Nie wiesz, co pysznego i prostego ugotować na obiad lub kolację i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na kremowy makaron, który z łatwością przygotujesz. Przygotowanie dania zajmie ci zaledwie kilka minut, a będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolację. Są delikatne, miękkie, kremowe i rozpływają się w ustach!
Pieczone ziemniaki z mięsem mielonym i serem z jednego naczynia do zapiekania
Niezapomniany kremowy makaron
Co będzie potrzebne:
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek – do skropienia
- sól – do smaku
- czarny mielony pieprz – do smaku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka suchego tymianku
Tort makowy z pysznym kremem waniliowym
Inne:
- oliwa z oliwek + masło do smażenia
- 300 g grzybów
- 100 g groszku (mrożonego)
- 1 XL lub 2-3 zwykłe ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 400 ml gęstej śmietany (20-30%)
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
- 50 g drobno startego sera
- garść świeżej pietruszki
- 250 g makaronu tagliatelle + wrząca woda + sól
Świetny obiad z ziemniakami i piersią kurczaka w piekarniku
Do dekoracji i posypania:
- Ser Parmisiano Reggiano – do smaku
Sposób przygotowania:
1) W misce umieścić pokrojone na kawałki piersi z kurczaka i skropić je oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, mielonym czarnym pieprzem, rozmarynem, cebulą w proszku i suszonym tymiankiem – wszystko dokładnie mieszamy do wchłonięcia przypraw – smażymy na małym ogniu przez 4-5 minut do zrumienienia i odstawiamy po usmażeniu.
2. Na rozgrzaną patelnię z olejem i masłem dodajemy pokrojone w półksiężyce pieczarki – smażymy na małym ogniu na złoty kolor, następnie dodajemy groszek, posiekany czosnek, białe wytrawne wino i gęstą śmietanę (20-30 %). Doprawiamy solą i czarnym pieprzem – mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
3. W międzyczasie wrzuć makaron tagliatelle do garnka z wrzącą osoloną wodą na kuchence – gotuj na małym ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale najlepiej al dente.
4. Następnie dodać do sosu usmażone kawałki kurczaka – wymieszać i na koniec dodać ugotowany al dente makaron – dobrze wymieszać i posypać drobno startym serem Parmisiano Reggiano i świeżą posiekaną natką pietruszki – dobrze wymieszać.
4. Na koniec posypać startym serem Parmisiano Reggiano i podawać z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy smacznego!