Kotlety ziemniaczane z rybą i koprem

codojedzenia.pl 1 miesiąc temu

Prosty przepis na kotlety ziemniaczano-rybne pełne aromatycznych ziół, które mogą również posłużyć jako rybne burgery na szybki lunch. Te kotlety przygotowuję na patelni. To pyszne i lekkie danie, które idealnie komponuje się z zielonym groszkiem i gotowaną na sypko pszenicą. Świetna alternatywa, jeżeli masz ochotę na coś innego niż tradycyjne tajskie kotlety rybne.

Kotlety ziemniaczano-rybne to aromatyczna harmonia smaków – ryba, ziemniaki i zioła w idealnym połączeniu

Te ziemniaczano-rybne kotlety są niezwykle proste w przyrządzeniu. Do ich przygotowania wykorzystałam białą rybę — dorsz, który doskonale komponuje się z delikatnym smakiem ziemniaków, dodanych zgodnie z nazwą dania. Całość wzbogaciłam aromatycznymi ziołami i przyprawami, dzięki czemu kotlety wyszły nie tylko miękkie i soczyste, ale również pełne smaku. To świetna propozycja na szybki i pyszny obiad lub kolację!

Resztki w roli głównej” — Ekonomiczne ziemniaczano-rybne kotlety z tego, co masz pod ręką

Kotlety rybne to świetny sposób na wykorzystanie resztek obiadowych. To danie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo ekonomiczne — gdy mam niewielką ilość ryby, mieszam ją z ugotowanymi ziemniakami, jajkami i aromatycznymi ziołami, tworząc pełnowartościowy posiłek. W tym przepisie dodałam również koper włoski, który nie tylko wzbogaca smak kotletów, ale jest także niezwykle zdrowy. Dzięki takiej kombinacji składników kotlety wychodzą delikatne, soczyste i pełne aromatu.

To danie podałam z gotowaną pszenicą, która świetnie komponuje się z delikatnymi kotletami rybnymi, tworząc pożywny i sycący posiłek. Całość uzupełnił aromatyczny dressing na bazie oliwy, octu i musztardy — ten sam, który przygotowałam wczoraj do sałatki kalafiorowej. Jego wyrazisty smak doskonale podkreślił wszystkie składniki, nadając potrawie wyjątkowego charakteru.

Kotlety rybne

Drukuj
Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 10 min 10 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

500 g fileta z dorsza lub innej białej ryby

2 ugotowane ziemniaki

2 łyżki tartej bułki

1 jajko

2 łyżki kaparów w zalewie

2 dymki

2 plastry kopru włoskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

½ łyżeczki czosnku granulowanego

1 gałązki świeżego tymianku

100 ml posiekanego kopru

2 łyżki świeżej kolendry, grubo pokrojonej

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać olej. Pokroić koper włoski i dymkę. Wrzucić na patelnię, dodać wszystkie przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać kawałki ryby i smażyć, aż ryba zacznie być błyszcząca. Rozdrobnić rybę i wymieszać z resztą składników.
  2. Posiekać koper i wraz z kolendrą, bułką tartą i jajkiem dodać do ryby. Zgnieść ziemniaki widelcem i również dodać do ryby. Wymieszać całość na farsz, doprawiając solą i pieprzem.
  3. Z powstałego farszu uformować 10 kotletów i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po około 3 minut z każdej strony. Podać z kaszą lub ryżem i sałatą oraz dowolnym dressingiem. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie

Idź do oryginalnego materiału