Kotlety schabowe mojej babci to majstersztyk. Zawsze robi z nimi jedną rzecz

g.pl 1 tydzień temu
Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz - takie są idealne kotlety schabowe, które potrafi przygotować niemalże każda babcia. Coraz rzadziej korzystamy z tej mądrości, dlatego tak trudno odtworzyć nam ich kultowe dania. Zobacz, jak przyrządzić rozpływające się w ustach mięso. To naprawdę proste.
Kto mieszka w bloku, ten prawdopodobnie co niedzielę słyszy dźwięk tłuczka, który może oznaczać tylko jedno - na obiad będą schabowe. Kotlet wieprzowy stanowi bowiem jeden z tradycyjnych posiłków, który ląduje na stole nie tylko w świąteczne dni. Wiele osób zajadało się nim u babci, gdzie zawsze mięso było idealnie wysmażone i pełne aromatu, wręcz rozpływało się w ustach. Niekiedy próbując odtworzyć ten wyjątkowy smak w domu, spotykamy się z rozczarowaniem. Prawdopodobnie przyczyną jest pominięcie kroku, który stanowi jeden z najważniejszych elementów przyrządzania schabowych. Każda babcia może to potwierdzić.


REKLAMA


Zobacz wideo Natalia Kaczmarek zdradza, czego nigdy nie je przed zawodami. "Absolutnie nie"


Kotlety schabowe - przepis jak u babci. Wprowadź do swojej rutyny te dwa nawyki
Decydując się na przygotowanie schabowego, nie wystarczy kupić dobrej jakości mięsa, rozbić go tłuczkiem i obtoczyć w panierce, aby zachwyciło nas smakiem. Jednym z ważniejszych elementów (oprócz odpowiedniego rozbicia mięsa) jest włożenie go do mlecznej marynaty. Cienko potłuczoną wieprzowinę należy bowiem na 2 godziny przed smażeniem włożyć do miski wypełnionej mlekiem, czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. W ten sposób nie tylko zmiękczymy włókna mięsiwa, ale także nadamy mu wyjątkowego smaku.
Zobacz też: Oto holenderska odpowiedź na kebaba. Nie wymyślił jej mistrz kuchni, ale fryzjer
Tak zamarynowany schab robi się wilgotniejszy i przyjemniejszy w smaku. Na tym jednak nie kończą się babcine sekrety. Po wyciągnięciu mięsa z mleka i osuszeniu go na ręczniku papierowym, do ręki trzeba wziąć widelec i ponakłuwać kotlety w kilku miejscach. Dzięki temu trikowi przyprawy, których następnie użyjemy, jeszcze lepiej wnikną w strukturę potrawy, a ciepło podczas smażenia będzie mogło równomiernie rozejść się po mięsiwie. Do osiągnięcia kulinarnego sukcesu została już niedaleka droga. Przed tobą jeszcze tylko obróbka cieplna. To zadanie również wymaga zachowania precyzji.


Ile smażyć schabowego? Zawsze zwróć uwagę na kolor mięsa
Jednym z najczęstszych błędów przy smażeniu kotletów schabowych jest wykładanie mięsa na zimny olej. Poczekaj, aż tłuszcz dobrze się nagrzeje i dopiero wtedy wrzuć na patelnię przysmak obtoczony w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Staraj się również nie używać zbyt dużo oleju. Najlepiej niech pokrywa tylko dno patelni. Kotlety obsmażaj z każdej strony przez 2-3 minuty, aż panierka uzyska złoty kolor. Następnie wyłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Tak przygotowana wieprzowina będzie chrupiąca i jednocześnie rozpływająca się w ustach. Zaproś na obiad babcię, na pewno doceni twoje kulinarne działania.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału