Kotlety z ziemniaków i jajek według Strzelczyka. Są delikatne i smaczne

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Przygotowanie kotletów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA


Jeśli planujesz przygotować smaczny i jednocześnie tani obiad, to dobrze jest sięgnąć po to, co z pewnością masz w swojej kuchni. Łączące ze sobą ziemniaki i jajka, jesteś w stanie stworzyć coś niezwykłego. Zobacz, jak zrobić kotlety z ziemniaków i jajek.

Dlaczego warto przygotować kotlety z ziemniaków i jajek?

Najważniejszą zaletą tego właśnie dania jest fakt, iż jest to stosunkowo tanie danie, co w obliczu szalejącej inflacji, na pewno stanie się istotne. Musisz również wziąć pod uwagę fakt, iż jest to proste w przygotowaniu danie, wyróżniające się niepowtarzalnym smakiem i przygotowane ze składników, które z pewnością masz w swoim domu. Robi się je szybko, co w przypadku powrotu z pracy, na pewno będzie miało istotne znacznie.

Kotlety z ziemniaków i jajek to popisowe danie Tomasza Strzelczyka. Ten popularny kucharz, na swoim kanale YouTube, już po raz kolejny pokazał, iż z prostych składników, można zrobić coś niezwykłego. I takie właśnie są te kotlety, które możesz podać na rodzinny obiad lub w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Koniecznie zapoznaj się z recepturą na to danie.

Przygotowanie kotletów – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak zrobić kotlety z ziemniaków i jajek?

Przygotowanie tego dania to tak naprawdę sama przyjemność. Zrobisz je w parę chwil, z łatwo dostępnych składników. Możesz być pewny tego, iż każdy będzie zachwycony.

Składniki:

  • około kilograma ziemniaków
  • 4 białka i 4 żółtka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek zieleniny
  • cebula
  • 3 łyżeczki chrzanu ze słoika
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Kotlety z ziemniaków i jajek to prawdziwy hit, który możesz podać na obiad podczas trwającego Wielkiego Postu, ale nie tylko. Rozpocznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Podsmaż ją na maśle, do momentu aż się zeszkli. W tym czasie przeciśnij przez praskę, ugotowane wcześniej ziemniaki. Jeśli nie masz praski, to możesz użyć sitka, by przetrzeć ziemniaki.

Posiekaj dość drobno ugotowane na twardo jajka i dodaj je do ziemniaków. Dobrze jest dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki i koperku. Gdy cebula odpowiednio się posmaży, to dodaj ją do ziemniaków i jajek. Wszystko przemieszaj, aby delikatnie wyrównać temperaturę. Do składników dodaj żółtka i wymieszaj. Następny w kolejności będzie chrzan i przyprawy.

Smażenie kotletów – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Wyrób masę i przystąp do ubijania białek ze szczyptą soli. Dodaj je do masy — dzięki białkom kotlety będą puszyste. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw masę na 15 minut, aby wszystko stężało.

Na patelnię wrzuć odrobinę klarowanego masła i zacznij formować kotlety. Aby formowanie kotletów było lepsze, dobrze jest natrzeć dłonie odrobiną mąki. Obtocz kotleciki w bułce tartej i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, aż będą dobrze zarumienione z obu stron. Danie jest już gotowe. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić makaron penne z kurczakiem, zielonym pesto i szpinakiem:

Idź do oryginalnego materiału