Kostki orzechowe z dwukolorowym kremem i karmelizowanymi orzechami

fajnainspiracja.pl 1 miesiąc temu

Kostki orzechowe z dwukolorowym kremem i karmelizowanymi orzechami to prawdziwa harmonia smaków i idealny deser dla miłośników czekolady i orzechów. Deser ten jest idealny na specjalne okazje lub jako luksusowy dodatek do kawy lub herbaty. Każdy kęs tych kostek z karmelizowanymi orzechami to gwarancja słodkiej przyjemności.

Szybkie ptysie z ciasta francuskiego z twarogiem: Prosty i smaczny przepis

Orzechowe kostki z dwukolorowym kremem i karmelizowanymi orzechami

Czego będziemy potrzebować:

Krem dwukolorowy:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 8 g cukru waniliowego (1 łyżeczka)
  • 120 g skrobi kukurydzianej (1 filiżanka)
  • 1 litr mleka (4 filiżanki)
  • 200 g masła
  • 200 g czekolady
  • 100 g prażonych orzechów włoskich

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 90 g cukru (6 łyżek stołowych)
  • szczypta soli
  • 80 g mąki (1/2 szklanki) + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów włoskich

Karmelizowane orzechy włoskie do dekoracji:

  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 100 g orzechów włoskich

Pyszne śmigusy PARTY z kurczakiem, serem i warzywami

Jak będziemy postępować:

1) Krem dwukolorowy: Jajka ubić w owalnej misce, dodać cukier, cukier waniliowy i skrobię kukurydzianą – zmiksować na gładką masę i wlać mleko – ponownie zmiksować i przelać masę do rondelka na kuchence – wymieszać, gotować na małym ogniu do zgęstnienia i pod koniec dodać masło – dobrze wymieszać i krem gotowy!

2. Wlej powstały krem do 2 misek. Do jednej miski włożyć połamaną czekoladę – wymieszać i przykryć obie miski folią spożywczą i przechowywać w chłodnym miejscu.

3. Ciasto.

4. Następnie wylej i rozprowadź ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 18 x 28 cm.

5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.

6. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć pergamin i przekroić na pół.

7. Połóż 1/2 ciasta w obręczy i rozprowadź na nim bitą śmietanę czekoladową z orzechami włoskimi, ładnie ją rozprowadzając i wygładzając. Następnie przykryj drugą połową ciasta, na którą nałóż bitą śmietanę, którą również ładnie rozprowadź i wygładź – wstaw do lodówki na 4 godziny.

8. W międzyczasie umieść cukier na patelni i karmelizuj na małym ogniu, a gdy się skarmelizuje, dodaj orzechy włoskie – karmelizuj razem, a następnie przenieś na papier pergaminowy i posiekaj nożem.

9) Posyp karmelizowanymi orzechami włoskimi cały wierzch deseru, który pokrój w kostkę i podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i uśmiechem na twarzy.

Przyjaciele, życzymy smacznego!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału