Korzenne śliwki do herbaty – mają niepowtarzalny smak i aromat. Najlepszy przepis na przetwory ze śliwek w syropie. Zobacz wideo

stronakuchni.pl 1 rok temu
Przetwory ze śliwek można przygotować na wiele sposobów. Polecam przepis ze słodkim syropem i korzennymi przyprawami. Smakują wyśmienicie zarówno same, jak i dodane do herbaty. Możesz użyć ich również do przygotowania pysznego deseru. Co ważne, zrobisz je gwałtownie i bez problemu. Sprawdź i wypróbuj przepis na korzenne śliwki do herbaty.

W skrócie:

  • Przetwory ze śliwek. Przepis z przyprawami korzennymi
  • Przepis na korzenne śliwki
  • Jak zrobić korzenne śliwki w syropie? Pyszny dodatek do herbaty
Śliwki w syropie, pachnące korzennymi przyprawami to wyśmienity dodatek do herbaty. Zobacz przepis Katarzyna Puczyńska

Przetwory ze śliwek. Przepis z przyprawami korzennymi

Mam dla ciebie przepis na korzenne śliwki. To proste do przygotowania słodkie przetwory z owocami, które można dodać do herbaty czy deseru. Oprócz owoców warto wykorzystać także wyśmienity, pachnący cynamonem i goździkami syrop np. jako bazę do sosów sałatkowych. Całość zrobisz niemal błyskawicznie. Ja trzymam je w lodówce, ponieważ są zjadane w ciągu miesiąca. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zapasteryzować przetwory i przechowywać całą zimę.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne śliwki do herbaty.

Przepis na korzenne śliwki

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 2 małe słoiki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg śliwek węgierek,
  • 1 l wody,
  • 500 g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • laska cynamonu,
  • 8 goździków.

Przetwory ze śliwek. Przepis z przyprawami korzennymi

Mam dla ciebie przepis na korzenne śliwki. To proste do przygotowania słodkie przetwory z owocami, które można dodać do herbaty czy deseru. Oprócz owoców warto wykorzystać także wyśmienity, pachnący cynamonem i goździkami syrop np. jako bazę do sosów sałatkowych. Całość zrobisz niemal błyskawicznie. Ja trzymam je w lodówce, ponieważ są zjadane w ciągu miesiąca. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zapasteryzować przetwory i przechowywać całą zimę.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne śliwki do herbaty.

Przepis na korzenne śliwki

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 2 małe słoiki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg śliwek węgierek,
  • 1 l wody,
  • 500 g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • laska cynamonu,
  • 8 goździków.

Znakomita czekośliwka. Sprawdź przepis na powidła śliwkowe z czekoladą

Czekośliwka to wyjątkowy pomysł na przetwory ze śliwek. Dodatek czekolady sprawia, iż owoce te smakują wyśmienicie. Po prostu palce lizać! Możesz jeść ją z pieczywem, placuszkami, naleśnikami lub…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić korzenne śliwki w syropie? Pyszny dodatek do herbaty

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, osusz i przetnij na pół. Usuń pestki.
  2. Połówki śliwek przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
  3. Do każdego słoika włóż 4 goździki i pół laski cynamonu.
  4. Wodę zagotuj z cukrem i wanilią. Gotuj 10 minut.
  5. Gorącym syropem zalej śliwki w słoikach.
  6. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem.
  7. Przechowuj w lodówce lub w chłodnym, zacienionym miejscu.
  8. Jeśli chcesz, możesz także zapasteryzować słoiki, przez ok. 10 minut. Smacznego!

Korzenne śliwki do herbaty – mają niepowtarzalny smak i arom...

+16 Zobacz galerię
Idź do oryginalnego materiału