Domowe przetwory z jabłek. Wytrawny przepis
Mam dla ciebie przepis na chutney z jabłek. To wytrawny sos o korzenno-pikantnym smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczeni lub domowego pasztetu. Podany na wyjątkową okazję, z pewnością zachwyci twoich gości. Przygotowanie chutneya jest dość szybkie i proste, nie wymaga wiele pracy – wystarczy pokroić składniki i dusić w garnku. Możesz jeść go zaraz po zrobieniu. jeżeli chcesz przedłużyć świeżość tych przetworów, to zapasteryzuj je w piekarniku lub w garnku.
Zobacz w galerii, jak zrobić wyśmienity jabłkowy chutney.
Przepis na chutney z jabłek
czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 2 małe słoiczki
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek,
- 2 cebule,
- 400 g cukru,
- 600 ml octu jabłkowego,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
- 1,5 łyżeczki mielonych goździków,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- opcjonalnie 1 gałązka rozmarynu,
- 1 łyżka oleju.
Chutney ze śliwek na jesień. Aromatyczny sos do mięsa i kanapek
We wrześniu, gdy śliwki są najtańsze i pełne smaku warto przygotować domowe przetwory. Warto pamiętać, iż śliwki nie zawsze muszą być podawane na słodko. Doskonałym przykładem jest chutney ze śliwek,…
Jak zrobić domowy chutney z jabłek?
- Jabłka umyj i obierz.
- Pokrój jabłka w małą kostkę.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Usuń nasiona z papryczki, a następnie pokrój ją na małe kawałki.
- Na patelnię z grubym dnem lub do garnka wlej odrobinę oleju i rozgrzej.
- Dodaj cebulę i podsmaż na złoto.
- Wrzuć jabłka, papryczkę, wlej ocet jabłkowy, dodaj wszystkie przyprawy i rozmaryn.
- Gotuj na małym ogniu przez około 40 minut. Raz na jakiś czas zamieszaj.
- Gorący chutney przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków.
- Zakręć słoiczki i odstaw do wystudzenia do góry dnem.
- Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: