Kremowe toskańskie gnocchi z parmezanem | Krytyk przepisów

oen.pl 9 miesięcy temu

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Kremowe toskańskie gnocchi z parmezanem mają niesamowity kremowy sos ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. To łatwy, pocieszający posiłek pełen smaku, który można podać na stole w mniej niż 30 minut!

Jeśli lubisz ten pyszny toskański smak, oto kilka innych świetnych przepisów do wypróbowania! Kremowy toskański kurczak z czosnkiem to szybki i łatwy posiłek o jakości restauracyjnej. A jeżeli jesteś fanem owoców morza, kremowe toskańskie krewetki czosnkowe lub ta wersja z łososiem zdecydowanie powinny znaleźć się na Twojej liście obiadowej.

Kremowe toskańskie gnocchi z parmezanem

Takie toskańskie przepisy jak ten Kremowe toskańskie gnocchi z parmezanem są tak aromatyczne, a jednocześnie tak łatwe do wykonania! To danie wymaga jedynie 9 składników, łącznie z przyprawami, a jego przygotowanie zajmuje niecałe 30 minut. Sos z parmezanem, szpinakiem i suszonymi pomidorami nie pasuje do tego słowa, a smakuje jak coś, co można zamówić w eleganckiej włoskiej restauracji. Gnocchi to odmiana chłodzona, którą można znaleźć w sklepie spożywczym z innymi chłodzonymi makaronami. Jest łatwy do ugotowania, a okazuje się miękki i przytulny.

Toskańskie gnocchi z parmezanem to świetny posiłek do przygotowania w pracowite wieczory w tygodniu, kiedy potrzebujesz gwałtownie czegoś bezproblemowego. Często delektujemy się tym daniem z pyszną sałatką i włoskimi dodatkami lub pieczywem czosnkowym. To posiłek, który robi wrażenie, ale wymaga prostego przygotowania i zapewnia zadowalające rezultaty. Już niedługo dodaj ten przepis do swojego menu obiadowego!

Potrzebne składniki

Lista składników jest bardzo prosta i wymaga łatwych do znalezienia składników, które razem tworzą wegetariański obiad, który pokocha Twoja rodzina! Sprawdź kartę przepisu na dole postu, aby zapoznać się ze wszystkimi dokładnymi pomiarami.

  • Gnocchi: Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj schłodzonych gnocchi.
  • Oliwa z oliwek: Do smażenia gnocchi na patelni.
  • Ciężki krem: Sprawia, iż ​​sos jest bogaty i soczysty.
  • Bulion z kurczaka: Dodaje płynu i aromatu do sosu, aby uzyskać idealną konsystencję.
  • Parmezan: Dla najlepszego smaku i konsystencji sosu polecam świeżo starty parmezan.
  • Czosnek w proszku: Nadaje potrawom zastrzyk pysznego, pikantnego smaku.
  • Przyprawa Włoska: Ta domowa włoska przyprawa jest łatwa w przygotowaniu i nada Twojemu sosowi niesamowity smak. jeżeli chcesz, możesz skorzystać ze sklepu.
  • Suszone pomidory: Dodaje cierpkiej kwasowości do sosu, co stanowi doskonałą równowagę pomiędzy kremowością.
  • Szpinak: Użyj świeżo posiekanego szpinaku, aby dodać sosowi koloru i dodatkowych składników odżywczych.

Jak zrobić toskańskie gnocchi z parmezanem

Jedną z najlepszych części tego posiłku jest to, iż możesz gwałtownie i łatwo przygotować w domu obiad warty ślinienia się. To takie proste, ale wygląda i smakuje wyśmienicie. Oto prosty proces:

  1. Smażyć Gnocchi: Na średniej wielkości patelni, na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek. Dodaj gnocchi i smaż przez kilka minut na złoty kolor, aż będą złociste i chrupiące. Zdejmij gnocchi z patelni i odłóż na bok.
  2. Zrób sos: Wracając na tę samą patelnię, dodaj śmietanę, bulion z kurczaka, czosnek w proszku, przyprawę włoską i parmezan. Mieszaj na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć.
  3. Dodaj warzywa: Dodaj szpinak i suszone pomidory i gotuj na wolnym ogniu, aż szpinak zacznie więdnąć.
  4. Łączyć: Dodaj smażone gnocchi z powrotem na patelnię z sosem. Następnie delikatnie wymieszaj do połączenia.

