygotujesz. Przygotowanie dania zajmie ci zaledwie kilka minut, a będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolację. Są delikatne, miękkie, kremowe i rozpływają się w ustach!

Pieczone ziemniaki z mięsem mielonym i serem z jednego naczynia do zapiekania

Niezapomniany kremowy makaron

Co będzie potrzebne:

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek – do skropienia
  • sól – do smaku
  • czarny mielony pieprz – do smaku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka suchego tymianku

Tort makowy z pysznym kremem waniliowym

Inne:

  • oliwa z oliwek + masło do smażenia
  • 300 g grzybów
  • 100 g groszku (mrożonego)
  • 1 XL lub 2-3 zwykłe ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 400 ml gęstej śmietany (20-30%)
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • 50 g drobno startego sera
  • garść świeżej pietruszki
  • 250 g makaronu tagliatelle + wrząca woda + sól

Świetny obiad z ziemniakami i piersią kurczaka w piekarniku

Do dekoracji i posypania:

  • Ser Parmisiano Reggiano – do smaku

Sposób przygotowania:

1) W misce umieścić pokrojone na kawałki piersi z kurczaka i skropić je oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, mielonym czarnym pieprzem, rozmarynem, cebulą w proszku i suszonym tymiankiem – wszystko dokładnie mieszamy do wchłonięcia przypraw – smażymy na małym ogniu przez 4-5 minut do zrumienienia i odstawiamy po usmażeniu.

2. Na rozgrzaną patelnię z olejem i masłem dodajemy pokrojone w półksiężyce pieczarki – smażymy na małym ogniu na złoty kolor, następnie dodajemy groszek, posiekany czosnek, białe wytrawne wino i gęstą śmietanę (20-30 %). Doprawiamy solą i czarnym pieprzem – mieszamy i gotujemy na małym ogniu.

3. W międzyczasie wrzuć makaron tagliatelle do garnka z wrzącą osoloną wodą na kuchence – gotuj na małym ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale najlepiej al dente.

4. Następnie dodać do sosu usmażone kawałki kurczaka – wymieszać i na koniec dodać ugotowany al dente makaron – dobrze wymieszać i posypać drobno startym serem Parmisiano Reggiano i świeżą posiekaną natką pietruszki – dobrze wymieszać.

4. Na koniec posypać startym serem Parmisiano Reggiano i podawać z miłością i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy smacznego!

Idź do oryginalnego materiału