Kraina słodyczy na opolskim rynku. Trwa Festiwal Czekolady i Słodkości

doxa.fm 1 rok temu
Fot.: Radio Doxa

Do niedzieli (10.10) miłośnicy różnego rodzaju łakoci będą mieli okazję, by spróbować rozmaitych odmian kaw, herbat i przysmaków z wszystkich stron świata. Na placu przy miejskim ratuszu swe stoiska rozstawili cukiernicy z całego kraju.

– Mamy orzechy w czekoladzie, karmelu czy miodzie. Także możemy zaproponować naszym klientom sorbety i żelki. Nie zapomnieliśmy o czekoladzie, bo sprzedajemy ją w różnych formach na zimno i na gorąco – wymienia Ryszard, sprzedawca.

– Sprzedajemy przede wszystkim kawy z ekspresu ciśnieniowego i tu skupiamy się na serwowaniu wszystkiego od espresso po latte. Ale mamy też kawę na zimno z lodem, tzw. frappe, która jest przygotowywana po grecku. Można też zakupić kawę do domu, ziarnistą w paczce – stuprocentową arabicę – opowiada Rafał, sprzedawca.

– My natomiast mamy belgijską czekoladę, własnej produkcji dżemy, czekoladowe lizaki, ciasteczka, deserki z czekolady, tartaletki i kołacza śląskiego – dopowiada Monika, sprzedawczyni.

– Jak na razie spróbowaliśmy gruszki w czekoladzie, pierwszy raz w życiu to jedliśmy. Ale udało nam się jeszcze skosztować banana i jabłko w czekoladzie – mówi Wiola, uczestniczka festiwalu.

– Chciałbym zjeść prawdziwą krówkę, ponieważ brakuje tego smaku dzieciństwa w nowej polskiej produkcji. To już nie jest to samo, co kiedyś – uważa Andrzej, uczestnik festiwalu.

Oprócz możliwości degustacji czekoladowych przysmaków, przez najbliższe dwa dni na opolskim rynku będą się odbywać warsztaty cukiernicze.

Pełny program imprezy znajduje się na stronie internetowej miasta Opole.

wystawcy, odwiedzający:

Posłuchaj więcej:

autor: Sara Rostkowska
GALERIA:

Idź do oryginalnego materiału