Kotlety mielone z przepisu Karola Okrasy. Jeden składnik wszystkich zaskakuje

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: kotlety mielone Karola Okrasy - Pyszności; foto: Canva


Karol Okrasa postanowił pokazać coś totalnie klasycznego w nieco innym wydaniu. Jego przepis na kotlety mielone jest nietypowy, za to bajecznie smaczny. Zobacz, co do nich dodaje i sam spróbuj.

Kotlety mielone to temat nieustannie przerabiany w polskiej kuchni. Po oryginalnej wersji z mielonego mięsa przyszedł czas niezliczonej ilości odmian tego dania, w tym wersji wegańskich i wegetariańskich.

Jednak Karol Okrasa nie odchodzi aż tak daleko od tradycji i używa klasycznego składniku, czyli łopatki wieprzowej. Dodaje do niej za to kaszy jęczmiennej, która w tym przypadku zastąpiła bułkę.

kotlety mielone Karola Okrasy – Pyszności; foto: Canva

W tym miejscu nie omieszkamy, standardowo już, polecić ci wyboru mięsa w kawałku i zmielenia go osobiście. jeżeli nie posiadasz maszynki, dobrą opcją jest też wybranie się do sklepu z mięsem i poproszenie o zmielenie wybranego przez ciebie kawałka mięsa. W takiej sytuacji kieruj się kolorem, zapachem i zwartością mięsa. Więcej o tym możesz przeczytać tutaj.

Skoro już wiesz, jak kupować mięso na mielone, zobacz jeszcze jak je przyrządzić — według przepisu Karola Okrasy. Powodzenia!

Kotlety mielone według Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 łopatki wieprzowej
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia kotletów
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Łopatkę wieprzową zmiel w maszynce, a kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni.

Teraz połącz mięso, cebulę i przestudzoną kaszę w misce. Wbij do środka jajko, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z wyrobionej masy uformuj kotlety i obtocz je w wysypanej na talerz bułce tartej.

Kotlety mielone Karola Okrasy – Pyszności; foto: Canva

Na patelni rozgrzej tłuszcz (na przykład smalec). Pamiętaj o ważnej zasadzie, dzięki której z kotletów nie zacznie wypływać woda: możesz o niej przeczytać tutaj.

Kotlety mielone smaż z obu stron do zarumienienia. Na koniec odsącz je z tłuszczu. Będą smakowały bosko z purée i buraczkami. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na cordon bleu z szynką, serem i beszamelem.

Idź do oryginalnego materiału