Goguma latte to świetna alternatywa dla klasycznego latte. Nie bez powodu Koreanki tak chętnie sięgają po ten napój. Wpłynie on świetnie nie tylko na wygląd naszej cery, ale i ogólne samopoczucie oraz zdrowie. Podpowiadamy, jak zrobić ten kremowy i lekko słodki napój, za który nasz organizm nam podziękuje.
Nietypowy składnik kawy - co daje naszemu organizmowi?
Goguma latte bazuje na dość zaskakującym jak na kawę składniku, ponieważ jej podstawą jest pieczony batat, który ma naturalną słodycz. Co prawda, bataty nie zawierają kofeiny, ale są źródłem złożonych węglowodanów oraz witaminy z grupy B, więc wspomagają metabolizm energetyczny. Równocześnie zapewniają długotrwałe uczucie sytości i dają delikatny zastrzyk energii.
Warto więc sięgać po goguma latte, gdy nie potrzebujemy dużego pobudzenia, ale chcemy zadbać o ciało i rozgrzać się. Natomiast jeżeli chcemy także się pobudzić, dodajmy do napoju espresso.
Dlaczego warto pić goguma latte? To bardzo cenny napój
Oprócz tego, iż goguma latte świetnie rozgrzewa, jest ona także cennym źródłem składników, które pozytywnie wpłyną na nasz wygląd oraz samopoczucie. Wynika to z tego, iż bataty dostarczają beta-karotenu, który w ciele przekształcany jest w witaminę A, która znana jest z tego, iż poprawia stan skóry. Dodatkowo obecne są w nich antocyjany oraz witamina C, czyli składniki, które neutralizują wolne rodniki i wspierają odporność.
Koreanki często sięgają po ten napój właśnie ze względu na to, iż pomaga on utrzymać jędrność skóry, poprawia wygląd cery i zwalcza stany zapalne. Warto także wspomnieć, iż bataty korzystnie wpływają na jelita, odżywiając florę bakteryjną i pozwalając zachować równowagę trawienną, co odbija się dobrze na ogólnej kondycji naszego ciała.
Czytaj również: Zamiast wyrzucać, wynieś na balkon. Komary uciekną, gdzie pieprz rośnie
Jak zrobić goguma latte? Wystarczy kilka prostych kroków
Przygotowanie goguma latte nie jest trudne, więc warto regularnie przygotowywać ten napój, aby zadbać o swoje ciało i urodę. Do zrobienia go, będziemy potrzebowali następujących składników, takich jak:
- 250 ml mleka,
- 1 batat o pomarańczowej lub fioletowej skórce,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta kardamonu,
- opcjonalnie 40 ml espresso.
Pierwszym krokiem do przygotowania tego odżywczego napoju, jest umycie i osuszenie batata. Następnie robimy w nim małe dziurki dzięki widelca i pieczemy go w 200 stopniach Celsjusza przez około 40-45 minut.
Kolejnym krokiem jest obranie go i zmiksowanie z ciepłym mlekiem, aż uzyskamy gładki płyn pozbawiony grudek. Dodajemy do tego cynamon, kardamon oraz cukier, a także opcjonalnie dolewamy espresso i wszystko dokładnie mieszamy.
Zobacz też:
Świętokrzyskie lasy pełne grzybów. Tu choćby spóźnialscy zbiorą całe kosze
Większość osób myśli, iż to chwast. To ostatni moment, by zrobić ultra zdrowy napar
Gdzie wyrzucasz torebki po herbacie i kapsułki po kawie? To trudniejsze, niż możesz przypuszczać