Kotlet z jajkiem sadzonym i serem to świetny pomysł na niedzielny lub wielkanocny obiad. Wygląda i smakuje wyśmienicie jak w najlepszej restauracji. Możecie go zrobić ze schabu lub piersi kurczaka.
Przed świętami polecam efektownie wyglądającą potrawę. Wszystko za sprawą soczystej sztuki mięsa, sadzonego jajka oraz ciągnącego się sera mozzarella. Danie jest tak dobre, iż po pierwszym kęsie myślisz już o dokładce 🙂 Zobacz jak w trzech prostych krokach przygotować to świąteczne danie.
Składniki:
Podaję składniki na 1 porcję.
- 150 g schabu lub piersi kurczaka
- 1 jajko
- 50 g sera mozzarella (ewentualnia twardy, żółty ser)
- tłuszcz do obsmażenia kotleta oraz jajka
- szczypta soli oraz pieprzu
Dodatkowo do obtoczenia kotleta:
- 1 rozbełtane jajko
- kilka łyżek bułki tartej
- sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania kotleta z jajkiem i serem
Do zrobienia potrawy przygotuj: tłuczek do mięsa oraz deskę do krojenia. Przyda się także głęboki talerz na rozbełtane jajko oraz płaski talerz na bułkę tartą. Do tego przygotuj patelnię do smażenia oraz piekarnik do pieczenia.
Krok 1 – przygotowuję kotleta
Z mięsa odkrawam porcję na kotleta. dzięki tłuczka do mięsa rozbijam kotleta z obu stron. jeżeli używam piersi kurczaka, to robię to delikatnie.
Do głębokiego talerza wbijam jajko i rozbełtuję dzięki widelca. Oprószam solą i pieprzem. Do płaskiego talerza wsypuję bułkę tartą.
Krok 2 – smażę kotleta oraz jajko
Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Na dużym ogniu obsmażam z obu stron kotleta, aż się zarumieni. W składnikach podaję porcję dla 1 osoby. Oczywiście dla większej ilości osób smażę większą ilość kotletów i układam obok siebie na blaszce piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Następnie smażę jajko sadzone, ale tak, aby ściął się sam spód. dzięki szpatułki delikatnie przekładam jajko na kotleta i oprószam szczyptą soli oraz pieprzu. jeżeli robię tylko 1 porcję, to smażę na tym samym tłuszczu. jeżeli większą ilość to na drugiej patelni lub na nowym tłuszczu.
Krok 3 – posypuję serem i zapiekam w piekarniku
Piekarnik rozgrzewam do temperatury około 200 stopni C.
Kotlet z jajkiem obsypuję równomiernie serem. Użyłam mozzarelli, ponieważ sprawdza się najlepiej podczas zapiekania.
Ser może być starowany na grubych oczkach tarki, pokrojony w drobną kostkę lub plastry.

Blaszkę z potrawą wkładam do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piekę w temperaturze 200 stopni C przez około 8 minut, aż ser się lekko zarumieni. Potrawę podałam z ryżem oraz surówką. Kotlet jest tak syty, iż może być samodzielnym daniem na niedzielny lub odświętny obiad.

Zobacz również kotlety schabowe zapiekane w piekarniku z serem.
Życzę smacznego.