Koreańskie Tacos (Wołowina Bulgogi) | Krytyk przepisów

oen.pl 9 miesięcy temu

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Ciesz się połączeniem azjatyckich smaków w tych smacznych koreańskich tacos! Marynowane bulgogi z wołowiną zawinięte w miękkie tortille z kapustą, kolendrą, rzodkiewką i sezamem.

Kuchnia koreańska to moja absolutna miłość! Wypróbuj te koreańskie miski ryżowe lub tę koreańską smażoną potrawę. Oboje są niesamowici. Mam też wolnowarową wersję wołowiny, którą możesz przygotować. Twoja rodzina pokocha je wszystkie!

Koreańskie Tacos

Koreańskie smaki zamknięte w pysznym taco… to, co najlepsze z obu światów! Miło jest wiedzieć, iż słowo bulgogi oznacza „ogniste mięso”, a bulgogi z wołowiny w tym przepisie są gwiazdą programu. Cienko pokrojony stek z flanki, marynowany i smażony na patelni, aż się zrumieni. Marynata tworzy inspirowany kuchnią azjatycką karmelizowany sos, który przylega do wołowiny i sprawia, iż ​​nie można się jej oprzeć. Mięso umieszcza się w tortilli, a następnie posypuje pysznymi dodatkami i teksturami taco. Gwarantujemy, iż będzie to Twoja nowa ulubiona wersja taco.

Jeśli lubisz tacos, pokochasz ten przepis. Jest taki szybki i pełen smaków. jeżeli szukasz więcej pysznych przepisów na taco do wypróbowania, mam dla Ciebie coś dla siebie. Spróbuj tych łatwych tacos z krewetkami lub moich niesamowitych tacos briria. A jeżeli nigdy nie jadłeś tacos Navajo, jest ono podawane na ciepłym pieczywie. Każdy uwielbia układać na nim dodatki!

Potrzebne składniki

Te koreańskie tacos składają się z prostych, świeżych składników. Możesz dodać dowolne dodatki. Zanim zaczniesz, oto lista składników potrzebnych do tego przepisu.

Koreańskie bulgogi z wołowiną

  • Gruszka: Gruszka pomaga zmiękczyć wołowinę i dodaje słodyczy marynacie.
  • Czosnek: Świeżo mielony czosnek jest zawsze najlepszy!
  • Ożywić: Świeżo starty dodaje najwięcej smaku.
  • Sos sojowy: Śmiało możesz używać niskosodowego sosu sojowego.
  • Olej sezamowy: Aromaty oleju sezamowego idealnie nadają się do wykorzystania w tym przepisie.
  • Sriracha: Dla dodatkowego ciepła! Dodaję dodatkowo srirachę, bo lubię ostre.
  • Sok limonkowy: Każda marynata potrzebuje kwaśnego składnika, a sok z limonki idealnie pasuje do tego przepisu.
  • Brązowy cukier: Dodaje słodyczy marynacie i jest kluczowym elementem koreańskich przepisów. Brązowy cukier dodaje odrobinę słodyczy, aby zrównoważyć pikantność i posmak.
  • Proszek cebulowy: Smak cebuli jest pyszny w tej marynacie.
  • Czarny pieprz: Odrobina ciepła dla smaków.
  • Stek z flanki: Do tego przepisu najlepiej nadaje się stek pokrojony w cienkie plasterki.
  • Olej roślinny: Do zarumienienia wołowiny na złoty kolor.

Tacos

  • Tortille z mąki: Lubię używać mniejszych tortilli do koreańskich tacos. jeżeli wolisz, możesz użyć tortilli kukurydzianych.
  • Czerwona kapusta: Uwielbiam jasny fioletowy kolor i chrupkość, jaką dodaje tacos.
  • Kolendra: Świeża posiekana kolendra do dekoracji.
  • Limonki: Pokroić w kliny do wyciśnięcia.
  • Sriracha Mayo: Zrób w domu lub kup w sklepie!
  • Ziarenka sezamu: Na koniec przed podaniem udekoruj nasionami sezamu, ponieważ pokochasz teksturę, jaką dodaje.

Przepis na koreańskie tacos z wołowiną bulgogi

Te koreańskie tacos są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Nie mam dość tych tacos, a moja rodzina też je uwielbia! I chociaż nie jest to tradycyjne taco, jest to zabawny zwrot akcji, który każdemu się podoba. Postępuj zgodnie z moimi instrukcjami poniżej, ponieważ przeprowadzę Cię przez wszystkie kroki.

Wołowina Bulgogi

  1. Zrób marynatę: Do dużej miski dodaj posiekaną gruszkę, czosnek, imbir, sos sojowy, olej sezamowy, srirachę, brązowy cukier, sproszkowaną cebulę i czarny pieprz. Mieszamy do połączenia.
  2. Dodaj pokrojoną wołowinę i marynatę: Do marynaty dodać pokrojony stek z flanki, przykryć i marynować przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.
  3. Ugotuj wołowinę: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj olej i wołowinę w jednej warstwie na gorącą patelnię. Gotuj przez około 1 minutę z każdej strony. Wyjmij ugotowaną wołowinę i odłóż na bok. Ugotuj pozostałą wołowinę.
  4. Odpocznij Wołowina przed podaniem: Gdy cała wołowina będzie już ugotowana, odłóż ją na bok. Przed złożeniem tacos odczekaj 5 minut.

