Koreański placek z kapusty pekińskiej. Prosty, smaczny i efektowny

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Koreański placek z kapusty- Pyszności


Koreański placek z kapusty pekińskiej to przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Efektowne, wegetariańskie danie przygotujesz w mgnieniu oka.

Uwielbiam odkrywać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Dzięki gotowaniu można mieć chociaż namiastkę dalekich podróży i odkrywać świat bez wychodzenia z kuchni. Baechu jeon to koreański, wytrawny placek, którego wnętrze skrywa kapustę pekińską. Jak to w kuchni Dalekiego Wschodu bywa, smak idealnie balansują przyprawy i dodatki. Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu sojowego, octu i sezamu. Moi bliscy przepadają za tym plackiem- świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepło, kolacja lub ekspresowy obiad.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Koreański placek z kapusty

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka sezamu
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewam bulion, dodaję sól, jajko oraz mąkę i dokładnie mieszam. Najczęściej sięgam po bulion warzywny, jeżeli jednak nie masz go pod ręką, to sprawdzi się też drobiowy. Pamiętaj jednak, iż wtedy danie nie będzie już wegetariańskie.
  2. W małej miseczce łączę sos sojowy, ocet, sezam, pieprz cayenne i posiekany szczypiorek.

    Koreański placek z kapusty- Pyszności

  3. Kapustę pekińską dzielę na liście i zamaczam je w przygotowanej masie z mąki i bulionu. Robię to dokładnie, z obu stron, aby ciasto pokryło liście pekinki.

    Placek z kapusty- Pyszności

  4. Liście kapusty smażę z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  5. Wykładam liście na talerz, składając je na pół i polewam przygotowanym sosem sojowym z dodatkami.

    Koreański placek z kapusty- Pyszności

  6. Serwuję od razu po usmażeniu. Idealne na pyszną kolację na ciepło. Smacznego!

    Koreański placek z kapusty- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału