Kopytka odejdą do lamusa. Przedwojenny przepis na kaszę zapiekaną z serem

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kasza manna kojarzy nam się głównie z papkowatymi deserami. To jednak świetna baza do przyrządzenia aksamitnych klusek - Pyszności; Fot. Pixabay


Kasza manna, ser i jajka – tyle wystarczy, by przyrządzić nieziemskie kluski. Chrupiące na zewnątrz i aksamitne w środku świetne sprawdzą się jako oryginalny dodatek do obiadu, ale mogą też stanowić danie samo w sobie. To syta i wyrazista w smaku potrawa, która podbije podniebienia choćby tych najwybredniejszych.

Kluski z kaszy manny i sera są potrawą nieskomplikowaną i niewymagającą wielu składników. Przepis ten sprawdzał się w kuchniach 100 lat temu, kiedy gospodynie szukały oryginalnych sposobów na wykorzystanie prostych produktów, które znajdowały się w kuchennych szafkach. Zamiast sztampowych dodatków do obiadu podaj kluski według receptury sprzed niespełna wieku!

Przedwojenny przepis na dodatek do obiadu. Smakuje obłędnie!

„Cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie, aksamitne w środku. Wspaniałe jako dodatek do dania głównego, z sosem, ale też samodzielnie, na przykład z sałatką” – zachwala dania Monika Śmigielska, autorka bloga „Kuchenny Kredens”. Kobieta popełniła wpis na temat przepysznych klusek z kaszy manny. Recepturę na to danie znalazła w gazecie z 1929 roku. Jak podkreśla, potrawa ta to wzorowy przykład tworzenia czegoś z niczego.

„Jedną z moich największych bolączek kulinarnych jest zawsze kwestia dodatków do obiadu. Kasza, ryż, ziemniaki – jakieś to wszystko monotonne. Ostatnio natknęłam się jednak w gazecie z 1929 roku na przepis na coś absolutnie pysznego! Zapiekane z dużą ilością parmezanu i z masłem kluski z kaszy manny. O matko, jak to smakuje!” – czytamy we wpisie Moniki Śmigielskiej na Instagramie.

Kobieta dodała we wpisie na blogu, iż na łamach magazynów dla pań z początków XX wieku publikowano mnóstwo listów do redakcji dotyczących gotowania. W korespondencji gospodynie prosiły o porady domowe czy przepisy na proste dania. Te receptury z gazety były zdecydowanie bardziej praktyczne dla pań w porównaniu do tych z książek kucharskich. W tych drugich przepisy wymagały poświęcenia dużej ilości czasu potrawie i posiadania wielu składników.

Kasza manna kojarzy nam się głównie z papkowatymi deserami. To jednak świetna baza do przyrządzenia aksamitnych klusek – Pyszności; Fot. Pixabay

Kasza manna zapiekana z serem. Przepis na pyszne kluski

Składniki:

  • 170 g kaszy manny,
  • 750 ml mleka (może wymieszane z wodą pół na pół),
  • 100 g parmezanu,
  • 2 jajka,
  • 25 g masła,
  • bułka tarta.

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj w mleku lub mleku wymieszanym z wodą. Kiedy będzie gotowa, odstaw ją, by nieco przestygła.
  2. Następnie chłodną już kaszę wymieszaj ze startym serem i jajkami.
  3. Gotową masę rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa powinna mieć ok.1,5 cm grubości.
  4. Rozsmarowaną masę odstaw do stężenia, najlepiej do lodówki.
  5. Gdy masa zastygnie, pokrój ją w kształt leniwych pierogów lub inny, według uznania.
  6. Tak przygotowane kluski ułóż warstwowo w naczyniu do zapiekania, przekładając je kawałkami masła i tartym serem.
  7. Z wierzchu posyp kluski niewielką ilością bułki tartej i dodaj kawałki masła.
  8. Kluski piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Wyświetl ten post na Instagramie

Idź do oryginalnego materiału