Krem malinowy ze śmietanką lub mascarpone to świetny dodatek do tortu na bazie biszkoptu. Jest lekki, pyszny i prosty w zrobieniu. Wykonasz go w zaledwie kilka minut. Krem polecam do dekoracji ciast i tortów z owocami.
W sierpniu na urodziny córki zrobiłam tort malinowy. Nie chcę powielać poprzednich przepisów, więc jeżeli chcesz sprawdzony przepis to odsyłam do tort urodzinowy dla dziecka. W tym miejscu podzielę się przepisem na sam krem malinowy. Możesz go zrobić na bazie samej śmietanki 30 % lub mascarpone. Podaję oba przepisy.
Krem malinowy do tortu – składniki:
Podane proporcje są na tort (1 warstwa wewnętrzna plus posmarowanie na zewnątrz) o średnicy 22 cm. Dla tortownicy o średnicy 26 cm trzeba zwiększyć składniki o 40% – 50%.
I wersja podstawowa ze śmietanką
Śmietanka 30% musi być koniecznie schłodzona w lodówce (minimum kilkanaście godzin). Miskę także chłodzę w lodówce.
- 250 g malin (świeże lub mrożone)
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 75 ml wrzącej wody
- 500 ml śmietanki 30% – 36% (schłodzona)
II wersja ze śmietanką i serkiem mascarpone
Podane proporcje są na tort (1 warstwa wewnętrzna plus posmarowanie na zewnątrz) o średnicy 22 cm. Dla tortownicy o średnicy 26 cm trzeba zwiększyć składniki o 40% – 50%.
Śmietanka 30% lub 36% oraz serek mascarpone muszą być koniecznie schłodzone w lodówce (minimum kilkanaście godzin). Miskę także chłodzę w lodówce.
- 250 g malin (świeże lub mrożone)
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 75 ml wrzącej wody
- 300 ml śmietanki 30% (schłodzona)
- 250 ml serka mascarpone (schłodzony)
Maliny mogą być świeże lub mrożone. Zamrożone maliny muszą być wcześniej rozmrożone. Zamiast malin możesz oczywiście użyć innych owoców, które są dostępne w sezonie. Należą do nich np.: truskawki, jagody, borówki.
Sposób wykonania malinowego kremu do tortu
Do przygotowania kremu potrzebować będziemy przede wszystkim: rondelka, miski oraz miksera.
Krok 1. Przygotowuje mus malinowy
Maliny (mrożone wcześniej rozmrażam i dodajemy razem z sokiem, który puściły) wrzucam do rondelka i rozgotowuję na bardzo małym ogniu. jeżeli chcesz, możesz też zblenderować owoce i przetrzeć na sicie, w celu pozbycia się pestek. Do szklanki wlewam wrzątek, wsypuję galaretki i mieszam do rozpuszczenia. Zawartość wlewam do rondelka z malinami. Całość mieszam i odstawiam do ostudzenia.
Krok 2. Ubijam śmietankę
Wersja I z samą śmietanką.
Gdy mus ostygnie, zabieram się za ubicie śmietanki. Schłodzoną śmietankę 30% lub 36% ubijam w misce na maksymalnych obrotach miksera, aż otrzymam gęstą pianę. Jednak nie za długo, aby krem się nie zważył. Ja po prostu obserwuję. jeżeli na ubijanej śmietanie zaczynają się robić wzory od mieszadeł miksera, wiem, iż krem jest już gotowy.
Wersja II z dodatkiem mascarpone.
Gdy mus ostygnie, zabieram się za ubicie śmietanki oraz serka mascarpone. Schłodzoną śmietankę 30% lub 36% oraz schłodzony serek mascarpone wrzucam do miski. Następnie ubijam na maksymalnych obrotach miksera, aż otrzymam gęstą pianę. Uwaga, nie za długo, aby krem się nie zważył. Obserwuj. jeżeli na ubijanej śmietanie zaczynają się robić wzory od mieszadeł miksera, krem będzie gotowy.
Krok 3. Łączę śmietankę i mus malinowy
Do ubitej śmietanki zaraz po ubiciu wlewam mus malinowy. Całość mieszam łyżką lub szpatułką, aż uzyskam jednolitą masę malinową. Możesz też posłużyć się mikserem na średnich obrotach.
Gotowy krem wykładam na warstwę biszkoptu oraz smaruję wierzch i boki tortu. Krem jest dość stabilny i dodatkowo w pełni zwiąże po schłodzeniu w lodówce. jeżeli po ubiciu, krem jest rzadki, to umieść go na kilka minut do lodówki. Po zgęstnieniu, wyłóż na biszkopt.