Montaż

  • Dodaj wołowinę do tortilli: Umieść bulgogi z wołowiną w tortilli.
  • Dodaj dodatki: Posyp każde taco posiekaną kapustą, kolendrą, świeżym sokiem z limonki i majonezem sriracha.
  • Udekoruj i ciesz się: Na koniec udekoruj nasionami sezamu i ciesz się smakiem!

Odmiany koreańskich Tacos

Najlepsze w tych tacos jest to, iż możesz je zrobić całkowicie samodzielnie, zmieniając dodatki. Możesz także odmienić całe danie! Oto kilka pysznych pomysłów dla Ciebie!

  • Nie chcesz go używać w tortilli? Bez problemu! Połóż to marynowane mięso na wierzchu wybranej sałaty. Dodaj swoje ulubione dodatki i masz pyszną sałatkę!
  • Zrób miskę ryżową: Użyj tego pysznego mięsa na wierzchu ryżu i zrób z niego miskę ryżową. To cię napełni!
  • Użyj większych tortilli: jeżeli nadziejesz tacos zbyt mocno, tortilla może się zepsuć! Możesz użyć większej tortilli, aby zmieścić to wszystko, jeżeli tak Ci łatwiej!
  • Zrób to pikantnie: Skropić sosem sriracha lub papryczkami jalapenos.
  • Dodatkowe pomysły na nadzienie: Oto kilka dodatkowych dodatków, które doskonale komponują się z koreańskimi tacos. Oprócz tych pysznych z karty z przepisami, myślę, iż kimchi, cienko pokrojona czerwona cebula i awokado będą świetnie pasować na wierzch! Pyszną opcją jest także marynowana cebula.

Czy mogę przechowywać resztki?

Tak! Z pewnością możesz przechowywać te koreańskie tacos i cieszyć się nimi później! A zanim zjesz całe mięso, zastanów się nad resztkami na lunch następnego dnia! Oto, jak możesz to zrobić, aby resztki były najświeższe w smaku!

  • W lodówce: Po ugotowaniu włóż wołowinę do szczelnego pojemnika. Może stać w lodówce 2-3 dni.
  • W zamrażarce: Umieść wołowinę w szczelnej torbie lub pojemniku z zamkiem błyskawicznym, a następnie zamroź. Mięso możesz zamrozić na okres do 3 miesięcy.
  • Aby podgrzać: Aby podgrzać tacos, rozmroź mięso w lodówce. Następnie możesz po prostu podgrzać mięso w mikrofalówce, aż się podgrzeje, położyć je na tortilli, dodać dodatki i gotowe!

Pyszne obiady inspirowane kuchnią azjatycką

Nasza rodzina niewątpliwie uwielbia każde danie inspirowane kuchnią azjatycką! Zawsze są pełne warzyw i pełne smaku. Te przepisy stale pojawiają się w naszej cotygodniowej rotacji, ponieważ są po prostu TAK dobre! Są w zasadzie najlepsi z najlepszych i wiem, iż się nie zawiedziesz.

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

Koreańskie bulgogi z wołowiną

  • Do dużej miski dodaj posiekaną gruszkę, czosnek, imbir, sos sojowy, olej sezamowy, srirachę, brązowy cukier, sproszkowaną cebulę i czarny pieprz. Mieszaj, aby połączyć.

  • Do marynaty dodać pokrojony stek z flanki i marynatę przykryć na co najmniej godzinę w lodówce.

  • Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj olej i wołowinę w jednej warstwie na gorącą patelnię. Gotuj przez około 1 minutę z każdej strony. Wyjmij ugotowaną wołowinę i odłóż na bok. Ugotuj pozostałą wołowinę.

  • Gdy cała wołowina będzie ugotowana. Odłóż na bok i pozwól mu odpocząć przez 5 minut przed złożeniem tacos.

Montaż

  • Umieść bulgogi z wołowiną w tortilli.

  • Dodaj posiekaną kapustę, kolendrę, świeży sok z limonki i majonez sriracha.

  • Udekoruj nasionami sezamu i ciesz się smakiem!

Porcja: 2tacosKalorie: 370kcalWęglowodany: 21GBiałko: 36GTłuszcz: 16GTłuszcz nasycony: 4GTłuszcz wielonienasycony: 5GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 5GTłuszcze trans: 0,05GCholesterol: 91mgSód: 876mgPotas: 938mgBłonnik: 4GCukier: 13GWitamina A: 1582j.mWitamina C: 83mgWapń: 112mgŻelazo: 4mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału