Kostki orzechowe z dwukolorowym kremem i karmelizowanymi orzechami to prawdziwa harmonia smaków i idealny deser dla miłośników czekolady i orzechów. Deser ten jest idealny na specjalne okazje lub jako luksusowy dodatek do kawy lub herbaty. Każdy kęs tych kostek z karmelizowanymi orzechami to gwarancja słodkiej przyjemności.
Szybkie ptysie z ciasta francuskiego z twarogiem: Prosty i smaczny przepis
Orzechowe kostki z dwukolorowym kremem i karmelizowanymi orzechami
Czego będziemy potrzebować:Krem dwukolorowy:
- 4 jajka
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 8 g cukru waniliowego (1 łyżeczka)
- 120 g skrobi kukurydzianej (1 filiżanka)
- 1 litr mleka (4 filiżanki)
- 200 g masła
- 200 g czekolady
- 100 g prażonych orzechów włoskich
Ciasto:
- 6 jajek
- 90 g cukru (6 łyżek stołowych)
- szczypta soli
- 80 g mąki (1/2 szklanki) + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów włoskich
Karmelizowane orzechy włoskie do dekoracji:
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 100 g orzechów włoskich
Pyszne śmigusy PARTY z kurczakiem, serem i warzywami
Jak będziemy postępować:1) Krem dwukolorowy: Jajka ubić w owalnej misce, dodać cukier, cukier waniliowy i skrobię kukurydzianą – zmiksować na gładką masę i wlać mleko – ponownie zmiksować i przelać masę do rondelka na kuchence – wymieszać, gotować na małym ogniu do zgęstnienia i pod koniec dodać masło – dobrze wymieszać i krem gotowy!
2. Wlej powstały krem do 2 misek. Do jednej miski włożyć połamaną czekoladę – wymieszać i przykryć obie miski folią spożywczą i przechowywać w chłodnym miejscu.
3. Ciasto.
4. Następnie wylej i rozprowadź ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 18 x 28 cm.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.
6. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć pergamin i przekroić na pół.
7. Połóż 1/2 ciasta w obręczy i rozprowadź na nim bitą śmietanę czekoladową z orzechami włoskimi, ładnie ją rozprowadzając i wygładzając. Następnie przykryj drugą połową ciasta, na którą nałóż bitą śmietanę, którą również ładnie rozprowadź i wygładź – wstaw do lodówki na 4 godziny.
8. W międzyczasie umieść cukier na patelni i karmelizuj na małym ogniu, a gdy się skarmelizuje, dodaj orzechy włoskie – karmelizuj razem, a następnie przenieś na papier pergaminowy i posiekaj nożem.
9) Posyp karmelizowanymi orzechami włoskimi cały wierzch deseru, który pokrój w kostkę i podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i uśmiechem na twarzy.
Przyjaciele, życzymy smacznego!