Prosty przepis na kotlety ziemniaczano-rybne pełne aromatycznych ziół, które mogą również posłużyć jako rybne burgery na szybki lunch. Te kotlety przygotowuję na patelni. To pyszne i lekkie danie, które idealnie komponuje się z zielonym groszkiem i gotowaną na sypko pszenicą. Świetna alternatywa, jeżeli masz ochotę na coś innego niż tradycyjne tajskie kotlety rybne.
Kotlety ziemniaczano-rybne to aromatyczna harmonia smaków – ryba, ziemniaki i zioła w idealnym połączeniu
Te ziemniaczano-rybne kotlety są niezwykle proste w przyrządzeniu. Do ich przygotowania wykorzystałam białą rybę — dorsz, który doskonale komponuje się z delikatnym smakiem ziemniaków, dodanych zgodnie z nazwą dania. Całość wzbogaciłam aromatycznymi ziołami i przyprawami, dzięki czemu kotlety wyszły nie tylko miękkie i soczyste, ale również pełne smaku. To świetna propozycja na szybki i pyszny obiad lub kolację!
Resztki w roli głównej” — Ekonomiczne ziemniaczano-rybne kotlety z tego, co masz pod ręką
Kotlety rybne to świetny sposób na wykorzystanie resztek obiadowych. To danie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo ekonomiczne — gdy mam niewielką ilość ryby, mieszam ją z ugotowanymi ziemniakami, jajkami i aromatycznymi ziołami, tworząc pełnowartościowy posiłek. W tym przepisie dodałam również koper włoski, który nie tylko wzbogaca smak kotletów, ale jest także niezwykle zdrowy. Dzięki takiej kombinacji składników kotlety wychodzą delikatne, soczyste i pełne aromatu.
To danie podałam z gotowaną pszenicą, która świetnie komponuje się z delikatnymi kotletami rybnymi, tworząc pożywny i sycący posiłek. Całość uzupełnił aromatyczny dressing na bazie oliwy, octu i musztardy — ten sam, który przygotowałam wczoraj do sałatki kalafiorowej. Jego wyrazisty smak doskonale podkreślił wszystkie składniki, nadając potrawie wyjątkowego charakteru.
500 g fileta z dorsza lub innej białej ryby 2 ugotowane ziemniaki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 2 łyżki kaparów w zalewie 2 dymki 2 plastry kopru włoskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 gałązki świeżego tymianku 100 ml posiekanego kopru 2 łyżki świeżej kolendry, grubo pokrojonej olej kokosowy do smażenia
Kotlety rybne
Drukuj
Składniki:
Przygotowanie: