Koreański smażony kurczak w słodko-ostrym sosie

oen.pl 10 miesięcy temu

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Soczysty panierowany kurczak w słodko-pikantnej glazurze, ten koreański smażony kurczak jest tym, o czym marzy się! Pasta Gochujang nadaje jej klasyczny pikantny smak, ale dodatek miodu i brązowego cukru łagodzi ją na tyle, iż pokocha ją cała rodzina. Jeden kęs i będziesz uzależniony!

Kuchnia koreańska jest niezwykle smaczna i pełna smaku. Ma wszystkie przyprawy, te pikantne marynowane warzywa i oczywiście wszystkie smaczne mięsa z grilla! Wypróbuj koreańskie krótkie żeberka, miski z mieloną wołowiną i ryżem lub koreańskie miski do przygotowywania posiłku z wołowiny, aby posiłki były łatwe!

Koreański Smażony Kurczak (Kurczak Yangnyeom)

Ilość koreańskich przepisów na blogu jest naprawdę uboga, więc mamy dla Ciebie niesamowity! jeżeli nigdy wcześniej tego nie próbowałeś, koreański smażony kurczak (znany również jako kurczak yangnyeom) jest wyjątkowo soczysty z delikatną zewnętrzną skorupą, pokryty słodko-pikantną glazurą, za którą można umrzeć!

Proporcje składników będą się różnić w zależności od miejsca, ale zwykle jest to kombinacja gochujang (koreańskiej pasty pieprzowej), cukru, octu i czosnku. Chciałem, żeby mój kurczak był miły i słodki, więc pominąłem czosnek i zamiast tego dodałem miód i brązowy cukier. Moja młodsza siostra studiowała na uniwersytecie w Korei, więc pomogła spróbować smaku kurczaka, aby upewnić się, iż smakuje jak jej ulubione koreańskie miejsca na wynos. Ten przepis zyskał jej aprobatę i wiem, iż Tobie też się spodoba!

Składniki koreańskiego smażonego kurczaka i sosu

To wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować idealnie chrupiącego kurczaka i najbardziej niesamowity słodko-pikantny sos do jego panierowania! jeżeli masz problem ze znalezieniem niektórych składników, udaj się do lokalnego azjatyckiego sklepu spożywczego.

Smażony kurczak

  • Piersi Z Kurczaka Bez Kości: Użyj świeżej piersi z kurczaka i pokrój ją na kawałki o wielkości około 3 cali. Można także użyć udek z kurczaka lub skrzydełek z kością.
  • Sól czosnkowa: Doprawić kawałki kurczaka odrobiną soli czosnkowej.
  • Jajka: Ubijane, aby powłoka się kleiła.
  • Skrobia kukurydziana: Użyj tej opcji, aby nadać kurczakowi chrupiącą panierkę.
  • Olej roślinny lub rzepakowy do smażenia: Rozgrzej olej do smażenia kurczaka, aż będzie ładny i gorący. Kawałki kurczaka będą rozmoczone, jeżeli olej nie będzie wystarczająco gorący.

Pikantny Sos Gochujang

  • Gochujang (koreańska pasta chili): Ta pasta doda Twojemu sosowi ognistego koreańskiego akcentu.
  • Keczup: Dodaje nutę słodyczy i cierpkości.
  • Miód i brązowy cukier: Obydwa dodają słodyczy i pomagają złagodzić pikanterii.
  • Ocet ryżowy: Więc sos jest trochę kwaśny.
  • Pasta Piernikowa: Użyj pasty imbirowej, aby uzyskać pikantnego kopa.
  • Olej sezamowy: Kolejnym składnikiem, który należy dodać, jest olej sezamowy, który nadaje najlepszy orzechowy smak.
  • Sos sojowy: Dla pikantnego smaku umami. jeżeli dbasz o spożycie soli, użyj sosu sojowego o niskiej zawartości sodu.
  • Woda: Dzięki temu możesz dostosować konsystencję sosu.
  • Płatki Czerwonej Papryki (Opcjonalnie): jeżeli lubisz ostre, dodaj je, aby koreański smażony kurczak miał więcej ciepła.
  • Płatki zielonej cebuli i czerwonej papryki (do dekoracji): Użyj ich, aby dodać koloru i smaku podczas serwowania.

Zróbmy trochę koreańskiego smażonego kurczaka!

Rozgrzewamy olej i zaczynamy gotować! Przygotowanie idealnie smażonego kurczaka jest w rzeczywistości o wiele łatwiejsze, niż myślisz, a jest tak pyszne, świeże! Koreański smażony kurczak to przysmak, który posmakuje całej Twojej rodzinie.

Właściwa temperatura smażenia

Pamiętaj o podgrzaniu oleju do odpowiedniej temperatury. Powinno być gorące, ale nie dymić. Dobrym pomysłem jest utrzymywanie temperatury oleju w temperaturze około 350 do 375 stopni Fahrenheita dzięki termometru cukierniczego.

Aby usmażyć kurczaka:

  1. Olej grzewczy: Na dużym ogniu rozgrzej duży garnek z olejem. Do smażenia kurczaka możesz także użyć frytkownicy.
  2. Pokrój i przypraw kurczaka: Kurczaka pokroić na 3-calowe kawałki i doprawić solą czosnkową.
  3. Płaszcz w jajku: W średniej misce wymieszaj jajka, a następnie dodaj do nich przyprawionego kurczaka. Mieszaj, aby pokryć jajka.
  4. Dodaj skrobię kukurydzianą do miski: W drugiej misce dodaj skrobię kukurydzianą, aby pokryć kurczaka.
  5. Panieruj w skrobi kukurydzianej, smaż w głębokim tłuszczu: Zanurz jeden kawałek kurczaka w jajku w skrobi kukurydzianej. Strząśnij nadmiar ciasta i włóż do garnka z gorącym olejem. Powtarzaj te kroki, aż doniczka będzie pełna, ale nie przepełniona. Gotuj kurczaka przez 4-5 minut, aż będzie całkowicie ugotowany i chrupiący na zewnątrz.
  6. Przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym: Ostrożnie wyjmij smażonego kurczaka z oleju dzięki sitka. Połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i podsmaż resztę kurczaka. Ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu.

Aby zrobić koreański sos do smażonego kurczaka:

  1. Połącz składniki: W średniej misce dodaj gochujang, ketchup, miód, cukier, sos sojowy, pastę imbirową, ocet, olej sezamowy, wodę i płatki czerwonej papryki. Następnie wymieszaj do połączenia.
  2. Dusić: Umieść mieszaninę sosu w dużym rondlu ustawionym na średnim ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aż zgęstnieje.
  3. Łączyć: Dodaj smażonego kurczaka do rondla i ostrożnie wymieszaj, aby kurczak pokrył się sosem.
  4. Podawać: Przed podaniem udekoruj zieloną cebulą i płatkami czerwonej papryki!

Dostosuj smak

Jeśli chcesz, aby Twój sos był bardziej pikantny, dodaj do sosu świeżo zmielony czosnek do smaku!

Podawać z tymi stronami

Szczerze mówiąc, ten koreański smażony kurczak jest bardzo wszechstronny. Można go łatwo przygotować jako posiłek z odrobiną gotowanego na parze białego ryżu. W Korei Południowej ten pikantny smażony kurczak jest zwykle podawany z frytkami, krążkami cebuli lub paluszkami mozzarelli. I oczywiście trochę kimchi lub marynowanej rzodkiewki z boku. (Choć to połączenie wydaje się niezwykłe, służy do czyszczenia palety pomiędzy kęsami!)

Przechowywanie resztek koreańskiego smażonego kurczaka

Koreańskiego smażonego kurczaka najlepiej smakuje na świeżo, ale jeżeli masz resztki, możesz je również przechować na później. Usmażonego kurczaka przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce przez 3-4 dni.

Odgrzewanie

  • W piecu: Podgrzewaj przez około 10 minut lub do momentu ogrzania do temperatury 350 stopni Fahrenheita.
  • We frytkownicy: Podgrzewaj przez 5 minut w temperaturze 375 stopni Fahrenheita. Upewnij się, iż między każdym kawałkiem kurczaka jest duży przepływ powietrza, aby dokładnie się ugotował.

Więcej przepisów inspirowanych kuchnią koreańską

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

Smażony kurczak

  • Na dużym ogniu rozgrzej duży garnek z olejem. Do smażenia kurczaka możesz także użyć frytkownicy.

  • Kurczaka pokroić na 3-calowe kawałki i doprawić solą czosnkową.

  • W średniej misce wymieszaj jajka, a następnie dodaj do nich przyprawionego kurczaka. Mieszaj, aby pokryć jajka.

  • W drugiej misce dodaj skrobię kukurydzianą, aby pokryć kurczaka.

  • Zanurz jeden kawałek kurczaka w jajku w skrobi kukurydzianej. Strząśnij nadmiar skrobi kukurydzianej i włóż do garnka z gorącym olejem. Powtarzaj te kroki, aż doniczka będzie pełna, ale nie przepełniona. Gotuj kurczaka przez 4-5 minut, aż będzie całkowicie ugotowany i chrupiący na zewnątrz.

  • Ostrożnie wyjmij smażonego kurczaka z oleju dzięki sitka. Połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i podsmaż resztę kurczaka. Ręcznik papierowy wchłonie nadmiar oleju.

Słodko-pikantny sos

  • W średniej misce dodaj gochujang, ketchup, miód, cukier, sos sojowy, pastę imbirową, ocet, olej sezamowy, wodę i płatki czerwonej papryki. Mieszaj do połączenia.

  • Umieść mieszaninę sosu w dużym rondlu ustawionym na średnim ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aż zgęstnieje.

  • Dodaj smażonego kurczaka do rondla i ostrożnie wymieszaj, aby kurczak pokrył się sosem.

  • Przed podaniem udekoruj zieloną cebulą i płatkami czerwonej papryki!

Kalorie: 381kcalWęglowodany: 44GBiałko: 35GTłuszcz: 7GTłuszcz nasycony: 2GTłuszcz wielonienasycony: 1GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 2GTłuszcze trans: 0,02GCholesterol: 151mgSód: 616mgPotas: 656mgBłonnik: 0,4GCukier: 22GWitamina A: 265j.mWitamina C: 3mgWapń: 29mgŻelazo: 1mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału