To ciasto to obowiązkowa propozycja dla fanów nutelli i czekolady. Jest soczyste, kremowe i takie proste do przygotowania. "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na kostkę nutella.
Kostka nutella to ciasto, na które składają się:
- kakaowy spód - lekkie, biszkoptowe ciasto z dodatkiem oleju. Łatwe do przygotowania, z samych podstawowych składników. Ciasto po upieczeniu od razu dziurkujemy i zalewamy zimnym mlekiem. Dzięki temu zabiegowi nie będzie suche, ale zrobi się wilgotne i soczyste.
- krem nutella - to aksamitny i delikatny krem przygotowany tylko z 3 składników: mascarpone, nutelli i śmietanki kremówki. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fixem, aby była sztywniejsza.
- czekoladowe ganache - czyli polewa czekoladowa przygotowana z dwóch składników. Dzięki niej ciasto pozostało bardziej czekoladowe.
Jako dodatek do ciasta podaj świeże owoce np. śliwki, maliny czy truskawki.
Kremowe ciasto z nutellą
Składniki:
- CIASTO KAKAOWE:
- 4 jajka r.M,
- 150g cukru (3/4 szklanki),
- 200ml oleju,
- 250ml mleka (1 szklanka),
- 300g maki pszennej (około 2 szklanki),
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (15g),
- szczypta soli,
- 3 łyżki kakao,
- DODATKOWO:
- 150ml zimnego mleka,
- KREM NUTELLA:
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 500g serka mascarpone,
- 2 śmietan-fix,
- 7 łyżek nutelli (około 260g),
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 300g mlecznej czekolady,
- 150g śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
CIASTO KAKAOWE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę jajeczną (około 5-7 minut). Dodajemy olej i mleko i mieszamy krótko, na wolnych obrotach. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Możemy wymieszać na wolnych obrotach miksera lub szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 25-30 minut, do suchego patyczka.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu dziurkujemy wykałaczką. Następnie na ciasto wylewamy równomiernie 150ml zimnego mleka. Mleko momentalnie wsiąknie w ciasto. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
KREM NUTELLA: Mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy nutellę. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia tych dwóch składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno razem ze śmietan-fixem. Łączymy delikatnie szpatułką śmietanę z mascarpone i nutellą. Powinniśmy otrzymać gęsty krem.
POLEWA CZEKOLADOWA: Do miseczki wlewamy śmietankę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy 10s w mikrofali, wyjmujemy i mieszamy. Podgrzewamy kolejne 10s i znów wyjmujemy i mieszamy. Podgrzewamy tak do momentu aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą polewę wraz ze śmietanką. Tak przygotowaną polewą dekorujemy piernik. Polewa przed wylaniem powinna trochę przestygnąć wówczas gwałtownie i ładnie zastygnie, nie spłynie całkowicie z ciasta.
Jeśli nie mamy mikrofali to polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej tzn. miskę ze śmietanką i czekoladą umieszczamy nad parującą wodą tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Mieszamy często. Miseczkę trzymamy nad parą tak długo, aż składniki się połączą i utworzą gładką polewę.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na wystudzone ciasto czekoladowe wykładamy krem nutella, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy an min. 2h do lodówki, aby krem zrobił się sztywniejszy. Wówczas polewamy je polewą. Odstawiamy znowu do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Kremowe ciasto z nutellą