Jajecznica z pomidorami i boczkiem – przepis na śniadanie
Liczba porcji: dla 1 – 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 duży pomidor malinowy lub bawole serce (może być 200 g pomidorków koktajlowych),
- 1 cebula,
- 50 g boczku,
- 1 łyżka suszonego tymianku lub suszonej bazylii,
- 4 jajka,
- 20 g klarowanego masła,
- 10 ml wody, mleka, śmietanki,
- 10 g posiekanego szczypiorku,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu.
Jak zrobić jajecznicę z pomidorami i boczkiem?
Przygotowanie:
- Boczek należy pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Pomidora malinowego lub bawole serce trzeba pokroić w kostkę. o ile korzystacie z pomidorków koktajlowych, wystarczy przekroić je na pół.
- Łyżkę klarowanego masła należy rozgrzać na patelni o grubym dnie. Następnie należy wsypać na nią pokrojony boczek, cebulę i smażyć aż się zarumieni.
- Po tym czasie należy dodać do niego pomidory i smażyć aż odparuje z nich nadmiar wody. Pod koniec smażenia należy doprawić pomidory suszonym tymiankiem i bazylią.
- Podsmażone pomidory z boczkiem należy odstawić do wystudzenia.
- Jajka należy umyć, rozbić do miski i rozkłócić przy pomocy widelca na jednolitą masę jajeczną. Opcjonalnie można zrobić to blenderem ręcznym, aby nie było widocznego białka.
- Do masy jajecznej można dodać łyżkę wody, mleka lub śmietanki.
- Na drugiej patelni należy ułożyć pozostałe sklarowane masło i wylać na nią masę jajeczną.
- Jajecznica będzie wyjątkowo puszysta i kremowa, gdy zaczniemy ją podgrzewać od zimnej patelni.
- Kremowe danie będzie stopniowo osiągane poprzez kontrolowanie temperatury i ciągłe mieszanie drewnianą łyżką.
- Gdy jajecznica będzie już ścięta i puszysta można ją posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Pomidory z boczkiem można wymieszać bezpośrednio na patelni z jajecznicą, ale jeżeli zależy wam na atrakcyjnym podaniu śniadania, to możecie ułożyć pomidory na wierzchu jajek.
- Przed podaniem należy posiekać świeży szczypiorek i posypać nim wierzch jajecznicy.
Dodatki do jajecznicy z pomidorami
Smak domowej jajecznicy z pomidorami można urozmaicić różnorodnymi dodatkami. Często spotyka się dopełnienie jej na sposób śródziemnomorski poprzez użycie mozzarelli lub fety. Można także stosować przyprawy kojarzące się z kuchnią arabską lub hinduską np.: kmin rzymski albo zataar (mieszankę zmielonego sezamu, sumaku i tymianku). Klasyczną jajecznicę z pomidorami można także dopełnić pokrojoną i podsmażoną papryką.
Jeżeli nie przepadacie za jajecznicą z dodatkiem pomidorów, to zachęcamy do wypróbowania przepisu na szakszukę lub jajka w jogurcie po turecku. Każdy z tych posiłków jest gwarancją pysznego śniadania na dobrze rozpoczęty dzień.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: