Kremowe ciasto z nutellą

gotujzcukiereczkiem.pl 2 lat temu

To ciasto to obowiązkowa propozycja dla fanów nutelli i czekolady. Jest soczyste, kremowe i takie proste do przygotowania. "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na kostkę nutella.

Kostka nutella to ciasto, na które składają się:

  • kakaowy spód - lekkie, biszkoptowe ciasto z dodatkiem oleju. Łatwe do przygotowania, z samych podstawowych składników. Ciasto po upieczeniu od razu dziurkujemy i zalewamy zimnym mlekiem. Dzięki temu zabiegowi nie będzie suche, ale zrobi się wilgotne i soczyste.
  • krem nutella - to aksamitny i delikatny krem przygotowany tylko z 3 składników: mascarpone, nutelli i śmietanki kremówki. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fixem, aby była sztywniejsza.
  • czekoladowe ganache - czyli polewa czekoladowa przygotowana z dwóch składników. Dzięki niej ciasto pozostało bardziej czekoladowe.

Jako dodatek do ciasta podaj świeże owoce np. śliwki, maliny czy truskawki.

Kremowe ciasto z nutellą

Składniki:

  • CIASTO KAKAOWE:
  • 4 jajka r.M,
  • 150g cukru (3/4 szklanki),
  • 200ml oleju,
  • 250ml mleka (1 szklanka),
  • 300g maki pszennej (około 2 szklanki),
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (15g),
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki kakao,
  • DODATKOWO:
  • 150ml zimnego mleka,
  • KREM NUTELLA:
  • 400g śmietany kremówki 36%,
  • 500g serka mascarpone,
  • 2 śmietan-fix,
  • 7 łyżek nutelli (około 260g),
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 300g mlecznej czekolady,
  • 150g śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

CIASTO KAKAOWE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę jajeczną (około 5-7 minut). Dodajemy olej i mleko i mieszamy krótko, na wolnych obrotach. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Możemy wymieszać na wolnych obrotach miksera lub szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 25-30 minut, do suchego patyczka.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu dziurkujemy wykałaczką. Następnie na ciasto wylewamy równomiernie 150ml zimnego mleka. Mleko momentalnie wsiąknie w ciasto. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

KREM NUTELLA: Mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy nutellę. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia tych dwóch składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno razem ze śmietan-fixem. Łączymy delikatnie szpatułką śmietanę z mascarpone i nutellą. Powinniśmy otrzymać gęsty krem.

POLEWA CZEKOLADOWA: Do miseczki wlewamy śmietankę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy 10s w mikrofali, wyjmujemy i mieszamy. Podgrzewamy kolejne 10s i znów wyjmujemy i mieszamy. Podgrzewamy tak do momentu aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą polewę wraz ze śmietanką. Tak przygotowaną polewą dekorujemy piernik. Polewa przed wylaniem powinna trochę przestygnąć wówczas gwałtownie i ładnie zastygnie, nie spłynie całkowicie z ciasta.

Jeśli nie mamy mikrofali to polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej tzn. miskę ze śmietanką i czekoladą umieszczamy nad parującą wodą tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Mieszamy często. Miseczkę trzymamy nad parą tak długo, aż składniki się połączą i utworzą gładką polewę.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na wystudzone ciasto czekoladowe wykładamy krem nutella, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy an min. 2h do lodówki, aby krem zrobił się sztywniejszy. Wówczas polewamy je polewą. Odstawiamy znowu do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Kremowe ciasto z nutellą


Ciasta z kremem


#blaszka 25x35cm #kakao #mleczna czekolada #nutella #serek mascarpone #śmietana kremówka #Weekendowa Cukierenka #wypieki z olejem

Idź do oryginalnego materiału