Wskazówki i odmiany

Kremowe toskańskie gnocchi z parmezanem to rodzinny obiad, który będzie smakował każdemu. A jeżeli nigdy nie próbowałeś gnocchi, teraz jest czas, aby to ulepszyć! Oto kilka wskazówek i sposobów, jak przygotować ten przepis według własnego uznania.

  • Dodaj warzywa: Szparagi gotowane na parze lub świeża zielona sałatka, taka jak sałatka cezar z jarmużem, to lekkie dodatki, które będą uzupełnieniem tego posiłku.
  • Dodaj białko: Aby zwiększyć zawartość białka w tym daniu, możesz dodać trochę posiekanego kurczaka lub podawać razem z pieczonym kurczakiem lub łososiem z frytkownicy.
  • Zastępczy krem: Pół na pół to akceptowalny substytut, ale sos będzie nieco bardziej wodnisty i nie tak bogaty.
  • Nie rozgotuj szpinaku: Dodaj szpinak pod koniec duszenia, aby zachować jego jasny kolor i smaczną konsystencję. Chcesz, żeby było po prostu zwiędłe, a nie papkowate.
  • Dostosuj spójność: jeżeli Twój sos toskański stanie się zbyt gęsty, zawsze możesz dostosować jego konsystencję, dodając odrobinę bulionu z kurczaka lub śmietany, aż będzie odpowiednia.
  • Udekoruj ziołami: Aby nadać wykończeniu wspaniałą prezentację i odrobinę dodatkowego smaku, posyp swoje gnocchi świeżą posiekaną bazylią lub natką pietruszki!

Przechowywanie resztek

Ten przepis jest tak pyszny, iż rzadko zdarza się, aby zostały resztki kremowych toskańskich gnocchi z parmezanem! Ale jeżeli tak, przechowuje się bardzo dobrze i następnego dnia smakuje wyśmienicie!

  • W lodówce: Pozwól gnocchi całkowicie ostygnąć. Następnie przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
  • W zamrażarce: Możesz to zamrozić, aby później przygotować szybki i łatwy posiłek! Umieść go w szczelnym pojemniku z zamrażarką i zamroź na okres do 3 miesięcy.
  • Aby podgrzać: W przypadku zamrożenia należy rozmrozić je w lodówce na noc. Po rozmrożeniu można go podgrzać na kuchence na średnim ogniu. Pamiętaj, aby dokładnie wymieszać sos, aby przywrócić mu pierwotną kremową konsystencję. jeżeli sos się łamie, dodaj dodatkowy bulion z kurczaka lub śmietanę.

Więcej przepisów na pyszne gnocchi

Jest wiele różnych sposobów przygotowania gnocchi, a ja mam wiele bardzo smacznych i łatwych przepisów do wypróbowania. Oto niektóre z moich ulubionych, którymi moja rodzina zachwycała się wielokrotnie!

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Na średniej wielkości patelni, na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek. Dodaj gnocchi i smaż przez kilka minut na złoty kolor, aż będą złociste i chrupiące. Zdejmij gnocchi z patelni i odłóż na bok.

  • Wracając na tę samą patelnię, dodaj śmietanę, bulion z kurczaka, czosnek w proszku, przyprawę włoską i parmezan. Mieszaj na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć.

  • Dodaj szpinak i suszone pomidory i gotuj na wolnym ogniu, aż szpinak zacznie więdnąć.

  • Dodaj smażone gnocchi z powrotem na patelnię z sosem. Delikatnie wymieszaj do połączenia.

Porcja: 1porcjaKalorie: 655kcalWęglowodany: 38GBiałko: 17GTłuszcz: 50GTłuszcz nasycony: 26GTłuszcz wielonienasycony: 3GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 18GCholesterol: 119mgSód: 850mgPotas: 654mgBłonnik: 4GCukier: 8GWitamina A: 2353j.mWitamina C: 8mgWapń: 414mgŻelazo: 5mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału