Kotlety jajeczne z pieczarkami to proste i tanie danie na jarski obiad lub kolację. Moje dzieci za nimi przepadają. Mąż także prosi o dokładkę. Jednym słowem gwałtownie znikają z talerzy. Dodatek pieczarek nadaje rewelacyjnego smaku i wilgotności potrawie.
Jeśli jesteście tak jak ja, przejedzeni po świętach i Sylwestrze, to zapraszam na lekki posiłek. Kotlety jajeczne z pieczarkami podaję z ziemniakami lub same polane sosem np chrzanowo czosnkowym. Do tego oczywiście domowa surówka i pyszny obiad gotowy. Kotleciki smakują każdemu i bardzo gwałtownie znikają z talerzy. Potrawa jest tania i zrobisz ją z ogólnodostępnych w kuchni składników. Jestem pewna, iż ten prosty obiad uda się każdemu.
Kotlety jajeczne z pieczarkami – składniki.
Kaloryczność: 180 kcal w 100 g kotletów. Waga warzyw podane jest przed obraniem. Dieta wegetariańska. Z podanych porcji otrzymałam 11 kotletów.
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 250 g pieczarek
- 1 cebula (około 90g)
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżka natki pietruszki
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia kotletów.
- tłuszcz (olej roślinny, masło klarowane lub smalec gęsi) do smażenia warzyw oraz kotlecików
- do masy możesz także dodać ser żółty oraz ser typu feta.
Klasyczne kotlety jajeczne.
Sposób wykonania kotletów jajecznych z pieczarkami.
Do przygotowania kotletów potrzebować będziemy garnka do ugotowania jajek oraz patelni z grubym dnem do usmażenia kotlecików. Potrzebna będzie także tarka do warzyw (ewentualnie nóż) oraz miska. Przed przystąpieniem do wykonywania kotlecików, przeczytaj dokładnie opis i zaplanuj poszczególne etapy. Ja na przykład podczas gotowania jajek, siekam cebulkę oraz ścieram pieczarki.
Krok 1. Przygotowuję masę.
Najpierw gotuję jajka na twardo – zobacz jak ugotować jajka na twardo. Ostudzone jajka obieram ze skorupek. Następnie ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw i wrzucam do miski. Jajka możesz także rozgnieść dzięki widelca. Jak kto woli 🙂
Cebulkę obieram z łupinek i kroję w bardzo drobną kostkę. Pieczarki obieram i ścieram na grubych oczkach.
Na patelni z grubym dnem (u mnie żeliwna) rozgrzewam 2 łyżki tłuszczu. Wrzucam posiekaną cebulkę i co jakiś czas mieszając, szklę przez 2 – 3 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaję pokrojone pieczarki i na średnim ogniu podsmażam, aż odparuje woda z pieczarek. Pod koniec oprószam słodką papryką, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i próbuję smak. Zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia.
Po ostudzeniu, przekładam do miski z jajkami. Wsypuję posiekaną natkę pietruszki oraz posiekany szczypiorek. Wbijam 2 surowe jajka i wsypuję łyżkę bułki tartej.
Całość dokładnie mieszam. jeżeli masa jajeczna jest za wilgotna, to dodaję więcej bułki tartej.
Nabieram masę jajeczną i mocno ściskając w dłoniach, formuję kotleciki i lekko spłaszczam. Wielkość taka jak kotletów mielonych. Kotlety odkładam do lodówki na minimum 1 godzinę. Dzięki temu masa się zlepi i kotleciki lepiej się smażą. jeżeli nie masz tyle czasu, to pomiń ten krok i smaż od razu po ulepieniu. Będą równie smaczne i efektowne.
Krok 2. Smażę kotlety jajeczne z pieczarkami.
Na talerz wysypuję 4 łyżki bułki tartej. Kotlety jajeczne z pieczarkami obtaczam z każdej strony w bułce tartej i odkładam. Gdy wszystkie ulepię, to rozgrzewam patelnię.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewam 3 – 4 łyżki tłuszczu. Gdy tłuszcz jest już gorący, zmniejszam ogień i układam kotleciki. Smażę na średnim ogniu z obu stron na rumiano. W zależności od wielkości i grubości smażę od 3 do 4 minut na każdą stronę. Pierwszą stronę smażę dłużej. Następnie przewracam i dosmażam drugą stronę.
Jarski obiad jest już gotowy. Cała moja rodzina uwielbia pyszne kotlety. Kotleciki jajeczne z pieczarkami możesz podawać z ziemniakami lub kromką chleba. Ja lubię polane sosem chrzanowo czosnkowym. Nie zapomnij o pysznej i zdrowej surówce.
Polecam także klasyczne kotlety jajeczne oraz:
Kotleciki siekane z kurczaka