Kremowe gelato jak z lodziarni. Poznaj przepis na włoskie lody idealne na upały. Zdradzamy tajniki wyjątkowego przysmaku

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/anaumenko/zdjęcie ilustracyjne


Włoskie lody gelato to deser, który obowiązkowo trzeba spróbować w trakcie wycieczki do Rzymu. Oryginalne lody z Włoch przygotowuje się na bazie chudszego mleka z odrobiną śmietanki, w przeciwieństwie do lodów znanych w Polsce, głównie na bazie kremówki i pełnotłustego mleka. Podpowiadamy przepis na gelato, czyli włoskie lody najczęściej nakładane szeroką łopatką.

Włoskie gelato – przepis na tradycyjne lody bez maszynki

Liczba porcji: dla 4 - 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina przy korzystaniu z maszynki do lodów lub 6 godzin schładzania w lodówce.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 5 średnich żółtek,
  • 180 g cukru białego kryształu,
  • 400 ml mleka,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 5 ml ekstraktu z wanilii,
  • opcjonalnie: 10 g ciemnego kakao.

Jak zrobić gelato?

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania lodów włoskich przydatna będzie maszynka do lodów. Najważniejszą funkcją urządzenia jest jednoczesne ubijanie i schładzanie masy lodowej.
  2. Żółtka należy ubić z cukrem na kogel-mogel. Zajmie to 3-5 minut.
  3. Następnie trzeba podgrzać mleko, aż będzie bardzo gorące. Zajmie to około 4 minuty. Idealna temperatura mleka to 80° Celsjusza.
  4. Ubity kogel-mogel należy przelać do garnka z grubym dnem. Następnie należy dolewać gorące mleko, cały czas mieszając.
  5. Można to zrobić przy pomocy miksera manualnego lub metalowej rózgi, ale ubijanie będzie pracochłonne.
  6. Pod koniec ubijania należy dodać ekstrakt waniliowy. o ile chcecie otrzymać lody czekoladowe, to wsypcie do masy kakao.
  7. Masę na gelato należy zdjąć z ognia i dodawać do niej zimną i ubitą na puszystą masę śmietankę kremówkę.
  8. Schłodzoną mieszankę należy umieścić w maszynce do lodów i mieszać przez 45 minut lub wstawić do lodówki, raz na jakiś czas mieszając masę ręcznym mikserem.
  9. Domowe gelato są gotowe do podania.

Wypróbuj przepis na lody z kawałkami czekolady:

Kuszące lody stracciatella na śmietance. Wypróbuj prosty przepis na domowe lody

Masz ochotę na pyszne domowe lody? Mam dla ciebie niezawodny przepis na lody stracciatelka, czyli śmietankowe lody z kawałkami czekolady. By je przygotować, nie potrzebujesz surowych jajek czy…

Katarzyna Puczyńska

Jakie lody można zjeść we Włoszech?

Gelato może przybrać wiele różnych form. Klasyczne gelato in un cono to porcja lodów podawana w chrupiącym wafelkowym rożku. o ile w lodziarni szukacie małego kubeczka, to zamówcie porcję una copetta. Wtedy otrzymacie produkt w jednorazowym pojemniku. Dla łasuchów nada się coppa gelato, czyli szklany pucharek z kilkoma smakami lodów do zjedzenia na miejscu. Ponadto warto wiedzieć, iż lody we Włoszech są popularne przez cały rok i korzysta się z sezonowych smaków.

Są zimne, słodkie, mają rzesze fanów. Ale czy można je jeść przy bólu gardła? Sprawdź

Lody to pyszna i orzeźwiająca przekąska, która wbrew pozorom nie jest odpowiednia dla wszystkich. Kontrowersje budzi zwłaszcza kwestia jedzenia lodów na ból gardła. Wyjaśniamy, czy przy anginie można…

Anna Rokicka-Żuk

Zaskakujące smaki gelato

We Włoszech każdy region ma swój wyjątkowy składnik, który wykorzystuje podczas produkcji lodów rzemieślniczych. W Mediolanie można spotkać lody kasztanowe, w Piemoncie korzysta się z uprażonych orzechów laskowych, śliwek, a także farina bona, czyli prażonej kukurydzy. Toskania, szczególnie Florencja, słynie z połączenia parmezanu z gruszką, a Sycylia proponuje gelato z owoców kaki. Lombardia słynie natomiast z lodów łączących mięte z kawałkami czekolady.

Mamy nadzieję, iż zainspirujemy was do przygotowania własnej wersji włoskich lodów.

Zobacz także: Lody z nerkowców na walentynki. Przepis na zdrowe słodkości dla wegan. Ten deser to prawdziwy hit

Źródło:

  • „Italia na talerzu” Francois- Regis Gaudry, wydawnictwo Znak

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału