Proste i efektowne kotlety z mielonej łopatki wieprzowej na plasterku młodej kapusty to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Zaskoczysz nim swoich bliskich.
Kotlety mielone to jeden z obiadów, który doskonale znają chyba wszyscy. Kiedy zobaczyłam w sklepie główkę pięknej, młodej kapusty od razu pomyślałam, iż muszę wymyślić z nią coś specjalnego. Chociaż mielone i kapusta kojarzą się od razu z gołąbkami, to postawiłam na coś zupełnie innego. Zaskakujące kotleciki na plastrach kapusty z prostym sosem śmietankowym z cytrynową nutą to obiad, który śmiało mógłby być podawany w dobrej restauracji. Moi bliscy zakochali się w tym daniu, a koleżanki od razu po wysłaniu zdjęcia poprosiły o przepis. Wcale się nie dziwię- nie tylko wygląda efektownie, ale przede wszystkim świetnie smakuje.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Kotlety z kapustą młodą
Składniki:
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- cebula podsmażona
- 1 łyża przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 1.5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 średnia młoda kapusta
- 4 łyżki oleju roślinnego
- sól
Sos śmietankowy
- 2 łyżki masła
- 1.5 łyżki mąki pszennej
- 1/2 cytryny — sok
- 150 ml bulionu
- 150 ml śmietanki 18 proc.
- sól/pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję do niego startą marchewkę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę oraz posiekany, świeży koperek. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz.
Kotlety na kapuście – Pyszności
- Wyrabiam masę, aby składniki dobrze się połączyły.
- Młodą kapustę kroję w dosyć grube plastry i układam na blaszce z papierem do pieczenia. Polewam olejem roślinnym i oprószam solą.
- Wykładam na kapustę porcje mięsnej masy, dociskając ją do warzywa.
Kotlety na kapuście – Pyszności
- Blaszkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.
- W międzyczasie przygotowuję sos. W garnku roztapiam masło i dodaję mąkę, tworząc zasmażkę. Następnie wlewam bulion oraz śmietankę, cały czas mieszając. Podgrzewam, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiam solą oraz pieprzem.
Sos śmietankowy – Pyszności
- Upieczone kotlety polewam sosem i dekoruję koperkiem. Podaję na ciepło.
Smacznego!Kotlety na kapuście – Pyszności